Krimi

Rekordmange dræbt i bandekonflikter i 2020 – 20-årig frisør var en af dem

Bandemedlemmer lever livet farligere. Ud af 40 drab sidste år kan 16 forbindes med konflikter i rocker- og bandemiljøet.

Antallet af dræbte i opgør mellem kriminelle bander var sidste år højere end nogensinde før.

16 mænd mistede livet som følge af konflikter i det organiserede kriminelle miljø i 2020 – det er dobbelt så mange som i 2019, der i forvejen satte rekord, vurderer Rigspolitiet.

- Der er nogle klare indikatorer på, at miljøet er blevet mere kynisk. Både i planlægning, forberedelse og udførelse, siger politiinspektør Henrik Sønderby fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Drabene i bandemiljøet er ofte godt forberedt med længerevarende observationer af offeret, planlagte flugtruter og afbrændte biler, og eftersom det heller ikke er velset at tale med politiet, er forbrydelserne ofte vanskelige at opklare.

- Der er altid en grad af tilfældighed i det, men det er klart, at hvis man er virkelig kynisk og planlægger det, så vil det rigtig tit lykkes at slå folk ihjel, siger Henrik Sønderby.

Rekordår for bandedrab

Ifølge Rigspolitiet er der i alt dræbt 46 personer som følge af bandekonflikter i de seneste 10 år:

  • 2020: 16
  • 2019: 8
  • 2018: 3
  • 2017: 4
  • 2016: 3
  • 2015: 5
  • 2014: 0
  • 2013: 3
  • 2012: 1
  • 2011: 3

- 2020 har ikke været et specielt konfliktår forstået på den måde, at antallet af konflikter har været flere. De har egentlig samme niveau som normalt, men det er jo markant flere, der er dræbt, siger Henrik Sønderby.

Politiinspektøren påpeger dog, at der også kan være et element af tilfældighed over tallene i forhold til, at nogle bliver såret, mens andre mister livet.

Årsagerne til konflikterne kan også være mangeartede, men generelt er der ifølge politiet en tendens til, at de kriminelle bander opererer længere hjemmefra, ligesom medlemmerne ikke sjældent ses skifte mellem forskellige grupper og loyalitetsforhold.

- Langt de fleste af konflikterne i de her miljøer handler om penge, om magt og om interne personbårne stridigheder. Det er typisk motiverne for enten at starte en konflikt eller begå et drabsforsøg, siger Henrik Sønderby.

Dræbt i frisørsalon

Et af de planlagte drab i 2020 var efter alt at dømme drabet på den 20-årige frisør Kevin Ibraimovski, der blev likvideret på klos hold, mens han klippede en kunde i Salon Ørn i Brønshøj.

Fem dage inden drabet kørte to mænd på en motorcykel fire gange forbi frisørsalonen, mens passageren ifølge et vidne og overvågningsbilleder sad klar med en pistol – ifølge politiets efterforskning et drabsforsøg, der først blev udført fem dage senere, da en hætteklædt og maskeret mand gik helt ind salonen og affyrede en pistol direkte mod Kevin Ibraimovski.

- Der er nogle bander, der er opsat på at vækste og skabe sig magt, og man kan også se en tendens til, at de skrider hurtigere til hævnattentater, siger Bjarke Dalsgaard Madsen, der er vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Drabet er stadig uopklaret, men politiet har offentliggjort nye overvågningsbilleder i håb om, at flere vidner melder sig.

Intens konflikt i 2021

I 2021 har der indtil videre været et enkelt bandedrab.

Lørdag 2. januar blev der ifølge politiet affyret 11 skud mod en bil i Hillerød, og efter skyderiet ankom fire mænd med tilknytning til bandegrupperingen NNV i en skudhullet bil til Nordsjællands Hospital. To af dem var ramt af skud, og den ene – en 38-årig mand – afgik ved døden.

En 41-årig Bandidos-rocker er varetægtsfængslet sigtet for manddrab og drabsforsøg, mens flere andre medlemmer af rockerklubben er mistænkt for at have taget del i drabet eller planlægningen af det.

NNV og Bandidos vurderes af politiet til at være i væbnet konflikt, og stort set alle rockerklubben Bandidos' rockerborge rundt om i Danmark er lukket af politiet.

Tilfældigt offer i Odense

På kortet herunder ses en række af drabene fra 2020. Blandt de dræbte var en tilfældig mand, der blev fanget i krydsild mellem to stridende grupper i Odense-bydelen Vollsmose.