Krimi

10 personer idømmes i alt 108 års fængsel for grov narkotikahandel

Bagmanden blev idømt 20 års fængsel - blandt andet for besiddelse af 21 kilo koffein, som, han troede, var amfetamin.

Retten i Odense har afsagt dom i en omfattende sag om organiseret narkokriminalitet og våbenbesiddelse.

10 personer i alderen 24 til 42 år er blevet idømt i alt 108 års fængsel, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet er der tale om en "hel narkoorganisation", der er blevet fældet, og der er gået grundigt efterretningsarbejde forud.

- Jeg er glad for, at det grundige efterforskningsarbejde har båret frugt, og at retten har fundet, at der var tale om organiseret kriminalitet, hvor hele organisationen fra bagmand til yderste køberled er dømt, idet retten har kunnet følge både våben og narkotika gennem de forskellige led i organisationen. Det er sjældent, at vi rammer en samlet organisation fra top til bund, hvilket gør denne sag ganske speciel, siger Tomas Hugger, senioranklager ved Særlig Efterforskning Øst (SEØ).

- Samtidig er det særdeles glædeligt, at vi i forbindelse med denne sag har fået godt og vel 60 pistoler og ammunition væk fra gaderne og ud af kriminelle hænder.

En bagmand, en 42-årig mand fra Fyn, er idømt 20 års fængsel, oplyser politiet.

Bagmanden er dømt for besiddelse af skydevåben med ammunition og lyddæmpere på flere våbenlagre, besiddelse af 1300 ecstasypiller og 23 kilo ammunition.

Han er også dømt for at være i besiddelse af kilovis af koffein - 21 kilo. Det er som sådan ikke ulovligt, man manden troede, at det var amfetamin, og i dansk ret er det den kriminelle hensigt, der straffes.

20 års fængsel er den højest mulige straf i sager, hvor fængsel på livstid ikke kan komme i spil. Og det kræver, at sagen er så grov, at retten er villig til at sprænge strafferammen.

Lange fængselsstraffe

To af de dømte på henholdsvis 36 og 31 år fungerede som henholdsvis lagermand og daglig leder. De blev idømt 15 år og 16 års fængsel for de samme forhold som bagmanden.

To andre mænd er i sagen idømt 14 års fængsel, mens en fjerde mand er idømt 12 års fængsel.

Derudover er der også idømt straffe primært for salg og køb af våben og narko. Blandt andet fik en 60-årig kvinde ni måneders fængsel for salg af mindre mængder kokain. Hun modtog dommen.

Med dagens dom er i alt ti personer dømt i sagskomplekset. De øvrige er dømt i særskilte sager. Sammenlagt er der idømt 108 års fængsel.

De fleste ankede sagen til frifindelse bortset fra kvinden, og den 31-årige, der fik 16 års fængsel, tog betænkningstid, står der i pressemeddelelsen.