Krimi

Landsretten finder iraner skyldig i sag om attentatplan

Norsk-iraner var med til at planlægge attentatforsøg på eksiliraner med tilknytning til separatistbevægelse.

Et nævningeting i Østre Landsret har ligesom byretten fundet en 40-årig norsk-iransk mand skyldig i ulovlig efterretningsvirksomhed og medvirken til drabsforsøg på en 50-årig eksiliraner i Ringsted i 2018.

Østre Landsret har torsdag formiddag taget stilling til skyldsspørgsmålet i nævningesagen, og den endelige dom ventes senere på dagen torsdag.

Landsretten lægger vægt på de samme ting som byretten, lyder det fra retsformanden.

- Der er lagt til grund, at den iranske efterretningstjeneste ville dræbe manden. Den anmodede skyldige om at tage til Ringsted og blandt andet tage fotos, og han videresendte og udleverede billederne.

- Det planlagte drab var nært forestående og tiltalte var klar over det. Vi er nået til samme udfald som byretten, siger retsformanden.

Idømt syv års fængsel

Den 40-årige blev i juni sidste år idømt syv års fængsel ved byretten, hvilket han altså ankede.

Han er fundet skyldig i at have hjulpet den iranske efterretningstjeneste med at indsamle oplysninger. Det var oplysninger, som skulle bruges til at begå et attentat på den 50-årige iranske flygtning, der i iranske øjne har status af en terrorist.

Det var en bopæl i Ringsted, hvor den iranske flygtning blandt andet opholdt sig, der dannede ramme for flere episoder i sagen.

Blandt andet tog norsk-iraneren billeder, som illustrerede adgangsforholdene på stedet. Han optog også video af den 50-åriges kone. De oplysninger blev videregivet til en person - via internettet - som efter alt at dømme var officer i en iransk efterretningstjeneste, har retten vurderet.

Den iranske mand, der var målet for den tiltaltes attentatplan, sidder selv fængslet i en anden sag omhandlende spionage og terrorstøtte, der på sin vis har forbindelse til denne.

Her er han sammen med to andre mænd tiltalt for at have bistået en saudiarabisk efterretningstjeneste med at virke på dansk grund med henblik på at indsamle oplysninger om iranske militærforhold.

På adressen i Ringsted var de tre, som er medlemmer af foreningen Ahwazna Fonden, i gang med at drive en tv-station. Den blev tidligere i 2020 lukket af radio- og tv-nævnet, fordi den propaganderede for terror.

Ahwazna Fonden knytter sig til ASMLA, som kæmper for løsrivelse af et område omkring byen Ahvaz i Iran. ASMLA anses af det iranske styre for at være en terrorbevægelse.

Sagen begyndte i sidste uge.