Tre anholdt efter afbrænding af dukke af statsministeren - bagmand på fri fod

Sigtelserne i sagen handler blandt andet om trusler mod staten.

Københavns Politi har søndag anholdt tre personer i forbindelse med afbrændingen af en dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen.

Først blev to anholdt, og under deres grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg kom det frem, at en tredje mand også er blevet anholdt. Det skriver politiet på Twitter.

Det er politiets opfattelse, at der er en fjerde person på fri fod.

Det fortæller anklager Søren Harbo til Ritzau.

- Der er en navngiven bagmand, som ikke skal kunne orientere sig om sagens beviser gennem medierne, siger Søren Harbo.

Afbrændingen af dukken skete lørdag aften i forbindelse med en Men In Black-demonstration i København. Gruppen demonstrerer imod coronarestriktionerne i Danmark.

På dukken var der hængt et skilt, hvor der stod: HUN MÅ OG SKAL AFLIVES!

Er mænd i begyndelsen af 30'erne

De tre anholdte er mænd på henholdsvis 30, 32 og 34 år.

De to mænd på 30 og 34 år sigtes for en lang række forhold i forbindelse med afbrændingen. Det er søndag klokken 17 uklart, om den 32-årige er sigtet for præcis det samme.

Først og fremmest sigtes den 30 og 34-årige for paragraf 113, der kan give op til 16 års fængsel. Den paragraf handler om trusler mod staten.

Straffeloven §113

Den, som antaster Folketingets sikkerhed eller frihed eller i øvrigt foretager nogen handling, der sigter til ved magtanvendelse eller trussel derom at aftvinge Folketinget nogen beslutning eller hindre det i frit at udøve sin virksomhed, straffes med fængsel indtil 16 år eller under særligt skærpende omstændigheder på livstid. Stk. 2. Samme straf kommer til anvendelse på den, der på tilsvarende måde angriber eller øver tvang mod kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen, eller mod ministrene, Rigsretten eller Højesteret.

Derudover er der underordnet rejst sigtelse for, de har brudt paragraf 115, der populært kaldes majestætsfornærmelse.

Når paragrafen om majestætsfornærmelse kan komme i spil, er det, fordi majestætsfornærmelse dækker æreskrænkelse af dronningen, regeringen og andre i tronfølgerækken.

Endelig er de også underordnet sigtet for brud på paragraf 266, der omhandler trusler.

Den 30 og 34-årige nægter sig begge skyldige.

De to mænd blev søndag aften varetægtsfængsles indtil 19. februar. Mændene varetægtsfængsles for trusler efter straffelovens paragraf 266 samt 115, men ikke efter den meget alvorlige 113 om angreb på regeringen.

PET har været med i efterforskningen

Efterforskningen er sket i tæt samarbejde med PET, skriver politiet i pressemeddelelsen.

Her skriver de også, at efterforskningen fortsætter, og Københavns Politi ikke udelukker, at der kan komme flere anholdelser i sagen.

Straffeloven §115

Begås, uden at forholdet falder ind under §§ 112 og 113, nogen af de i kapitlerne 25, 26 og 27 omhandlede forbrydelser mod kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen, forhøjes de i de nævnte bestemmelser foreskrevne straffe indtil det dobbelte. 

Samtidig udtrykker politidirektør i Københavns Politi Anne Tønnes tilfredshed med de hurtige anholdelser.

- Det er fuldstændig uacceptabelt at fremføre så alvorlige trusler i et demokrati, og derfor er jeg godt tilfreds med, at den omfattende efterforskning allerede har ført til anholdelser i sagen, siger hun.

De to mænd bliver søndag fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.