Krimi

Unge inhalerer lattergas bag rattet: - Næsten umuligt at bevise

Inhalering af lattergas forårsager iltmangel, hvilket kan føre til, at man bliver omtåget, besvimer eller i værste tilfælde dør.

Mandag indledes retssagen mod en 21-årig mand, der er tiltalt for at køre en femårig pige ihjel på Peter Bangs Vej på Frederiksberg 28. oktober sidste år.

Den 21-årige havde ifølge politiet indtaget lattergas, da han trykkede på speederen og kørte sin personbil tværs over begge kørebaner og ramte den femårige Aya, der var på vej hjem fra børnehave med sin mor.

Og det er første gang, at tiltalen i en sag om uagtsomt manddrab bygger på, at den tiltalte har indtaget lattergas.

Lattergas står nemlig ikke på listen over forbudte stoffer i trafikken, men ifølge anklageskrifter mener politiet, at lattergas var særligt afgørende for, at den 21-årige var ude af stand til at føre bilen på en betryggende måde.

- Næsten en umulig opgave at bevise

Lattergaspatroner, der ligger og flyder i gadebilledet, er ikke et ualmindeligt syn i flere af landets byer.

Men flere unge er også begyndt at inhalere gassen bag rattet.

I februar sidste år kunne TV 2 LORRY vise private billeder fra Nørrebro i København, hvor unge indtager lattergas, mens de kører.

Dengang var det ikke noget, som politiassistent Christian Berthelsen havde set, men han fortæller nu, at hans kollegaer støder på fænomenet i ny og næ.

Udfordringen ligger dog i at kunne bevise, at personerne har inhaleret gassen, lyder det fra Christian Berthelsen, der arbejder i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Det skal kunne spores i blodet, men fordi lattergas forsvinder lynhurtigt ud af kroppen, er det en næsten umulig opgave, understreger han og tilføjer, at det en enkelt gang er lykkedes dem at spore rusmidlet i kroppen i op til en time efter indtagelse.

Christian Berthelsen mener, at lattergas burde stå på listen over ulovlige stoffer, da det både vil skabe større trafiksikkerhed og lette politiets arbejde.

- I dag skal vi på en anden måde kunne sandsynliggøre, at du er i en tilstand, hvor du ikke kan føre bilen, forklarer politiassistenten, men fastslår, at det ikke fjerner udfordringen i at kunne bevise, at de har inhaleret gassen i første omgang.

Misbrugsekspert: Gassen gør dig omtåget

Misbrugsekspert Henrik Rindom forklarer, at den lattergas, som især de unge køber i dag, er særlig farlig, fordi den består af 100 procent gas.

Derimod er den lattergas, der bruges på hospitalerne, lavet af 50 procent gas og 50 procent ilt.

Det betyder, at det er ren gas, som de unge suger ind. Samtidig kommer de af med kuldioxiden, som styrer vejrtrækningen, når de puster ud, og derved kommer der ikke ilt ned i lungerne. Det vil i sidste ende føre til iltmangel, fortæller Henrik Rindom.

- Hvis du har siddet og suget rigtig meget, bliver reaktionerne nedsat, og du bliver omtåget, siger han.

Henrik Rindom mener, at der er mange spørgsmål, der mangler at blive besvaret, før man kan stadfæste, at det var lattergassen, der var skyld i ulykken, hvor den 21-årige dræbte en femårig pige.

- Men hvis han sidder i en bil, hvor ventilationen recirkulerer gassen, og han har indtaget de store, nye halvliters patroner, kan der komme meget gas i bilen, forklarer han og tilføjer, at det foruden at blive omtåget også kan føre til besvimelse og i værste tilfælde død – især hvis der er andre rusmidler indblandet.

I anklageskriftet mod den 21-årige står der, at han foruden lattergas også var under påvirkning af blandt andet kokain.

Lattergas kan føre til blackout

Den tiltalte har erkendt, at han førte bilen og flygtede fra stedet, men han har senere nægtet sig skyldig i uagtsomt manddrab, da han mener, at der var tale om et uheld som følge af et blackout.

Et blackout, der ifølge Henrik Rindom er meget sandsynlig, hvis han kort forinden havde siddet og inhaleret lattergas.

Han fortæller, at på trods af risikoen inhalerer de unge den farlige gas, fordi de søger en rus, hvor de bliver lette og fjollet samt seksuelt opstemt.

Lattergas står ikke på listen over forbudte stoffer i trafikken, men politiet mener alligevel, 21-årig skal straffes hårdere for trafikdrab på pige.

Udover tiltalen for uagtsomt manddrab er den 21-årige også tiltalt for at ramme pigens mor og for at flygte fra stedet uden at yde førstehjælp.

Der er afsat otte dage til retssagen i Retten på Frederiksberg, og det forventes, at dommen afsiges i juli.