Mand idømt fængsel for at kaste sten efter politiet i forbindelse med corona-demonstration

Den 23-årige mand har bedt om betænkningstid i forhold til at anke dommen.

En 23-årig mand er blevet idømt et år og tre måneders fængsel for blandt andet at have forsøgt vold mod politiet under en demonstration i København 9. januar.

Det har Københavns Byret netop bestemt.

Et enig domsmandsret har fundet den tiltalte skyldig i at have råbt "fucking luder" til politiet og kastet tre sten efter dem på Tagensvej.

Eftersom de tre sten ikke ramte, er manden kun fundet skyldig i forsøg på grov vold mod politiet. Samtidig gjorde han sig alene ved kastet skyldig i en paragraf, der beskytter politiet, mens de er i tjeneste.

Yderligere blev manden dømt for at tilskynde andre til forsøg på grov vold mod politiet, ligesom han blev dømt for grov forstyrrelse af den offentlige orden.

Retten brugte den særlige bestemmelse, paragraf 81d i straffeloven, der tillader fordobling af straffe i forbindelse med forbrydelser, som med baggrund i eller i sammenhæng med covid-19-epidemien.

Det er dog kun i dele af dommen, at bestemmelsen blev brugt, hvorfor det er ikke den samlede straf, der er blevet fordoblet.

Den 23-årige mand modtog umiddelbart dommen roligt og har har bedt om betænkningstid i forhold til at anke dommen. Anklageren har ligeledes udbedt sig betænkningstid for at rådføre sig med statsadvokaten.

Anklager Tanja Søderlund procederede for, at den manden skulle idømmes to år og otte måneders fængsel. En dobbeltstraf med begrundelse i straffelovens paragraf 81d.

- Det er i orden at være imod restriktioner og demonstrere mod dem. Men når man kaster mod politiet, er det ulovligt, og når det sker i protest mod coronarestriktioner, så er det omfattet af 81b, lød det fra anklageren.

- Kunne finde på at skade nogen

Den 23-årige mand har nægtet sig skyldig i anklagerne mod ham, men erkendt at have kastet to sten mod et busskur - og ikke mod politiet, som han var anklaget for. Derimod var intentionen at begå hærværk mod busskuret, lød hans forklaring.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har nogen følelser mod politiet. Jeg har selv været det (en del af politiet, red.) og har stor respekt for ordenmagten og kunne aldrig finde på at skade nogen personer eller betjente, lød det fra manden.

Under dagens retsmøde afspillede anklageren politiets videomateriale, hvor den dømte umiddelbart ses kaste tre genstande, inden han kort efter blev anholdt. Han forklarede dog, at han første gang ikke havde en sten i hånden, men at der var tale om en form for "opvarmende bevægelse".

Den dømte forklarede yderligere, at han følte sig inddæmmet af politiet på tidspunktet for kastene, og at han i frustration kastede stenene mod busskuret.

Flere politifolk - blandt andet to af dem, der anholdt den dømte i krydset mellem Tagensvej og Blegdamsvej på Nørrebro - forklarede dog i retten, at det stod frit for demonstranterne at forlade stedet på dette tidspunkt.

Den 23-årige mand - der tidligere har været soldat og er uddannet politikadet - fortalte, at han i øjeblikket er i gang med en videregående uddannelse.

Samtidig understregede han, at han ikke er imod regeringens restriktioner og at han dermed ikke deler synspunkter med gruppen Men in Black.