Krimi

Fem mænd fængslet i sag om støtte til IS

Seks personer blev anholdt under aktioner i Aarhus og København.

Seks personer er tirsdag blevet anholdt i en sag om støtte til terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Anholdelserne er sket i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste og Københavns Politi. De gennemførte tirsdag en anholdelses- og ransagningsaktion på flere adresser i København og Aarhus-området.

De anholdte er alle mænd i alderen 27-35 år. Fire blev anholdt i Aarhus-området og to i København. Fem ud af de seks blev tirsdag fremstillet i et grundlovsforhør bag lukkede døre.

Her blev alle fem mænd varetægtsfængslet i fire uger. Efterfølgende valgte tre af de anholdte at kære kendelsen til landsretten, men de sidste to endnu ikke har besluttet sig.

Lod sig hverve af IS

To af dem sigtes for i sommeren 2014 at være rejst ind i Syrien og lade sig hverve af IS. Det er en 29-årig mand fra Aarhus-området og en 30-årig mand med bopæl i København. De er sigtet efter straffelovens paragraf 114 c, stk. 3, der handler om at lade sig hverve til terrorisme.

Den 29-årige er desuden sigtet for at have forsøgt at rejse ind i Syrien igen i foråret 2015 for at lade sig hverve af IS endnu engang.

Han er også sigtet for finansiering af terror. Det samme er fire af de andre. Den paragraf hedder 114 b, nr. 1.

Ifølge politiets sigtelse har den 29-årige igennem fire år fra 2013 til 2017 sendt penge til IS, mens han befandt sig i Aarhus.

Efter politiets vurdering har han brugt de fire øvrige sigtede som mellemmænd, der på hans opfordring har overført penge til personer med tilknytning til IS.

Penge til kendt IS-kriger

I forbindelse med retsmødet i Aarhus er det kommet frem, at de sigtede ifølge politiet skal have samlet og sendt penge til den 31-årige Jacob El-Ali, der i 2014 iført Islamisk Stat-uniform poserede med afhuggede hoveder i IS-højborgen Raqqa i Syrien.

Jacob El-Ali blev i december 2020 deporteret til Danmark og varetægtsfængslet.

- Jeg var på forhånd tilvarslet til retsmødet som forsvarer for Jacob El-Ali, og når man bliver det, er det selvfølgelig fordi, det er anklagemyndighedens opfattelse, der er en sammenhæng mellem sagerne, siger Mette Grith Stage til TV 2.

Selv var hun forhindret i at være til stede og sendte derfor en kollega til Retten i Aarhus.

- Derudover har jeg ingen kommentarer, siger Mette Grith Stage.

Grundlovsforhør for lukkede døre

Østjyllands Politi ønsker ikke at oplyse yderligere om sigtelserne med henvisning til, at sagen foregår bag lukkede døre. Det betyder, at offentligheden kun må være tilstede, når sigtelserne bliver læst højt, men ikke under selve grundlovsforhøret.

Ifølge TV 2's reporter ved retten i Aarhus, Palle Jensen, var der synlig forskel på, hvordan de sigtede reagerede, da sigtelserne blev læst op.

- Flere af de sigtede så betuttede ud, da de blev ført ind i retten iført håndjern. Men den 29-årige så mere afslappet ud end de andre. Mens de andre er sigtet for at være mellemmænd, er han sigtet for at stå bag dem.

- Flere af de sigtede så betuttede ud, da de blev ført ind i retten iført håndjern. Men den 29-årige så mere afslappet ud end de andre. Det siger TV 2's reporter Palle Jensen.