Krimi

Seks varetægtsfængslet i stor terrorsag i nat

Indtil videre er i alt otte mænd og fem kvinder anholdt i Danmark. Dertil kommer en mand, som er anholdt i Tyskland.

Natten til fredag blev seks personer varetægtsfængslet i en stor, mørklagt terrorsag.

Fængslingen går til 23. februar bestemte Retten i Holbæk ved grundlovsforhøret. Det oplyser én af forsvarsadvokaterne til TV 2 og bekræftes af vagtchef Thomas Hartmann ved Midt- og Vestsjællands Politi.

I alt 14 personer er anholdt i sagen, som tog sin begyndelse i weekenden med en større politiaktion i Holbæk.

Tidligere er syv af de anholdte blevet varetægtsfængslet helt frem til 2. marts, og de er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror.

Det tyder ifølge TV 2s kriminal- og retsreporter, Astrid Søndberg, på, at sagens dommer ikke mener, der er lige så stærke beviser mod de seks, som er blevet fængslet i nat.

- Vi har ikke kendskab til den præcise sigtelse, men inden dørene blev lukket, kom det gennem forsvarsadvokaternes protester frem, at sigtelsen skal være noget mildere end den, der skal være rejst mod de øvrige syv, forklarer hun.

Sagen kører for dobbeltlukkede døre ved domstolene. Det vil sige, at offentligheden ikke må være til stede i retslokalet og heller ikke får sigtelsen at vide. Ifølge PET er der dog sammenhæng mellem sagerne.

Fredag klokken 11 afholder Politiets Efterretningstjeneste og Midt- og Vestjyllands Politi pressemøde om sagen. Det kan du følge her på TV 2.

Store aktioner på Sjælland og i Tyskland

Det eneste, myndighederne har oplyst om anholdelserne, er, at PET i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi gennemførte en større politiaktion på Sjælland i weekenden 6. til 8. februar.

Om anholdelsen i Tyskland har PET oplyst, at man har haft et godt og effektivt samarbejde med de tyske myndigheder.

Vi ved også, at tysk politi i weekenden foretog nogle ransagninger i Dessau. Det fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, der har talt med anklagemyndigheden i Naumburg.

- Man havde fået et tip om, at nogen havde bestilt kemikalier i Polen. Nogle kemikalier der var bestilt i så stort et omfang, at leverandøren blev lidt mistænksom, fordi de også kan bruges som ingredienser i noget sprængstof, fortæller han.

Ved ransagningerne blev der ikke fundet kemikalier, fortæller Uffe Dreesen, men blandt andet ti kilo sortpulver og tændsnore.

Otte mænd og fem kvinder

PET har ikke givet nogen oplysninger om de anholdte, og på grund af navneforbud er det begrænset, hvad medierne kan skrive om dem.

Vi ved dog, at der er tale om i alt otte mænd og fem kvinder, som er anholdt i Danmark. Dertil kommer en mand, som er anholdt i Tyskland.

- Vi ved, at der er flere familierelationer i spil, og så ved vi rent faktisk også, at der er tale om tre brødre, der kommer fra Tyskland, fortæller Astrid Søndberg.

Fra anklagemyndigheden i den tyske by Naumburg ved vi, at en domstol lørdag 6. januar udstedte en arrestordre på tre mænd af syrisk afstamning i alderen 33, 36 og 40 år. Den ene er anholdt i Tyskland, og de to andre er anholdt i Danmark.