30-årig kvinde dømt for Men In Black-demonstration anker sin dom

Kvinden nægter sig skyldig i at have opfordret eller opildnet til vold og optøjer.

Den 30-årige kvinde, som fredag blev idømt to års fængsel for blandt andet at have opfordret til vold ved en Men In Black-demonstration i København 9. januar, har besluttet at anke til landsretten. Det oplyser hendes advokat, Erbil G.E. Kaya, til Politiken.

Erbil G.E. Kaya fortæller til TV 2, at hans klient nægter sig skyldig i at have opfordret eller opildnet andre til vold og optøjer.

- Disse anklager ønsker min klient ikke at have på sig, fastlår advokaten.

Vil afprøve coronaparagraf ved landsretten

Straffen, der blev givet i fredags, blev fordoblet i forhold til, hvad en tilsvarende sag normalt ville udløse af straf.

Retten fulgte nemlig anklagemyndighedens påstand om at tage en særlig paragraf i straffeloven i brug, paragraf 81 d. Den handler om, hvorvidt "lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark".

Men Erbil G.E. Kaya sætter spørgsmålstegn ved, om det var hensigten, at det også skulle gælde demonstrationer, da man i sin tid indførte paragraffen.

- Demonstrationer har været undtaget hele tiden (fra forsamlingsforbuddet, red), da det er en grundlovssikret ret. Vi vil gerne have landsretten til at vurdere, om det har været meningen, at demonstrationer skulle faldet under paragraf 81 d, siger han og tilføjer, at de også håber på frifindelse ved at anke dommen.

Den 30-årige kvinde selv har nægtet sig skyldig og forklaret, at hun i sidste øjeblik blev trukket op på talerstolen under demonstrationen 9. januar, hvor hun kom til at opfordre til at “smadre byen på en ikke-voldelig måde” ved en fejl.

Hun har siddet varetægtsfængslet siden 28. januar, og retten bestemte fredag, at hun foreløbig skal blive i arresten.