Krimi

PET: Vi har fundet ingredienser til sprængstof og et flag fra Islamisk Stat

I alt 14 personer er indtil videre blevet anholdt i sagen, som begyndte med anholdelser i weekenden.

PET og Midt- og Vestsjællands Politi har ved en række ransagninger på Sjælland fundet komponenter og ingredienser, som ved den rette sammenblanding kan bruges til at lave sprængstof eller bomber. Derudover er der også fundet flag fra Islamisk Stat under ransagningerne.

Det fortæller operativ chef for PET, Flemming Drejer, på et pressemøde fredag.

- Den store aktion var baseret på en mistanke om, at flere personer på Sjælland har planlagt og forberedt et terrorangreb i Danmark eller Tyskland, siger Lene Sørensen, som er fungerende politidirektør ved Midt- og Vestsjællands Politi på pressemødet.

Det fortæller politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Både PET og Midt- og Vestsjællands Politi udtrykker bekymring over de genstande, der er fundet:

- Vi har også fundet forskellige typer våben, herunder pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Alt i alt må vi sige, at det er fund, der bekymrer os, siger Flemming Drejer.

Alvorlig terrortrussel i Danmark

Forløbet bekræfter ifølge Flemming Drejer, at der stadig er en "alvorlig" terrortrussel mod Danmark.

På pressemødet kom Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi også ind på de omfattende ransagninger og anholdelsesaktioner, som kan have virket voldsomme for vidner i områderne.

Men fundene under ransagningerne har dog ikke udgjort en akut fare for folk i området:

- Der har ikke været fare på færde i forbindelse med selve aktionen, siger hun.

Anholdelserne og ransagningerne er desuden sket i samarbejde med tysk politi, fortæller PET.

Dobbeltlukkede døre

Sagen kører for såkaldt dobbeltlukkede døre ved domstolene, hvilket vil sige, at offentligheden ikke må være til stede i retslokalet og heller ikke får de konkrete sigtelser at vide.

Og det er ikke overraskende, at PET og politiet holder kortene tæt til kroppen. Det fortæller tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller:

- Det gør de selvfølgelig fordi, at man er i den helt tidlige fase i en større efterforskning, siger han.

På pressemødet blev det oplyst, at de syv personer, der er varetægtsfængslet frem til 2. marts, er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller har medvirket til forsøg på terror. Der er tale om fire mænd og tre kvinder.

Helt konkret er de sigtet efter straffelovens paragraf 114, styk 1, som i daglig tale kaldes terrorparagraffen. Ifølge sigtelsen har de anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof samt våben eller medvirket til det.

I alt 14 personer er indtil videre anholdt i sagen, som tog sin begyndelse i weekenden, hvoraf en af dem er anholdt i Tyskland. Siden har politiet holdt kortene tæt ind til kroppen.

Fra anklagemyndigheden i den tyske by Naumburg ved man dog, at en domstol lørdag 6. januar udstedte en arrestordre på tre mænd af syrisk afstamning i alderen 33, 36 og 40 år. Den ene er anholdt i Tyskland, og de to andre er anholdt i Danmark.

Derudover skriver det tyske medie Der Spiegel, at man under anholdelserne i Tyskland blandt andet fandt flag fra Islamisk Stat samt en udgave af koranen, hvor sektioner omkring "vantro" var fremhævet.