Krimi

Syrer med svensk statsborgerskab er blandt fængslede i terrorsag

Formodet dansk-tysk terrorcelle kan have bånd til Sverige.

En omfattende antiterroraktion, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste kan have afværget et eller flere terrorangreb i Danmark eller Tyskland, trækker også tråde over Øresund til Sverige.

En 45-årig mand med syrisk baggrund og bopæl i Malmø er nemlig blandt de 14 varetægtsfængslede i sagen, og ifølge PET er han sigtet for at have planlagt eller medvirket til at planlægge et terrorangreb.

Også den 37-årige mor til mindst et af hans børn er fængslet.

Anholdt i Danmark

Manden, der opnåede svensk statsborgerskab i december 2018, blev sammen med sin nuværende eller tidligere kæreste anholdt i Danmark lørdag aften og fremstillet i grundlovsforhør søndag sammen med hende og fem andre.

De fem blev varetægtsfængslet frem til 2. marts, mens retten i første omgang ikke vurderede, at politiets beviser mod den svensk-syriske mand og moren til hans barn rakte til mere, end at politiet fik tilladelse til at opretholde anholdelsen i 3x24 timer.

Imidlertid var politiets beviser efter yderligere tre dages efterforskning blevet stærkere, da de to igen blev stillet for en dommer onsdag aften. Her blev begge ligesom de øvrige anholdte fra lørdag aften varetægtsfængslet frem til 2. marts.

Han var korthåret og med et velplejet skæg, lyse bukser, mørk trøje af mærket Lacoste og håndjern, der blev fjernet i retslokalet. Hun havde et olivengrønt tørklæde om hovedet, dynejakke og hænderne fikseret i et transportbælte, som politiet fjernede ved retsmødets begyndelse.

Gult hus i Malmø

Den 45-årige mand har siden 2016 boet i Malmø i en lejet lejlighed i et gult etagebyggeri - hun har svensk personnummer, men er også registreret i det danske personnummerregister - dog med hemmelig adresse.

Ifølge oplysninger, som den svenske avis, Sydsvenskan, har fået, ransagede den svenske efterretningstjeneste, Säpo, tidligere på ugen mindst en adresse i Malmø. Ransagningen skal være udført på opfordring fra PET.

Sydsvenskan har fået oplyst, at Säpo blandt andet fandt en koran med markeringer ved citater om at hævne sig mod ikke-troende.

Fundet af koranen er ikke bekræftet fra officielt hold, dog fremgår det af retsdokumenter, at beslaglagte genstande fra en ransagning i Malmø skal udleveres til Danmark.

Säpo holder tæt

TV 2 Nyhederne har været i kontakt med den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo, som hverken vil be- eller afkræfte oplysningerne. Säpo oplyser, at de ikke svarer på spørgsmål om deres operative virksomhed, men at de generelt kan oplyse, at når det gælder terrorisme, så samarbejder de på tværs af landegrænser – og særskilt med de øvrige nordiske lande.

Terrortruslen mod Sverige har ifølge Säpo igennem længere tid været vurderet som ”forhøjet.”

Den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, fik torsdag aften en overordnet briefing om den danske terrorsag. Ministeriet siger til TV 2 Nyhederne, at de ikke har yderligere kommentarer.

Operativ chef for PET, Flemming Drejer, siger fredag, at der stadig er en "alvorlig" terrortrussel mod Danmark.

Politiet i Danmark eller Tyskland har i forbindelse med ransagninger beslaglagt et hjemmelavet flag med et motiv fra terrororganisationen Islamisk Stat samt forskellige våben og komponenter til fremstilling af sprængstof.