Krimi

19-årig frifundet for voldtægt - men dømt for at snige sig til samleje

Dommen på seks måneders fængsel er principiel og kan ankes til landsretten af både Statsadvokaten og den 19-årige.

En 19-årig mand er ved Retten i Aarhus frifundet for voldtægt - men idømt seks måneders fængsel for at have narret en jævnaldrende kvinde til samleje ved at udgive sig for at være en anden.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden havde rejst tiltale for voldtægt efter den nye samtykkelov, men selvom kvinden tidligere havde sagt nej til sex, mente retten ikke, det var bevist, at den 19-årige havde intention om at begå voldtægt.

Episoden skete i januar i år i et sommerhus i Odder, hvor den 19-årige ifølge Østjyllands Politi mødtes med tre venner og to jævnaldrende kvinder.

Den ene kvinde gik frivilligt i seng med den 19-åriges ven på et værelse i sommerhuset, mens den nu dømte var sammen med den anden kvinde på et andet værelse.

- Senere var der snak om, hvorvidt de skulle prøve at bytte partnere, men det sagde kvinderne sagde nej til. Om natten, mens kvinderne var udenfor, byttede de to mænd værelser uden at fortælle det, skriver politiet i pressemeddelelsen.

Kvinderne gik tilbage til de værelser, de hver især var kommet fra.

Fængslet

Den 19-årige havde derefter sex med den anden kvinde, som troede, det stadig var vennen, der lå i sengen. Værelset var mørkt, der var alkohol involveret, og hun lå med ryggen til. Da hun opdagede, det var den 19-årige, skyndte hun sig ud af værelset, tog hjem og kontaktede politiet.

Den 19-årige blev anholdt samme dag og senere varetægtsfængslet.

- Den forurettede havde kort forinden episoden afvist at have sex med den 19-årige, han byttede bevidst seng med sin ven uden at give besked, og han tilkendegav på intet tidspunkt, hvem han var, eller sikrede sig kvindens samtykke, da de lå i sengen, siger specialanklager Jesper Rubow.

Derfor blev han frifundet for voldtægt

Retten fandt det bevist, at hun ikke vidste, hun havde sex 19-årige - men fordi hun lagde en hånd om bag sig og rørte hans ben, mente retten på den anden side ikke, at han kunne være bevidst om, der ikke var samtykke.

Derfor blev han frifundet for voldtægt.

Den nye samtykkebestemmelse blev indført i Straffeloven af et enigt Folketing og trådte i kraft 1. januar 2021. Tidligere var det ikke nødvendigvis voldtægt ifølge Straffeloven, hvis en person sagde nej til sex - efter den nye bestemmelse er intentionen ifølge Justitsministeriet, at det er strafbart at have samleje, hvis ikke der er tale om samtykke.

- Det er en banebrydende dag for ligestillingen i Danmark, at vi nu har fået en ny samtykkelov. Nu bliver det klart, at hvis ikke begge parter samtykker til sex, så er det voldtægt. Vi skal have ændret samfundets forståelse af, hvad voldtægt er, og en ny samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse er en milepæl i den indsats, sagde justitsminister Nick Hækkerup i den forbindelse.

Statsadvokaten vurderer alle sager

Efter lovændringen er trådt i kraft, er det i en indledende periode reglen, at alle politikredse sender alle sager efter den nye bestemmelse forbi Statsadvokaten, så praksis på området er ens i hele landet.

Dermed har Statsadvokaten allerede taget stilling til sagen og vurderet, der kunne rejses tiltale efter samtykkebestemmelsen.

Den 19-årige har udbedt sig betænkningstid i forhold til at anke sagen til landsretten for frifindelse for, at han har tilsneget sig samleje - ligesom Anklagemyndigheden også har 14 dage til at bestemme, om Vestre Landsret skal tage stilling til spørgsmålet om voldtægt.

- Sagen vil blive indstillet til Statsadvokaten med henblik på deres vurdering af, om den skal ankes, siger specialanklager Jesper Rubow.