Krimi

Lattergas får vigtig rolle i retssag om trafikdrab på femårig pige

Lattergas står ikke på listen over forbudte stoffer i trafikken, men politiet mener alligevel, 21-årig skal straffes hårdere for trafikdrab på pige.

En femårig pige blev klemt mod en husmur og dræbt på stedet, da en 21-årig mand trykkede på speederen og kørte en personbil tværs over Peter Bangs Vej i København 28. oktober 2020.

Mandag begynder retssagen mod den 21-årige, og det er første gang, lattergas kan spille en afgørende rolle i en sag om trafikdrab.

Den 21-årige har erkendt, at han førte bilen og flygtede fra stedet, men under et grundlovsforhør to dage efter ulykken nægtede han sig skyldig i uagtsomt manddrab.

Der var tale om et uheld som følge af et "black out", forklarede hans forsvarsadvokat efter retsmødet.

Hensynsløs kørsel

Ifølge anklageskriftet mener politiet imidlertid, at uheldet skete som følge af særlig hensynsløs kørsel, hvor den 21-årige under påvirkning af blandt andet kokain - og især lattergas - var ude af stand til !at føre bilen på betryggende måde".

Imidlertid står lattergas ikke på listen over forbudte stoffer i trafikken. Den giver en kortvarig rus ved at fortrænge ilt fra hjernen, men kan kun spores i blodet i ganske kort tid.

Det kan derfor blive en udfordring for anklager Kristian Kirk at bevise, at den 21-årige skulle havde indtaget gassen umiddelbart inden ulykken, og at lattergas kan have haft en betydning for trafikdrabet.

Flere politikredse har ifølge TV 2s oplysninger modtaget anmeldelser om bilister, der indtager lattergas - men ifølge loven er indtagelse af gassen ikke ulovlig, og det gør det svært for politiet at agere.

I princippet er det først ulovligt at inhalere lattergassen, hvis føreren af bilen ikke længere kan styre sit køretøj.

Direkte over vejen og ind i mur

Den 21-årige holdt først stille i en sort VW Passat på Sæbyholmsvej ved udmundingen af Peter Bangs Vej, men accelererede så pludselig kraftigt frem mod T-krydset.

Uden at trykke på bremsen, dreje rattet eller tage hensyn til ubetinget vigepligt kørte den 21-årige tværs over fortov og cykelsti, over begge kørebaner på Peter Bangs Vej, hen over rabat, cykelsti og fortov på den modsatte side af vejen, hvor bilen ramte fden femårige pige og kort efter en husmur.

Herefter flygtede den 21-årige fra stedet og meldte sig først til politiet mere end et døgn senere, hvor han var efterlyst med navn og billede.

I bilen blev der fundet tomme patroner til lattergas.

Omfattende forbrydelser

Den 21-årige er tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, og derudover for at ramme pigens mor og for at flygte fra stedet uden at yde førstehjælp. Men her stopper anklageskriftet ikke.

Tre forskellige dage i september - måneden inden ulykken - blev han stoppet i København uden at have et kørekort, og ifølge anklageskriftet var han to af gangene påvirket i mild grad af henholdsvis kokain og THC.

På tidspunktet for ulykken på Peter Bangsvej var han allerede tiltalt i en anden sag om et alvorligt trafikuheld, hvor han 19. januar 2019 ifølge politiet havde en promille på mindst 1,09, da han med defekte bremser ramte en modkørende bil, der var midt i en u-vending.

To passagerer kom alvorligt til skade - den ene lå i kritisk koma i fem uger, mens den anden fik alvorlige skader i kraniet og ansigtet.

Desuden er han tiltalt for at have anskaffet sig selv eller andre falske penge, idet politiet i forbindelse med efterlysningen af den 21-årige under en ransagning fandt 51 falske tusindekronesedler i et pengeskab, ligesom han er tiltalt for flere tilfælde af tyveri, røveri og bedrageri.

Ifølge politiet handlede han også med kokain som 'hvidt bud', ligesom han skal have været involveret i salg og besiddelse af hash.

Lovpakke med turbo på

- Jeg har ikke ord for, hvor tragisk familiens tab er, og jeg har sjældent set magen til fej og krysteragtig adfærd, når bilisten samtidig flygter fra stedet, sagde justitsminister Nick Hækkerup umiddelbart efter trafikdrabet.

På det tidspunkt var regeringens varslede lovstramning i forhold til vanvidsbilister otte måneder forsinket, men seks uger efter ulykken på Peter Bangsvej lykkedes det et bredt flertal af Folketingets partier at blive enige om en ny lovpakke.

Dømmes den 21-årige for vanvidsbilisme, vil han dog ikke være omfattet af de nye og skærpede straffe.

Næsten hjemme fra børnehaven

Femårige Ayas mor havde netop hentet sin datter i børnehaven, da den 21-årige forulykkede og ramte dem begge. De boede få hundrede meter væk og var næsten nået hjem.

Adskillige vidner så ulykken og den flygtende gerningsmand, og flere ydede førstehjælp i forsøget på at redde den lille pige.

I dagene efter blev stedet, hvor den femårige pige blev dræbt, dækket af lys, blomster, bamser og breve til pigen og hendes efterladte. Hun blev beskrevet som en glad og elskelig pige, der boede alene sammen med sin mor.

Der er afsat otte dage til retssagen i Retten på Frederiksberg, og det forventes, at dommen afsiges i juli måned.

Bliver den 21-årige dømt, vil anklagemyndigheden ud over en fængselsstraf kræve, at kørekortet bliver taget fra ham for bestandig.

Finder retten, han var påvirket i forbindelse med ulykken, vil det betyde en skærpelse af straffen.