Ubådssagen

Nu skal Peter Madsen for retten efter fem minutters flugt

Flugten var planlagt med kort, luftfoto og falsk pistol. Men friheden var kortvarig, og en dom for fangeflugt vil påvirke Peter Madsens rettigheder.

Den drabsdømte livstidsfange Peter Madsen nåede at være på fri fod i fem minutter, da han 20. oktober 2020 truede sig ud af Herstedvester Fængsel med noget, der lignede en pistol og et bombebælte.

Tirsdag begynder retssagen mod den tidligere ubådsbygger i Retten i Glostrup, hvor det forventes, at han tilstår alle de anklager, der er rejst imod ham.

Anklager, der ikke længere omtaler mulige medgerningsmænd - politiet har altså ikke kunnet bevise, at nogen bevidst hjalp Peter Madsen med flugten.

I forvejen afsoner Peter Madsen en livstidsdom på ubestemt tid for drabet på den svenske journalist Kim Wall, men en dom for fangeflugt vil alligevel få betydning for den nu 50-årige Peter Madsens tid og forhold i fængslet.

Risikoen for flugt vil blive regnet med, hvis Peter Madsen på sigt søger udgang fra fængslet eller sågar prøveløsladelse - ligesom han allerede kort efter flugten blev flyttet fra mere lempelige vilkår i Herstedvester Fængsel til det topsikre og moderne Storstrøms Fængsel.

Truede otte under flugten

Ifølge retsmødebegæringen i sagen truede Peter Madsen i alt otte personer på livet i løbet af i omkring 26 minutter - først en fængselspsykolog og siden en fængselsbetjent, der begge fik fremvist et falsk bombebælte, som Peter Madsen bar om livet.

Efter fængselsbetjenten havde lukket Peter Madsen ud af fængslets portbygning, truede han to andre fængselsansatte, der løb efter ham, med en falsk pistol, inden han knap en kilometer fra fængslet sprang ind på højre forsæde af en varebil og pegede på chaufføren med pistolattrappen, mens han råbte "kør, kør, kør".

Forsøget på at stikke af i varebilen blev dog afværget, da tre politibetjente nåede frem og trak Peter Madsen ud på jorden, hvor han med hænderne lagt i håndjern igen truede med, at han havde et bombebælte om livet.

Peter Madsen var da allerede anholdt, men på grund af en risiko for sprængning blev det omkringliggende villakvarter evakueret, ligesom politiet trak sig tilbage, indtil bomberobotten Rulle-Marie var rekvireret.

Omhyggeligt håndarbejde

Ifølge TV 2s oplysninger var både den falske pistol, bombebæltet og en detonator særdeles vellignende og fremstillet med ægte batterier, ledninger og metallignende maling. Efter flugten har en særlig task force undersøgt sikkerheden i Herstedvester og konkluderet, at Peter Madsen havde alt for frie hænder til at arbejde på fængslets værksteder uden opsyn.

Ligesom det kritiseres, at han kunne gå uledsaget til møde med fængslets psykolog, samt at han ikke skulle have haft lov til at gå rundt med rygsæk i fængslet.

Justitsminister Nick Hækkerup satte i en pressemeddelelse 16. november ord på den manglende sikkerhed:

- Først og fremmest står det med redegørelsen klart, at den indsatte slet ikke burde have været placeret i Herstedvester Fængsel. Når det derudover fremgår, at den indsatte har haft mulighed for at være uovervåget i et særskilt værksted og har kunnet transportere attrapper rundt uden ledsagelse af personale, er det jo fuldstændig åbenlyst, at der har været alvorlige huller i sikkerheden, lød det fra justitsministeren.

Efter flugtforsøget har en gennemgang af de øvrige indsatte i Herstedvester Fængsel resulteret i, at fem andre indsatte er blevet flyttet til andre lukkede fængsler, ligesom overvågningen er øget, og de indsatte nu skal bruge gennemsigtige plasticposer, når de transporterer ting rundt i fængslet.

Der er sat tre timer af til tilståelsessagen i Retten i Glostrup. Ender Peter Madsen med ikke at ville tilstå alligevel, vil en egentlig retssag skulle planlægges.