Tilståelsen

Centralt vidne i Solbakke-sag død før politiets afhøring

Selvom politiet i månedsvis har gransket Solbakke-sagen, er to nøglevidner endnu ikke blevet genafhørt – og nu er det i et tilfælde for sent.

I 1989 skrev Erik Solbakke sig ind i historiebøgerne som Danmarkshistoriens største massemorder. Han blev blandt andet dømt for branden på Hotel Hafnia i København og et drab på den 15-årige Anette Thomsen på Fanø. I alt havde de forbrydelser, han blev dømt for, kostet 38 mennesker livet.

Dommen byggede på Solbakkes egen tilståelse, men i dokumentarserien 'Tilståelsen' blev der sået tvivl om, hvorvidt den tilståelse var troværdig.

Efter dokumentaren anmodede Erik Solbakkes søster via sin advokat Mette Grith Stage i juni 2020 Den Særlige Klageret om at genoptage sagerne.

Den Særlige Klageret fik besked om pædagogerne

I anmodningen til Den Særlige Klageret blev det understreget, at politiet burde genafhøre Erik Solbakkes to tidligere pædagoger Joan Sørensen og Freddy Nielsen.

For ifølge dommen for drabet på den 15-årige Anette Thomsen havde de to pædagoger bekræftet, at Erik Solbakke havde et motiv for drabet på grund af hans stærke seksuelle drifter, som til dels var af sadistisk karakter.

Det er amatøragtigt, at det går så langsomt

Mette Grith Stage, advokat

Pædagogerne Joan Sørensen og Freddy Nielsen blev for over 30 år siden afhørt af politiet i sagen om Fanø-drabet. Men i 'Tilståelsen' og stillede de to pædagoger sig frem og tog skarpt afstand fra indholdet i deres afhøringsrapporter.

Ingen af dem havde underskrevet deres afhøringsrapport, og de fortalte, at de aldrig havde læst rapporten og heller ikke var klar over, at de indirekte var blevet brugt som argumentation for Solbakkes motiv i dommen.

Vidne: Det har jeg aldrig sagt

Joan Sørensen skulle blandt andet have forklaret, at Erik Solbakke "flere gange har været ret så voldelig overfor nogle af de andre kvindelige klienter seksuelt set", at han på et tidspunkt "har tævet dem, så de var både gule, blå og grønne", og at det "har grænset til sadisme".

- Det har jeg aldrig sagt! Jeg har heller ikke set det. Jeg har ikke set mennesker, der har været tævet gule og blå, sagde Joan Sørensen, da TV 2s journalist læste op fra hendes afhøringsrapport.

- Det er jo et fuldstændigt tillidsbrud det der, tilføjede hun.

Uddrag af dommen om drabet af den 15-årige pige på Fanø

”At dette forhold er væsensforskelligt fra de i øvrigt af tiltalte begåede forbrydelser, findes uden betydning, idet hans meget stærke kønsdrift, til dels af sadistisk karakter, fremgår af oplysninger fra vedkommende institutions ansatte….”.

Den anden afhørte pædagog, Freddy Nielsen, skulle ifølge afhøringsrapporten have fortalt, at Erik Solbakke var voldsom over for kvinder på institutionen og havde tvunget en af dem til samleje. Udsagn som han nægtede at have sagt, da TV 2s journalist interviewede ham.

Vidne døde inden genafhøring

Selvom Nordsjællands Politi i flere måneder har gransket sagen for at komme med en udtalelse til Den Særlige Klageret, har de ikke kontaktet Joan Sørensen for at lave en genafhøring, og nu er det for sent. For Joan Sørensen afgik ved døden i januar 2021.

Heller ikke Freddy Nielsen er blevet genafhørt endnu.

- Det er amatøragtigt, at det går så langsomt, og det er virkelig uheldigt og kritisabelt, at et helt centralt vidne er død, inden politiet har sikret hendes forklaring, siger advokat Mette Grith Stage, som dog understreger at politiet og Den Særlige Klageret stadig kan beslutte at tillægge værdi til de udsagn, Joan Sørensen fremsatte i dokumentaren.

TV 2 har spurgt Nordsjællands Politi, hvorfor de ikke har genafhørt vidnerne, men politiet har ikke ønsket at kommentere på dette.

Andre vidner genafhørt

I dokumentarserien 'Tilståelsen' medvirkede også tidligere politifolk, som har afhørt Erik Solbakke og var skeptiske overfor hans dom. De blev genafhørt af Nordsjællands Politi i januar.

En af dem - Flemming Bergqvist - havde afhørt Erik Solbakke adskillige gange over flere måneder, og han trak sig i 1986 fra efterforskningen, fordi han frygtede, at Erik Solbakke talte ham efter munden og ville tilstå alt.

Han fortæller om en dag, hvor han kørte Erik Solbakke til Asserbo Slotsruin. Det blev forladt i 1700-tallet, og har ligget hen som en ruin, siden det blev udgravet i 1849. Men Erik Solbakke påstod overfor Flemming Bergqvist, at han havde nedbrændt det.

Ny gennemgang af sagen

  • 22. juni anmodede Erik Solbakkes søster via advokat Mette Grith Stage den Særlige Klageret om at genoptage straffesagerne mod hendes bror.
  • På et samråd 25. juni redegjorde justitsminister Nick Hækkerup for, at 11 kasser med efterforskningsmateriale var sendt afsted til Den Særlige Klageret, og at han derfor ikke fandt det passende at kommentere på sagen.
  • 14. oktober bestilte Nordsjællands Politi en kopi af dokumentarserien ‘Tilståelsen’ fra TV 2. Kopien skal vedlægges politiets gennemgang af sagen, som - når den er færdig - skal videresendes til Anklagemyndigheden.
  • Derefter skal Anklagemyndigheden sende sin indstilling til Den Særlige Klageret om, hvordan de mener, anmodningen om genoptagelse af straffesagerne skal behandles.
  • Nordsjællands Politi har ikke ønsket at kommentere på hvor langt arbejdet med gennemgangen af sagen er skredet frem eller om vidner er blevet genafhørt.

Flemming Bergqvist undrer sig ligesom Mette Grith Stage over, at Nordsjællands Politi ikke for længst har genafhørt de to vidner Joan Sørensen og Freddy Nielsen.

- Jeg ville som efterforsker se på, hvilke beviser der var, og så ville jeg sige, her er nogle ældre mennesker med vigtige vidneudsagn - dem skal man have fat i hurtigt, for det er jo ikke sikkert, at man kan det senere hen.

Mette Grith Stage oplyser, at Rigsadvokaten vil sende deres udtalelse, som er baseret på Nordsjællands Politis granskning, til Den Særlige Klageret senest 1. maj.