Politiet dropper sag om billede af statsministerdukke

Kvinden bag har kaldt billedet for et "kunstnerisk udtryk" på en modstandsbevægelse.

Østjyllands Politi har besluttet at droppe sagen mod en 29-årig kvinde, der var sigtet for at have truet statsminister Mette Frederiksen (S).

Det oplyser kvindens advokat, Jonas Christoffersen, på Twitter.

- Sagen om dukkebilledet er i dag sluttet med påtaleopgivelse. Der var ingen trussel. Min klient er glad, skriver advokaten.

Til TV 2 siger han, at kvinden nu overvejer at søge erstatning for blandt andet uberettiget anholdelse.

Kvinden havde delt et billede af en brændende dukke af statsministeren fra en demonstration i januar.

Politidirektør Kirsten Dyrman udtaler i en pressemeddelelse, at der ikke er fundet bevis for, at kvinden har haft til hensigt at true statsministeren.

- Efter vi har gennemgået materialet i sagen, er sigtelsen blevet frafaldet, da hverken vi eller Statsadvokaten mener, der er noget bevis for, at kvinden har delt billedet med den hensigt at true nogen, siger hun i meddelelsen.

Ikke bevis for trusler

Sagens hovedperson er 29-årige Vivian Alexandru fra Aarhus. Hun delte billedet i en gruppe på Facebook og blev efterfølgende opsøgt af politiet på sin hjemmeadresse og anholdt. Anholdelsen fandt sted 14. marts.

Billedet stammer fra en demonstration mod coronarestriktionerne, der fandt sted i København i januar.

På billedet ses en dukke, der forestiller Mette Frederiksen. Dukken er sat i brand, og på den hænger et skilt med teksten: "hun må og skal aflives". Billedet har været bragt adskillige gange i medierne.

Det var ifølge politiet "en bekymret borger", som gjorde politiet opmærksom på billedet. Politidirektør Kirsten Dyrman erkender, at forløbet kan have været voldsomt for den 29-årige kvinde, som blev anholdt.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis det har været en ubehagelig oplevelse for hende, og jeg er glad for, at sagen så hurtigt blev afgjort, siger hun.

Et "kunstnerisk udtryk"

Efter 29-årige Vivian Alexandru blev sigtet, deltog hun i 'Go' aften LIVE' på TV 2, hvor hun forklarede sine motiver for at dele billedet.

Hun beskriver det som "et kunstnerisk udtryk" på en modstandsbevægelses kamp mod coronarestriktioner.

- Ordlyden "hun må og skal aflives" tolker jeg som en reference til minksagen. Det var noget, hun udtalte, da det drejede sig om mink. Jeg ser det som et politisk statement, at hun skal må og skal aflives politisk - stilles for en rigsret, sagde Vivian Alexandru 17. marts.

- Hvis din holdning er, at statsministeren skal stilles for en rigsret, hvorfor skrev du så ikke det?

- Jeg regnede ikke med den her form for opmærksomhed. Det skulle være underbyggende for sagen. Det var ikke for at skabe røre i sig selv, lød svaret fra den 29-årige kvinde.

På spørgsmålet om hun fortryder brugen af billedet og den ledsagende tekst nu, svarede Vivian Alexandru "ja og nej".

- Hvis man gør det rigtige og bliver stillet over for en hård konsekvens, fortryder man så handlingen, eller står man ved den? Jeg vil selvfølgelig gerne se, min datter vokse op, men jeg tror, der er noget grundlæggende forkert på den måde, vi tolker den her paragraf på.