Krimi

Præst tiltalt for drab på hustru – og for at skaffe sig af med liget

Maria From Jakobsen er fortsat ikke fundet, men det er ikke umuligt at dømme en mand for drab, selvom liget mangler.

Sognepræst Thomas Gotthard har dræbt sin hustru Maria From Jakobsen, hvorefter han har skilt sig af med liget.

Sådan lyder tiltalen i sagen mod den 44-årige mand, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Maria From Jakobsen forsvandt 26. oktober 2020, og ifølge tiltalen skal drabet være sket samme dag mellem klokken 08.24 og 09.45 "i Frederikssund eller omegn".

Kender ikke dødsårsag

Hvordan drabet skal være sket, fremgår ikke af tiltalen – ligesom politiet ikke har kunnet fastlægge, hvordan Thomas Gotthard skal have fået sin dræbte hustru til at forsvinde.

Han er ud over drab også tiltalt for usømmelig omgang med lig.

- Vi har nu rejst tiltale for drab efter en vurdering af de beviser, der er kommet frem under efterforskningen, og den har været tilstrækkelig tungtvejende til at kunne rejse tiltale, siger Anne-Mette Seerup, anklager hos Nordsjællands Politi.

Siden han blev varetægtsfængslet 16. november, har Thomas Gotthard nægtet sig skyldig og fastholdt sin umiddelbare forklaring om, at hustruen forlod hjemmet i nedtrykt sindstilstand.

Ifølge hans forsvarsadvokat, Jesper Storm Thygesen, er det stadig tilfældet.

Beviser kan føre til dom

- Selvom vi ikke har ofret og dermed kunne sandsynliggøre en drabsmetode, har vi fundet beviser, som er tilstrækkelige for os, siger anklager Anne-Mette Seerup.

Hvilke beviser, der er tale om, kommer først frem under retssagen – men TV 2 har tidligere kunnet beskrive, at Thomas Gotthard efter 26. oktober foretog en række mistænkelige søgninger på internettet.

Søgningerne har relation til havdybde, olietønder, selvmord, forsvinden og rensemidler – ligesom politiet har fundet ætsende kemikalier i betydelige mængder hos den tiltalte.

Desuden befandt Thomas Gotthard sig ifølge politiet både før, efter og på selve forsvindingsdagen i et område i Brønshøj, hvor Maria From Jakobsens bil blev fundet 30. oktober, uden at han har kunnet forklare, hvad han skulle i området.

Kritik og eftersøgning

Politiet er tidligere blevet kritiseret for, at Thomas Gotthard først blev anholdt 15. november – omtrent tre uger efter at Maria From Jakobsen forsvandt.

Siden har efterforskerne i sagen gennemsøgt talrige områder på Sjælland, hvor man håbede at finde spor efter den forsvundne kvinde – ligesom billeder af Thomas Gotthard, der tilsyneladende skiller sig af med flere mistænkelige genstande, er blevet offentliggjort.

Der er afsat 16 retsdage til sagen, der begynder 25. oktober i Retten i Hillerød.

Selvom det komplicerer politiets bevisførelse i en drabssag, at der ikke er fundet et lig, er det stadig muligt, at en tiltalt kan blive dømt for drab.

Hvordan opbygger politiet og anklager en sag mod en mistænkt, når man ikke har fundet ofret? Det forsøger Janni Pedersen sammen med tidligere drabschef Jens Møller og forsvarsadvokat Henrik Stagetorn at finde svaret på i 'Bag forbrydelsen: Når liget mangler'. Se programmet på TV 2 PLAY.