Krimi

Politiet anvender tåregas og stave mod demonstranter

Omkring 4000 demonstranter demonstrerede ved den israelske ambassade i Hellerup fredag eftermiddag, da der udbrød uro.

Politiet har opløst en lovligt anmeldt demonstration foran den israelske ambassade i Hellerup.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2.

- Blandt demonstranterne var der en større gruppe urostiftere, der begyndte at kaste sten og kanonslag på både ambassaden og politiet, og vi var derfor nødt til at anvende gas og stave mod dem, siger Henrik Stormer, der er vagthavende ved Københavns Politi, til TV 2.

I første omgang blev togdriften på S-togslinjen mellem Hellerup Station og Svanemøllen Station indstillet, da flere af urostifterne flygtede ned på skinnerne. Siden er togdriften blevet indstillet på hele strækningen mellem Østerport i København og Helsingør.

- Det er vores indsatsleders vurdering, at der var omkring 4000 personer til stede ved demonstrationen. Samtidigt er det vores vurdering, at mellem 50 og 100 personer deltog i urolighederne, siger Henrik Stormer.

Københavns Politi oplyser til TV 2, at de tre til fire betjente blev ramt af stenkast, men at ingen er kommet alvorligt til skade. Derudover er mellem to og fire patruljevogne blevet ødelagt.

- Vi er fortsat massivt til stede og følger de større grupperinger, der fortsat er i området og på vej tilbage til København, lyder det.

Politiet kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, om der er nogen anholdte, eller hvornår togdriften genoptages.

- Det var ikke meningen

Ifølge en af deltagerne til fredagens demonstration, studerende Tarek Kelani, var det dog langt fra planen, at protesten skulle udvikle sig så voldsomt.

- Vi kom her, fordi vi gerne ville have en fredelig demonstration mod israelerne, som dræber vores brødre og søstre i Gaza, fortæller han til TV 2.

Ifølge Tarek Kelani kastede kun en lille håndfuld demonstranter sten mod politiet, hvorefter de stak af.

Og selvom han godt forstår, at politiet tager sine forholdsregler, ærgrer han sig derfor over, at det skulle gå ud over alle, der var mødt op.

- Det var ikke meningen, og vi havde taget små børn og familie med. Det viser, at vi ikke ville gøre det på den her måde, siger han.

En skandale

På Twitter kritiserer Kashif Ahmed, der er folketingskandidat for Radikale Venstre, at både dem, der angreb ambassaden, men også politiet.

- En skandale at der bliver kastet med kanonslag mod ambassaden og en skandale at politiet skyder med tåregas i folkemængden fuld af børn og ældre mennesker, skriver han.

Demonstrationen er arrangeret som en reaktion på de igangværende kampe i de palæstinensiske områder og Israel, der er de værste i området i syv år.

Denne gang startede det på grund af en sag i den israelske højesteret, der kan resultere i, at palæstinensere i Østjerusalem må gå fra hus og hjem. Indtil videre har mindst 122 palæstinensere mistet livet. Blandt dem er 31 børn. Derudover er også otte israelere omkommet i konflikten.