Krimi

32-årig tilstår at hænge dukke af Mette Frederiksen op før afbrænding

Sigtet for dukkeafbrænding er varetægtsfængslet som nummer tre i sagen.

En 32-årig mand er mandag varetægtsfængslet frem til 19. februar sigtet for at have hængt en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) op i en lygtepæl iført en seddel med ordene: "Hun må og skal aflives".

Dukken blev hængt op i forbindelse med en demonstration mod coronarestriktionerne, som fandt sted lørdag aften. Senere blev dukken brændt af, og billederne blev spredt gennem både sociale og almindelige medier.

Den 32-årige er den tredje mand, som er varetægtsfængslet i sagen. To andre mænd på henholdsvis 30 og 34 år blev varetægtsfængslet søndag på baggrund af tilsvarende sigtelser.

Alle tre er sigtet for overtrædelse af Straffelovens paragraf 113, en sjældent brugt paragraf, der handler om at true Folketingets sikkerhed eller forsøge at true eller hindre medlemmer af Folketinget i frit at udøve deres politik.

Den 32-årige, der er stilladsarbejder og har kort, lyst hår, nægter sig skyldig.

- Paragraf 113 er i spil, fordi vi er af den opfattelse, at dette handler om trusler med det underlæggende formål at få ophævet nogle coronarestriktioner. Når man retter sådan nogle trusler mod statsministeren, så er det vores opfattelse, at man prøver at tvinge eller true hende til at ændre eller fjerne disse restriktioner, sagde senioranklager Søren Harbo på vej ind i retten.

Paragraf 113 kan give op til 16 års fængsel - eller under særligt skærpende omstændigheder fængsel på livstid.

Flere sigtelser i spil

Hvor den alvorligste paragraf 113 er den primære sigtelse i sagen om den afbrændte dukke, er de tre mænd sekundært sigtet efter Straffelovens paragraf 115 og 266.

Her er der tale om den almindelige paragraf om trusler på livet, hvor straframmen er op til to års fængsel, sammen med en særlig paragraf, hvor straffen kan forhøjes med indtil det dobbelte, når truslerne er rettet mod landets statsminister.

Dommeren har i forhold til alle tre sigtede valgt ikke at fængsle mændene på baggrund af paragraf 113, men i stedet på baggrund af den sekundære sigtelse.

- Jeg mener, at anklagerens principielle sigtelse om højforrædderi er skudt over målet. Ud fra den måde truslerne er kommet på, mener jeg ikke, de falder under den bestemmelse. Det er ikke min opfattelse, at I ville tvinge Folketinget til at gøre noget, sagde dommer Christian Wenzel ​til den sigtede som begrundelse for rettens fængslingskendelse.

- Men der er trusler mod Mette Frederiksen, og der er tale om den særlige bestemmelse, der handler om regeringens overhoved, lød det i dommerens kendelse for at varetægtsfængsle den 32-årige i tre uger.

Husker ikke trussel på dukke

Den 32-årige er gode venner med en af de andre sigtede i sagen, mens han efter egen forklaring ikke kender den tredje sigtede særlig godt. De fulgtes til demonstrationen i lørdags, forklarede han i Retten på Frederiksberg.

Demonstrationen havde han hørt om gennem gruppen 'Men In Black' på facebook. Han vidste godt, der var tale om en demonstration mod coronarestriktionerne.

Han forkarede, at det faktisk var ham, som hang dukken op i en lygtepæl ved Forum, men han afviste, at det skete som en hængning. Sammen med de to medsigtede havde han hentet dukken i en bil på vesterbro, det var meningen, den skulle være en del af demonstrationen.

Havde set skiltet

Han så godt skiltet med truslen på dukken.

- Jeg havde ikke i min vildeste fatasi tænkt, det ville give den ballade. Det var bestemt ikke hensigten at få folk pisset så meget af, forklarede han om skiltet med det, der ifølge anklageren var trusler på livet mod statsministeren.

Ifølge den 32-årige var det ikke ham eller de to andre sigtede i sagen, som satte ild til dukken. Han var derimod med til at pille den ned fra lygtepælen igen, forklarede han.

En forklaring, dommeren fandt troværdig.

- Der er en udbrændt fakkel under dukken. Der er ikke grund til at tro, det er jer, der har antændt den, sagde dommeren afslutningsvis.

- Men der, hvor jeg mener, det er problematisk, og der er grund til fængsling - det er det skilt, hvor der står, at hun må og skal aflives, sagde dommeren.

Reference til minkaflivning

Han nikkede til den 32-åriges forklaring om, det var en omskrivning af beslutningen om at aflive mink, men det gør ikke ordene mindre alvorlige.

- Det er en trussel, der må være egnet til at fremkomme med en alvorlig frygt for hendes liv. Ikke desto mindre hænger I dukken op alligevel, lød det fra dommeren.

Et blåt øje

Efter demonstrationen var opløst og dukken fjernet, opstod der ballade ved Forum. En form for oprørslignende stemning, beskrev senioranklager Søren Harbo.

En stemning, hvor der blev kastet dåser, sten, flasker og kanonslag mod politiet.

- Der er en masse demonstranter, der råber, de vil tilbage mod Rådhuspladsen, men det synes jeg var en rigtig dårlig ide. Jeg kom lidt at toppes med en anden demonstrant, der sagde en af mine venner var en luder, forklarede den 32-årige.

- Var det der, dit blå øje kom fra?, sagde anklageren med henvisning til den sigtedes venstre øje.

- Ja. Jeg så godt, at der var nogen, der var oppe at toppes med politiet, men det havde jeg ikke noget at gøre med, insisterede den sigtede.

Alle tre mænd har nægtet sig skyldige i de rejste sigtelser og har taget forbehold for at kære varetægtsfængslingen til Østre Landsret.

Søndag mente politiet, der kunne være tale om en fjerde gerningsmand - muligvis en form for bagmand. Ifølge sigtelsen, der blev læst op i retten mandag, regner politet ikke længere med, der var flere medgerningsmænd.