Krimi

Tidligere patient tiltalt for at dræbe læge - nu begynder retssagen

Tiltalt for at have dræbt læge Charlotte Asperud havde printet sin journal fra Sundhed.dk, hvor mindst fem andre lægers navne også var streget under.

Dna fra en 56-årig mand er med en sikkerhed på 1.000.000 til 1 fundet på lægen Charlotte Asperud, der mistede livet efter et groft overfald i sit hjem i Tisvildeleje 30. april 2019.

Alligevel nægter den 56-årige mand sig skyldig i drabet på hende.

Han nægtede sig skyldig, da han to uger efter drabet blev fremstillet for en dommer i grundlovsforhør 14. maj 2019 – og det gør han stadig onsdag, hvor retssagen om drabet begynder ved Retten i Helsingør.

Hjemmerøveri fjernet fra tiltale

Oprindelig blev den 56-årige mand varetægtsfængslet ud fra en teori om, at drabet var et hjemmerøveri, der var gået galt – imidlertid viser den endelige tiltale, at motivet om et hjemmerøveri ikke længere er del af sagen.

Muligvis fordi den tiltalte to uger efter drabet var i besiddelse af en udskrift af sin journal fra Sundhed.dk, hvor mindst seks lægers navne var streget under.

Blandt dem Charlotte Asperud.

Muligt hævnmotiv

De seks læger optrådte med fuldt navn i journalen, fordi de i 2014 var på vagt, da den tiltalte efter en trafikulykke blev bragt på skadestuen i Hillerød. Han optrådte voldsomt, og Charlotte Asperud og de øvrige læger blev enige om at ordinere psykiatrisk tilsyn for manden.

Om dette kan have været et motiv for drabet vil blive belyst i løbet af retssagen – men sikkert er det, at hospitalsdirektøren fra Nordsjællands Hospital hjalp politiet med at komme i kontakt med de øvrige læger med beskeden om, at gerningsmanden også kan have haft dem i tankerne.

Ifølge retsdokumenter mener politiet, at den tiltalte trængte ind i Charlotte Asperuds hjem natten til tirsdag 30. april 2019 omkring klokken 02.45, hvorefter han dræbte hende med 19-20 slag mod hovedet med et koben eller lignende.

Drab, indbrud og stalking

Men overfaldet mod lægen er ikke den eneste forbrydelse, han er tiltalt for.

I alt har Anklagemyndigheden listet 14 forbrydelser op i anklageskriftet – ud over drabet er der tale om to tilfælde af ildspåsættelse af det samme sommerhus i henholdsvis 2012 og 2019, to tilfælde af tyveri af nummerplader, seks tilfælde af indbrud og forsøg på indbrud, dokumentfalsk og besiddelse af et falsk kørekort samt overvågning af den tiltaltes tidligere hustru, der havde fået påmonteret en gps-tracker på sin bil.

Efter planen er der sat syv dage af til retssagen, som forventes afsluttet med dom 23. februar – og omkring 17-18 vidner skal efter planen afgive forklaring i forbindelse med de forskellige tiltalepunkter.

Krav om forvaring

Senioranklager Bente Schnack ønsker ikke at udtale sig nærmere om beviserne i sagen, men hun bekræfter, at kravet fra anklagemyndighedens side vil være en tidsubestemt forvaringsdom, der er forbeholdt personer, som på fri fod vurderes at kunne udgøre en risiko for andre.

I modsætning til behandlingsdømte vurderes det, at forvaringsdømte kan afsone i et almindeligt fængsel.

- På baggrund af flere undersøgelser – herunder en mentalundersøgelse – er det påstanden, han bør idømmes forvaring, hvis han findes skyldig, siger anklager Bente Schnack.

Lydfil med gerningsmand offentliggjort

Efter drabet på Charlotte Asperud offentliggjorde Nordsjællands Politi en lydfil optaget om natten for overfaldet, hvor man kan høre en mand gentage "læg dig ned" samt "det er slut" til Charlotte Asperud, hvis stemme er klippet ud af lydfilen.

Politiet formoder, det er drabsmanden, man kan høre på optagelsen, og med offentliggørelsen var håbet, at nogen kunne genkende stemmen.

Politiet har ikke offentliggjort, hvordan lydfilen er optaget og kommet politiet i hænde – men det er kommet frem, at overfaldet blev anmeldt til politiet klokken 03.14 af et bekymret familiemedlem.

Altså knap en halv time efter, den tiltalte formodes at være trængt ind i huset.