Krimi

Rasmus Paludan og Mimi Jakobsen dømt i injuriesag

Efter et Facebook-opslag og en tur i et DR-program endte Rasmus Paludan og Mimi Jakobsen i retten.

Rasmus Paludan og Mimi Jakobsen er begge blevet dømt i en sag om ærekrænkelse ved Københavns Byret.

De to skal hver betale ti dagbøder á 1000 kroner, har byretten afgjort.

Retten slår fast, at udtrykket "nazisvin", som Ramus Paludan har brugt om Mimi Jakobsen, er "fornærmeligt" og ubeføjet. Det vil sige uden berettigelse.

Ligeledes siger retten, at betegnelsen "åbenlys nazist", som Mimi Jakobsen har brugt om Rasmus Paludan, må anses som "ærekrænkende" og ubeføjet.

Sagsøgte hinanden

Mimi Jakobsen og Rasmus Paludan havde sagsøgt hinanden for ærekrænkelser, efter at de begge havde deltaget i tv-programmet ’Aftenshowet’ på DR1.

Programmet blev sendt i maj 2019, mens Rasmus Paludan var midt i en valgkamp med sit parti Stram Kurs frem mod folketingsvalget grundlovsdag.

Stemningen mellem de to var anspændt, og Rasmus Paludan sagde blandt andet, at ”Mimi Jakobsen minder mig allermest om Adolf Hitler af nogen overhovedet i verden”, ligesom han kaldte hende ”nazist” og ”nazisvin”.

Det fik Mimi Jakobsen til at udbryde: ”Det slipper du sgu ikke godt fra at sige om mig”.

- Jeg vil ikke have det siddende på mig

I juni 2019 sagsøgte Mimi Jakobsen så Rasmus Paludan for ærekrænkelse efter straffelovens paragraf 267.

Straffelovens paragraf 267

Den, der fremsætter eller udbreder en udtalelse eller anden meddelelse eller foretager en handling, der er egnet til at krænke nogens ære, straffes for ærekrænkelse med bøde eller fængsel indtil 1 år.

Kilde: Retsinformation

 

Rasmus Paludan kaldte sagsanlægget "chikanøst", og fem dage senere sagsøgte han ligeledes Mimi Jakobsen efter samme paragraf, fordi hun i et Facebook-opslag fra 4. maj 2019 - dog uden at nævne hans navn - havde beskrevet Rasmus Paludans som ”åbenlys nazist”.

De to mødtes i retten for en måned siden. Her vedstod Mimi Jakobsen, at Facebook-opslaget handlede om Rasmus Paludan og forklarede, at det efter hendes mening er inden for rammerne at kalde ham nazist.

- Hvis et menneske har så mange politiske synspunkter, som i min bog hører hjemme i 30'erne og i nazismen, så er det berettiget at kalde vedkommende for nazist, sagde Mimi Jakobsen.

Til gengæld var det ikke i orden, da Stram Kurs-lederen kaldte hende ”nazisvin”.

- Der er intet, INTET, i min fortid, der understøtter det. Det er for meget. Jeg vil ikke have det siddende på mig. Derfor tager jeg det så alvorligt, at jeg har anlagt den her sag, sagde det tidligere folketingsmedlem for Centrum-Demokraterne (CD).

Paludan: Blev ked af at blive kaldt nazist

Rasmus Paludan afviste i retten at have gjort eller sagt noget, der kan tolkes som nazistisk. Og det var ubehageligt for ham at blive kaldt ”åbenlys nazist” i Mimi Jakobsens Facebook-opslag, forklarede han.

- Det kan godt være, Mimi Jakobsen bliver ked af at blive kaldt nazist. Men hun bliver ikke mere ked af det end mig, sagde Rasmus Paludan.

I retten forklarede han ligeledes, at det gjorde ham rasende, da Mimi Jakobsen gentog beskyldningerne, mens hun sad ved siden af ham i ’Aftenshowet’.

- Derfor siger jeg, at hun er den person i verden, der minder mig allermest om Adolf Hitler. Det var selvfølgelig en satirisk bemærkning. Det var måske ikke sjovt for Mimi Jakobsen, men det skulle hun måske have tænkt over, før hun kaldte folk for nazister, sagde Rasmus Paludan.

Han var glad for at se, at han endelig var nået ind til hende, forklarede han i retten, og derfor satte han ”trumf på” ved at kalde hende ”nazisvin”.

Mimi Jakobsen og Rasmus Paludan havde begge bedt retten om at idømme den anden ti dagbøder á 1000 kroner, hvilket retten fulgte.

Desuden skal begge parter betale egne omkostninger.