Krimi

Fisker frifundet i sag om menneskehandel i Thyborøn

En erhvervsfisker gav gennem flere år to mænd alt for lav løn, men det var ikke menneskehandel, afgør byret.

En erhvervsfisker er blevet frifundet i en sag, der handler om menneskehandel på havnen i Thyborøn.

Han er dog blevet kendt skyldig i at have udnyttet to ghanesiske søfolks manglende kendskab til det danske arbejdsmarked. Deres løn har derfor været på maksimalt en tredjedel af det lønniveau, den burde have været i Danmark.

Det har Retten i Holstebro mandag afgjort.

Erhvervsfiskeren er blevet idømt halvandet års betinget fængsel for udnyttelsen. Dermed skal den 56-årige fisker ikke ind og afsone dommen, på den betingelse at han i stedet udfører 250 timers samfundstjeneste.

Desuden skal mandens selskab, som også er kendt skyldig i udnyttelsen, betale en bøde på tre millioner kroner.

Tvangsarbejde under slavelignende forhold

De to ghanesiske mænd kom i november 2016 lovligt til Danmark, hvor de arbejdede på fiskeskibet 'Helene' ved Gåseholmkaj i Thyborøn.

Planen var, at de skulle være med til at gøre et skib klar, som de herefter skulle sejle til Afrika for at fiske efter sardiner i afrikanske farvande.

Men en ulykke satte en stopper for planen i februar 2017. Skibet blev påsejlet, mens det lå i havnen, og det kom aldrig afsted. I stedet blev de to fiskere, der begge er i 50'erne, sat til at lave forefaldende arbejde.

Specialanklager Ulrik Panduro har under sagen argumenteret for, at de to ghanesiske mænd blev udsat for tvangsarbejde eller slaverilignende forhold af fiskeren.

Lav løn og lange arbejdsdage

Søfolkene fik 700 euro (cirka 5200 kroner, red.) i løn om måneden, da de arbejdede med at sætte fiskeskibet "Helene" i stand. Siden steg den løn til 1200 euro (cirka 8920 kroner, red.) om måneden.

De to mænd arbejdede ifølge anklageren 11 timer om dagen, seks dage om ugen. De holdt ikke ferie i perioden, der løb fra februar 2017 til slutningen af maj 2020, hvor politiet kom forbi til en rutinemæssig kontrol.

Retten har fundet det bevist, at der var "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen inklusive pauser og lønnen på 1200 euro plus kost og logi om måneden".

Den har ikke præcist kunnet fastsætte, hvor meget mændene burde have fået i løn, men i dommen fremgår det, at søfolkenes løn "højst har været en tredjedel af det i Danmark sædvanlige lønniveau for det udførte arbejde".