Krimi

Seks personer tiltalt for milliardsvindel i udbyttesag

De tiltalte har brugt den tyske North Channel Bank til svindlen.

Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har rejst tiltale mod tre amerikanske og tre britiske statsborgere for at have svindlet den danske statskasse for mere end 1,1 milliarder kroner via den tyske bank - North Channel Bank.

Det skriver SØIK i en pressemeddelelse. Dermed er i alt otte personer tiltalt i den såkaldte udbyttesag, hvor statskassen blev svindlet for cirka 12,7 milliarder kroner.

Der ligger flere års efterforskning bag tiltalen mod de seks personer, siger statsadvokaten hos SØIK.

- Vi mener, at de seks tiltalte har stået bag svindlen, der blev begået ved hjælp af den tyske bank North Channel Bank. De seks personer er efter vores opfattelse de centrale bagmænd bag bedrageriet for mere end 1,1 milliard kroner, siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat hos SØIK.

Tysk bank er tidligere dømt

North Channel Bank blev tilbage i september 2019 idømt en bøde på 100 millioner kroner for at have deltaget i bedrageriet mod den danske stat for 1,1 milliard kroner.

Banken tjente i forbindelse med svindlen 55 millioner kroner. Bankens nuværende ledelse - der ikke har deltaget i bedrageriet - erkendte i september 2019 bankens rolle og modtog bøden.

Tiltalen mod de tre amerikanske statsborgere og de tre britiske statsborgere, betyder, at der nu er rejst tiltale for mere end 10 milliarder kroner ud af den samlede svindel på cirka 12,7 milliarder kroner.

Journalist på TV 2 Joachim Bindslev, har været del af afdækningen af svindlen med udbytteskat de seneste fem år. Og ifølge ham har svindlen gennem North Channel Bank foregået uafhængigt af Sanjay Shah, der formodes at have stået bag en stor del af svindlen med de 12,7 milliarder.

- Det er meget opsigtsvækkende med dagens tiltale. Fokus hos statsadvokaten har i høj grad været på Sanjay Shah indtil videre. Jeg havde ikke forventet, at myndighederne var så langt i efterforskningen, som de er nu, hvor de rejser tiltale mod seks andre, siger Joachim Bindslev.

Høj strafferamme

Der er rejst tiltale for groft bedrageri efter straffelovens § 279 mod de seks personer, og strafferammen er otte års fængsel.

Ifølge den fungerende statsadvokat Per Fiig, arbejder myndighederne på, at få de tiltalte til at dukke op i en retssag, selvom det ikke bliver nemt.

- Efterforskningen i sagen fortsætter, og vi arbejder ufortrødent videre med at opklare den resterende del af svindlen med udbytteskat. Vi har ingen forventning om, at de møder frivilligt op til en retssag, hvor de risikerer så mange års fængsel, så derfor arbejder vi med alle de tænkelige muligheder, der kan sikre, at de tiltalte vil være til stede til den kommende retssag, siger Per Fiig.