Krimi

To tiltalt for at købe pistoler og lyddæmpere til terrorangreb

Mændene planlagde ifølge politiet angreb i Danmark eller udlandet, og de nåede at skaffe pistoler, 750 skud og lyddæmpere, inden de blev anholdt.

De anholdte ville slå til ved et eller flere terrorangreb i Danmark eller udlandet.

Sådan lød det i december 2019, da tungt bevæbnet politi sammen med Politiets Efterretningstjeneste slog til på flere end 20 adresser, hvorefter fem mænd og en kvinde blev varetægtsfængslet i to forskellige grupper i Københavns Byret - en våbengruppe og en sprængstofgruppe.

Nu er to 26-årige mænd fra våbengruppen blevet tiltalt for at købe to pistoler, to lyddæmpere, seks magasiner og 750 patroner, som ifølge politiet skulle bruges til et eller flere terrorangreb.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de to mænd planlagde et eller flere terrorangreb, der mislykkedes, da de blev anholdt, umiddelbart efter at de havde købt våben og ammunition. Våbenkøbet viser, at de to mænd var langt i deres planlægning og havde viljen til at udføre et eller flere angreb, siger Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København, i en pressemeddelelse.

Københavns Politi har samtidig opgivet at rejse tiltale mod yderligere fire personer, der var sigtet i våbengruppen.

Her er der er sket såkaldt påtaleopgivelse. Det betyder, at sigtelserne mod de sidste personer er frafaldet, fordi Anklagemyndigheden ikke mener, at der er tilstrækkelige beviser til, at de kan dømmes.

Retssagen mod de to mænd begynder i Københavns Byret 10. juni, og de har i lighed med de øvrige sigtede i sagen tidligere nægtet sig skyldige. I alt er der afsat 15 retsdage til sagen med forventet dom til oktober.

Der er endnu ikke rejst tiltale i sprængstofgruppen, men ifølge TV 2s oplysninger er denne del af sagen planlagt til at begynde i november - såfremt der rejses tiltale.

21 anholdte

Den koordinerede anholdelsesaktion fandt sted midt på dagen 11. december 2019 og bredte sig over syv politikredse, hvor i alt 21 personer blev anholdt.

Dagen efter blev to mænd og én kvinde varetægtsfængslet af Københavns Byret sigtet for at ville fremstille sprængstoffet TATP – også kendt som 'Satans mor' – til brug for en eller flere terrorhandlinger i enten Danmark eller udlandet.

Ved siden af 'sprængstofgruppen' blev yderligere fem personer fremstillet i et andet retslokale sigtet for at forsøge at anskaffe skydevåben, lyddæmpere og ammunition - igen til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.

Her blev to varetægtsfængslet i det, der siden er omtalt som 'våbengruppen'. Det er disse to mænd, der nu er tiltalt.

Ukendt sammenhæng

Hvordan de to formodede terrorceller skulle have forbindelse til hinanden, har politiet ikke ønsket at oplyse. Ej heller hvorfor en 26-årig mand, der i første omgang blev fremstillet som del af våbengruppen, sidenhen blev varetægtsfængslet som del af sprængstofgruppen.

I denne gruppe sidder tre fortsat varetægtsfængslet - inklusive den 26-årige.

En nu 31-årig mand fra Munkebo på Fyn blev ligeledes anholdt i forbindelse med aktionen i december 2019. Hans sag var dog ikke direkte forbundet med planerne om et konkret angreb, og tidligere i år blev han idømt to års fængsel og udvisning af Danmark for at rådgive, motivere og finansiere tilhængere af terrororganisationen Islamisk Stat.

Forberedte terrorangreb

Umiddelbart efter anholdelsesaktionen lød det fra Politiets Efterretningstjeneste, at:

- PET har gennemført en intensiv efterretningsindsats baseret på en mistanke om, at flere personer forberedte et terrorangreb, lød det.

Samtidig oplyste efterretningstjenesten, at alle de personer, man havde ledt efter, var blevet anholdt.

I den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark vurderer Center for Terroranalyse i marts 2021, at terrortruslen mod Danmark fortsat er ”alvorlig”, og at militante islamister stadig udgør den væsentligste terrortrussel mod Danmark.

- Truslen udgår særligt fra personer, der sympatiserer med og inspireres af udenlandske militant islamistiske terrorgrupper, særligt fra terrororganisationen Islamisk Stat og al-Qaida, vurderer PET.

- Det blev ikke mindst understreget af anholdelsesaktionerne i december 2019, som blev gennemført af dansk politi og PET, har PET-chef Finn Borch Andersen udtalt i forbindelse med den årlige trusselsanalyse året forinden.