Krimi

Tiltalt for lægedrab var 'bange', da han brød ind i hendes soveværelse

Charlotte Asperud havde ansvaret, da en nu 56-årig mand blev tvangsindlagt i 2014. Fem år senere opsøgte han hende og slog hende ihjel med et koben.

Sagen om et formodet drab på læge Charlotte Asperud begyndte hos Nordsjællands Politi klokken 02.55 om natten til 30. april 2019. Der kom et 112-opkald fra Charlotte Asperuds datter.

- Jeg har lige fået et meget ubehageligt opkald, lød det i telefonsamtalen til politiet, som onsdag blev afspillet i Retten i Helsingør.

Charlotte Asperud havde ringet omkring 02.45, og datteren fik ikke taget telefonen med det samme. Kort efter kunne hun høre en mandestemme sige på telefonsvareren, at Charlotte Asperud skulle lægge sig ned, at det var slut nu.

Datteren hørte ikke telefonbeskeden til ende, men Charlotte Asperud havde tydeligt skreget og sagt ’Du skal ikke være her’.

- Jeg har prøvet at ringe tilbage til hende, men hun svarer ikke, lød det i alarmopkaldet.

Tiltalt så ikke på de pårørende

Samtidig med, at telefonopkaldet blev afspillet i retten, hvor retssagen om drabet på Charlotte Asperud begyndte onsdag, sad den 56-årige tiltalte helt stille med øjnene rettet mod bordet.

Samme retning, han vendte blikket kort forinden, da han ledsaget af tre bevæbnede betjente blev ledt ind i den store nævningesal i Retten i Helsingør.

Her er han tiltalt for drabet på den 58-årige læge, der blev overfaldet i sit soveværelse og døde som følge af 19 eller 20 slag i hovedet med et koben, inden den 56-årige flygtede og efterlod hende blødende på soveværelsesgulvet.

Tilstår vold med døden til følge

Indtil nu har den 56-årige nægtet sig skyldig, men onsdag lød det fra hans forsvarsadvokat Karoline Døssing Normann, at han erkender vold med døden til følge.

Selvom han fortsat nægter drab.

- Jeg forstår, at tiltalte erkender, at det er ham, der har forårsaget Charlotte Asperuds død, indledte senioranklager Bente Schnack derfor sin forelæggelse af sagen.

Dermed vil sagens fokus være, om den tiltalte havde forsæt til drab.

Om han havde et motiv til at slå hende ihjel. Om drabet i givet fald var planlagt.

Veltalende og tre uddannelser

Efter anklagerens forelæggelse forklarede den tiltalte, at han har været gift to gange og var kommet ud i et periodisk alkoholforbrug efter en skilsmisse, at han har flere domme bag sig for blandt andet berigelseskriminalitet, og at han har færdiggjort uddannelser som både flymekaniker, pilot og maskiningeniør.

Fysisk fremstod han med pjusket hår og en lysebrun trøje, der strammede godt om maven, men ordene i hans forklaringer lød langt mere velovervejede, end hans udseende ellers gav indtryk af.

Mest velovervejede i begyndelsen af retsmødet, mere med fokus på uretfærdigheder begået mod ham selv i den sidste del.

Ifølge en mentalerklæring udarbejdet efter tidligere kriminalitet lider han af en personlighedsforstyrrelse, og 28. februar 2014 blev han tvangsmedicineret, tvangsindlagt og fastspændt efter en trafikulykke, hvor lægerne mente, han var aggressiv, udskældende og truende – ligesom han få uger tidligere måtte tvangsbehandles.

I journalen står, at den ansvarlige læge på bagvagt er ’Charlotte’. Er det Charlotte Asperud?

Senioranklager Bente Schnack

- Kan du genkende det, der står her?, spurgte anklageren efter at have læst op fra den tiltaltes lægejournal.

- Nej, det kan jeg bestemt ikke, sagde den 58-årige og afviste, at han på nogen måde havde været aggressiv efter trafikuheldet.

Afgørende tvangsbehandling

Men netop tvangsindlæggelsen efter trafikulykken i 2014 ser ud til at være afgørende for, at Charlotte Asperud mistede livet i 2019.

Efter den tiltaltes dna blev fundet under den dræbtes negle på højre hånd, fandt politiets efterforskere en udskrift af lægejournalen fra 2014 udprintet fra Sundhed.dk i en brun taske på den 56-åriges arbejdsplads.

En udskrift, hvor både Charlotte Asperuds og mindst fem andre lægers navne var streget under.

Svær psykotisk adfærd

- Der står, du fremstår med svær psykotisk adfærd. At der er brugt bælte, hånd og fodremme til at fastspænde, idet patienten er farlig. Kan du huske det? De skriver, du er råbende og kræver at blive udskrevet. At du bliver indlagt på baggrund af en fareindikation, spurgte anklager Bente Schnack.

Den udlægning kunne den tiltalte imidlertid ikke genkende.

- I journalen står, at den ansvarlige læge på bagvagt er ’Charlotte’. Er det Charlotte Asperud?

- Det vil jeg tro, svarede den tiltalte kort.

Forgæves klage over tvang

Han forklarede, at han var blevet stærkt traumatiseret af tvangsindlæggelsen, og at han havde opsøgt Charlotte Asperud i hendes hjem fem år senere for at tale med hende.

