Stor terrorsag i Danmark - her er, hvad vi ved

Ved ransagninger i både Tyskland og Danmark har politiet fundet blandt andet ingredienser til en bombe, pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.

I alt 14 personer er blevet anholdt i en sag om terror med "militant islamistisk motiv", som tog sin begyndelse i weekenden, men hvor polititiet holder kortene tæt til kroppen.

Syv af de anholdte er allerede blevet varetægtsfængslet frem til 2. marts.

Yderligere seks personer er derudover fængslet til 17. marts. Desuden er én person anholdt i Tyskland i samarbejde med de tyske myndigheder.

Hvad er de sigtet for?

De indledende retsmøder - grundlovsforhør og et retsmøde om fristforlængelse - i sagen har været holdt for såkaldt dobbeltlukkede døre ved domstolene. Det vil sige, at offentligheden ikke må være til stede i retslokalet og heller ikke får sigtelsen at vide.

PET har dog oplyst, at de syv personer, fire mænd og tre kvinder, der er varetægtsfængslet frem til 2. marts, er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror.

De er sigtet efter straffelovens paragraf 114, styk 1, som også kaldes terrorparagraffen. Ifølge sigtelsen har de anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof samt våben eller medvirket til det.

PET har oplyst, at der blandt andet er beslaglagt komponenter og ingredienser, som kan bruges til at lave sprængstof eller bomber, samt våben i form af pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.

Ifølge politiet er målet for den planlagte terrorhandling med "militant islamistisk motiv" endnu ikke kendt, men den mistænkes at være i Danmark eller Tyskland.

På grund af de dobbeltlukkede døre kender vi ikke sigtelserne mod de to kvinder og fire mænd, der blev varetægtsfængslet natten til fredag. Vi ved kun, at de har tilknytning til sagen, for det har PET oplyst.

Netop de dobbeltlukkede døre giver dog et lille indblik i sagens karakter. For dommeren begrundede sin beslutning med hensynet til sagens alvor, den videre efterforskning, statens sikkerhed og hensynet til fremmede magter.

Sagens alvor blev også understreget af, at grundlovsforhøret foregik under et stort sikkerhedsopbud. TV 2s kriminal- og retsreporter Astrid Søndberg fortalte torsdag aften, at der var mindst 15-20 svært bevæbnede politibetjente i skudsikre veste inde i retsbygningen. Derudover patruljerede politiet med jævne mellemrum uden for retsbygningen med hunde.

Om den mand der er anholdt i Tyskland, har PET kun oplyst, at han er anholdt i samme sagskompleks.

Hvad ved vi om de anholdte?

PET har ikke givet nogen oplysninger om de anholdte, og på grund af navneforbud er det begrænset, hvad medierne kan skrive om dem.

Vi ved dog, at der er tale om i alt otte mænd og fem kvinder, som er anholdt i Danmark. Dertil kommer en mand, som er anholdt i Tyskland.

- Vi ved, at der er flere familierelationer i spil, og så ved vi rent faktisk også, at der er tale om tre brødre, der kommer fra Tyskland, fortæller Astrid Søndberg.

Fra anklagemyndigheden i den tyske by Naumburg ved vi, at en domstol lørdag 6. januar udstedte en arrestordre på tre mænd af syrisk afstamning i alderen 33, 36 og 40 år. Den ene er anholdt i Tyskland, og de to andre er anholdt i Danmark.

Den tyske anklagemyndighed besluttede fredag 19. februar, at den 40-årige mand skulle løslades, en beslutning som blev offentliggjort i en pressemeddelelse i mandags. Anklagemyndigheden i Naumburg mener ikke, der er beviser nok i sagen mod ham til en fortsat fængsling.

Ifølge TV 2s oplysninger er der også blandt de anholdte tre syriske søskende, som er flygtninge fra en forstad til Damaskus og har haft ophold i Danmark siden midten af 2010'erne. Det er en kvinde i begyndelsen af 40'erne og to mænd, som er i begyndelsen af 30'erne og i midten af 20'erne.

Ifølge TV 2s oplysninger har flere andre af de sigtede i sagskomplekset også familierelationer. Blandt andet danner en kvinde og en mand par og har børn. De to er en del af gruppen på syv personer, der er varetægtsfængslet frem til 2. marts.

Endelig er en 45-årig mand med syrisk baggrund og bopæl i Malmø og den 37-årige mor til mindst et af hans børn også varetægtsfængslet i sagen.

Hvad ved vi om anholdelserne?

Det eneste, myndighederne har oplyst om anholdelserne, er, at PET i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi gennemførte en større politiaktion på Sjælland i weekenden 6. til 8. februar.

Om anholdelsen i Tyskland har PET oplyst, at man har haft et godt og effektivt samarbejde med de tyske myndigheder.

- Vi har fundet de ingredienser, der skal til for at lave en bombe. Vi har også fundet våben som pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Det er nogle fund, som bekymrer os, sagde operativ chef i PET Flemming Drejer på et pressemøde fredag.

Udover store mængder aluminiumspulver og svovl fandt man ifølge Der Spiegel også tændsnore, et hjemmelavet Islamisk Stat-flag og en koran, hvor en passage om "kamp mod de vantro" var understreget.

PET vil dog endnu ikke kommentere på, hvilke af fundene der er gjort i henholdsvis Danmark og Tyskland. Men fordi materialerne endnu ikke var samlet til bomber, mener politiet ikke, at et angreb var nært forestående.

Derudover ved vi, at tysk politi i weekenden foretog nogle ransagninger i Dessau. Det fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, der har talt med anklagemyndigheden i Naumburg.

- Man havde fået et tip om, at nogen havde bestilt kemikalier i Polen. Nogle kemikalier, der var bestilt i så stort et omfang, at leverandøren blev lidt mistænksom, fordi de også kan bruges som ingredienser i noget sprængstof, fortæller han.

Ved ransagningerne i Tyskland blev der ikke fundet kemikalier, fortæller Uffe Dreesen, men blandt andet ti kilo sortpulver og tændsnore.

Hvornår er der nyt?

Ifølge PET følger der nu et længere efterforskningsarbejde, men derudover vil efterretningstjenesten ikke kommentere mere på deres arbejde.

Ifølge tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller er efterforskningen dog formentlig i et meget tidligt stadie.

Jens Møller vurderer, at arbejdet vil bestå af en række spor i både Danmark og Tyskland.

Blandt andet kommer der formentlig til at være et samarbejde mellem PET og de tyske efterretningstjenester, en selvstændig efterforskning i PET alene samt en "ad hoc-operation" ved Midt- og Vestsjællands Politi.

- Man skal ret hurtigt finde ud af, om den anholdte i Tyskland skal udleveres til Danmark, om de danske anholdte skal udleveres til Tyskland, eller om der skal være tale om sager i begge lande, fortæller Jens Møller.