Krimi

Seks er løsladt i terrorsag fra Holbæk

13 personer er fortsat sigtet i terrorsagen fra Holbæk, men politiet har nu løsladt den ene gruppe anholdte.

Fire mænd og to kvinder er løsladt i terrorsagen fra Holbæk. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi, der ikke længere mener, der er grundlag for at opretholde varetægtsfængslingen.

I alt har 13 personer siddet varetægtsfængslet siden begyndelsen af februar sigtet for at forberede terrorangreb i Danmark eller Tyskland - eller for medvirken til terrorplaner.

Dertil blev en enkelt mand fængslet i Tyskland, men er siden løsladt.

Forsvarsadvokat Thorkild Høyer repræsenterer en af de løsladte kvinder, og han er godt tilfreds med politiets beslutning. Han mener ikke, at mistanken mod kvinden er begrundet.

- Jeg fik at vide, hun ville blive løsladt klokken 12. Hun er lykkelig og glad over, hun nu kan komme hjem til sine børn, siger Thorkild Høyer.

Udveksling af madopskrifter

I forhold til de seks, som nu er løsladt, oplyser Thorkild Høyer, at der efter hans opfattelse kun er familiemæssige relationer mellem dem og de første syv, der blev anholdt og varetægtsfængslet.

De seks blev herefter anholdt i en ny aktion, men Thorkild Høyer mener ikke, at nogle af de nu løsladte har haft del i terrorvirksomhed.

- Min klient har alene deltaget i en bryllupsfest og en forlovelsesfest, og hun har kun haft meget begrænset social kontakt med dem, der er anholdt i den anden gruppe, siger Thorkild Høyer.

Han kender hverken til andre møder eller sammenkomster, hun skulle have deltaget i.

- Den eneste kontakt er udveksling af madopskrifter, siger Thorkild Høyer.

Alle seks er fortsat sigtede i sagen, og de øvrige syv er fortsat varetægtsfængslet.

Seks anholdt i storstilet antiterroraktion

De første syv anholdte - fire mænd og tre kvinder, blev anholdt i en storstilet antiterroraktion 6. februar - blev anholdt og sigtet under stor hemmeligholdelse fra politi og domstole.

I slutningen af marts løftede Anklagemyndigheden sløret for nogle af sigtelserne.

To tyske brødre er sigtet for at planlægge et eller flere terrorangreb i Danmark eller Tyskland, mens de øvrige i sagen er sigtet for på forskellig måde at have medvirket til eller have været bekendt med brødrenes planer.

Ved ransagninger i Holbæk blev der blandt andet fundet en pumpgun med 117 skarpe skud, en jagtriffel med kikkertsigte og 66 skarpe skud, adskillige kilo kemikalier og andre remedier til bombefremstilling - herunder 100 meter tændsnor og en mobiltelefon, der var tilvirket med ledninger, så den kunne fungere som detonator.

Desuden fandt politiet et flag fra terrororganisationen Islamisk Stat.

Kritik over sen løsladelse

Midt- og Vestsjællands Politi ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen eller hvorfor, de to kvinder og fire mænd nu er løsladt.

Advokat Thorkild Høyer kritiserer, løsladelsen først sker nu. Han mener ikke, grundlaget for at fængsle personerne i gruppen har været tilstrækkeligt.

- Man kan undre sig over, hvad der lægges vægt på. De løslader hele gruppen i dag, men for 10 dage siden var vi i retten, hvor politiet alligevel fik fængslingen opretholdt.

- Man må konstatere, at det er politiet, der løslader oftere, end retten gør. Man ser desværre igen og igen, at domstolene ikke tager de beslutninger, der skal tages, siger Thorkild Høyer.