For at få behandlet traumet, forklarede han.

Tidligere havde han uden held forsøgt at klage over forløbet, og siden da havde han ikke kunnet slippe sagen.

- Bagefter havde jeg større problemer med min angst. Jeg fik det dårligere og dårligere. Havde meget svært ved at fungere. Jeg blev også fængslet nogle gange efter det, sagde den tiltalte i retten med henvisning til domme for berigelseskriminalitet.

Ville bare tale med hende

Han kan ikke forklare, hvorfor han slog Charlotte Aspruds adresse op i Krak 27. april 2019 – og han husker heller ikke, hvad han foretog sig, inden han satte sig i sin bil og kørte hjem til hende om natten tre dage senere.

- Jeg ville gerne tale med hende. Jeg havde i flere dage haft det dårligt, og jeg ville gerne have det ud af verden, have det bearbejdet, forklarede den tiltalte.

Hun har en truende adfærd. Fægter med armene. Jeg bliver også bange, da hun skriger

56-årig tiltalt

Han parkerede et stykke fra huset og tog ikke sin telefon med. Et levn fra fortiden med indbrud, lød det.

Fremgangsmåde fra indbrud

- Jeg havde noget værktøj med til at åbne døren. En skruetrækker og et koben, sagde han.

Desuden havde han handsker på.

Ved Charlotte Asperuds hus brød han ind gennem en dør på bagsiden af huset, og indenfor hørte han Charlotte Asperud gennem en låst dør til soveværelset.

- Jeg prøvede at brække den op med kobenet, og så kan jeg ikke huske, om jeg sparkede den op.

Dørkarmen blev fundet på gulvet i værelset, og på døren fandt politiet tydelige spor efter sålaftryk.

Telefon optog lyd fra telefonkarm

På det tidspunkt lå telefonen stadig tændt i vindueskarmen efter opkaldet til datteren, og på telefonsvarerbeskeden lyder den tiltalte ifølge anklageren vred, da han flere gange beordrer Charlotte Asperud til at lægge sig ned.

- Ja, det er et forsøg for at få ro på situationen, hun er ophidset og udadvendt, forklarede den tiltalte.

Anklageren ville vide, om Charlotte Asperud var bange – han brød jo ind til hende og sparkede døren ind til hendes soveværelse.

- Ja, men jeg er også bange. Hun virker meget ophidset og intimiderende. Hun har en truende adfærd. Fægter med armene. Jeg bliver også bange, da hun skriger, forklarede den tiltalte.

Smadrede telefon med koben

Kobenet havde han i hånden, men det var bare for at kunne komme hurtigt ud, hvis der skete noget uforudset. Han fik øje på telefonen i vindueskarmen og smadrede den.

- Herefter er der forvirret tumult. Det eneste, jeg husker konkret er, at vi ligger på gulvet. Hun ligger bag mig og har fat. Jeg vil gerne fri og væk herfra, og så er det, jeg slår med kobenet. Jeg kan ikke se, hvor jeg slår. Det er min opfattelse, at jeg slår på overkroppen. På et tidspunkt slipper hun, og så løber jeg væk, forklarede den 56-årige tiltalte.

Han husker ikke, hvor mange gange, han slog hende. Hun lå bagved, han slog ifølge sin egen forklaring bagud, og han mener, han ramte hende på overkroppen.

Han husker heller ikke, at han skulle have taget halsgreb på hende, selvom hun ifølge de retsmedicinske undersøgelser blandt andet havde brud på tungebenet, hvilket typisk er tegn på kvælning.

Trak på skuldrene

- Hvad tænkte du om alt det her?, spurgte anklageren efter gennemgangen af opgøret i soveværelset.

Et spørgsmål, der fik den tiltalte til at trække på skuldrene.

- Det er snart to år siden. Det er svært at huske. Mine tanker om det var, at det ikke var så alvorligt. Jeg var ikke klar over, hun var død, før politiet fandt mig, sagde han.

Altså to uger senere.

Han så heller ikke alt blodet i soveværelset eller husker, hvor han gjorde af kobenet. Tøjet vaskede han, siden smed han det væk.

Da han i første omgang blev varetægtsfængslet, skete det på baggrund af en sigtelse for manddrab og hjemmerøveri – imidlertid er hjemmerøveriet skrevet ud af den endelige tiltale.

Fordi politiets oprindelige teori om et hjemmerøveri, der gik galt, er erstattet med en teori om, at den tiltalte gik direkte efter Charlotte Asperud, fremgik det onsdag i retten.

Fordi den 56-årige var utilfreds med den behandling, hun som læge havde givet ham.

14 tiltalepunkter i alt

Ud over drab er den 56-årige tiltalt for flere indbrud, forsøg på dokumentfalsk, ildspåsættelser og for at have overvåget sin ekshustru med en gps-sender placeret under hendes bil.

De fleste forhold har han tilstået – dog ikke drabet på Charlotte Asperud eller de to gange, han er tiltalt for at have brændt ekshustruens venindes sommerhus ned.

Der er i alt afsat syv dage til retssagen, og det forventes, at der afsiges dom i slutningen af februar.

Anklagemyndigheden mener, at den 56-årige skal straffes med forvaring på ubestemt tid.