Krimi

Mand løb mod Rasmus Paludan med kniv - nu begynder retssag om drabsforsøg

To mænd er tiltalt i sag om drabsforsøg. En psykisk syg mand - og en bagmand, der ifølge politiet opildnede den hovedmistænkte og gav ham kniven.

På Grundlovsdag sidste år blev en nu 53-årig mand i hvidt jakkesæt skudt i benet af politiet, efter han forsøgte at løbe mod Rasmus Paludan med en kniv under en demonstration i Digterparken i Aarhus.

Fredag begynder retssagen mod den 53-årige mand, der er tiltalt for drabsforsøg, samt en nu 42-årig mand, der sammen med manden i det hvide jakkesæt blev fremstillet for en dommer og varetægtsfængslet dagen efter Grundlovsdag.

- Der er rejst tiltale mod de to mænd, fordi vi mener, det var deres hensigt at dræbe Rasmus Paludan, siger specialanklager Jesper Rubow fra Østjyllands Politi.

Hvem fik idéen

Den 42-årige mand er tiltalt for medvirken til drabsforsøg, da politiet mener, han inden episoden opfordrede og motiverede den 53-årige til at dræbe Rasmus Paludan.

Blandt andet gjorde han det ifølge politiet ved at vise ham en video, udpege Rasmus Paludan på stedet i Digterparken og give ham en 12 centimeter lang kniv.

- Sagen kommer til at handle om to ting. Hvad ville manden med kniven, da han gik gennem politiafspærringen - og hvad var den anden mands rolle, siger Jesper Rubow.

Ville brænde koran

Episoden fandt sted fredag 5. juni 2020 klokken 15.25 under en demonstration, som Rasmus Paludan stod bag, og videooptagelser fra stedet viser en optakt, hvor Rasmus Paludan blandt andet råber nedsættende ting om profeten Muhammed.

Desuden havde han tidligere på dagen lagt et billede ud på Stram Kurs' Facebook-side, hvor han proklamerede, at han ville brænde koranen af i Digterparken.

- Der er rejst tiltale for, at drabsforsøget finder sted i anledningen af de lovlige ytringer i den offentlige debat, siger Jesper Rubow.

Politiet overmandende efterfølgende manden.

Skudt i benet

Efter den 53-årige var trængt gennem politiafspærringen, råbte politiet ham an og affyrede varselsskud. Det bremsede ham imidlertid ikke, og en betjent afgav derfor skud mod ham og ramte ham i det ene ben.

Herefter blev han overmandet og kørt til behandling på Universitetshospitalet i Aarhus, mens Rasmus Paludan blev evakueret fra stedet.

I forbindelse med grundlovsforhøret blev begge mænd varetægtsfængslet og har været det lige siden – den 53-årige på en psykiatrisk afdeling.

Behandlingsdom og udvisning

Anklager Jesper Rubow ønsker ikke at gå i detaljer med hvilken straf, han vil kræve til de to mænd, men alene det, at sagen behandles af et nævningeting indikerer, at kravet om fængsel vil være på mere end fire år til den 42-årige.

Det almindelige strafniveau for forsøg på manddrab er seks års fængsel.

Ifølge anklageskriftet ønsker Anklagemyndigheden, at den 53-årige idømmes en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid, ligesom han skal udvises af Danmark.

Der er afsat seks dage til retssagen, og det forventes, at der afsiges dom i februar.

Kostbar beskyttelse

Alene i 2019 har Rigspolitiet oplyst, at politiet brugte mere end 115 millioner kroner på at beskytte Rasmus Paludan - især i forbindelse med en lang række demonstrationer og manifestationer, der i flere tilfælde har medført uroligheder.

Også i 2020 har Rasmus Paludan demonstreret rundt om i Danmark og i forbindelse med demonstrationerne afbrændt koraner.

Ved folketingsvalget i 2019 fik Stram Kurs 63.537 stemmer, og dermed er partiet berettiget til en årlig partistøtte på 2.096.721 kroner.

I marts 2020 bestemte valgnævnet, at Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs havde snydt med indsamling af vælgererklæringer, hvorfor han og partiet udelukkes fra indsamling af nye vælgererklæringer frem til september 2022.

Dømt for racisme to gange

Rasmus Paludan blev 5. april 2019 dømt til 14 dages betinget fængsel i Retten i Glostrup, fordi han på en video ifølge rettens dom blandt andet sammenkoblede "de fleste negere i Sydafrika" med personer, der har en intelligenskvotient på under 70.

Landsretten stadfæstede dommen og vurderede, at udtalelsen er nedværdigende og krænkende for en befolkningsgruppe.

25. juni 2020 blev Rasmus Rasmus Paludan ved Retten i Næstved idømt tre måneders fængsel, hvoraf én måned var ubetinget. Han blev samtidig frakendt retten til at føre straffesager som advokat i tre år samt retten til at køre bil i et år.

Blandt andet blev han dømt for at have forhånet og nedværdiget en gruppe på grund af deres race, hudfarve, nationale oprindelse eller etniske oprindelse, altså overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf.

Lover at demonstrere mindre

Inden Retten i Næstved trak sig tilbage for at votere, tog Rasmus Paludan muligheden for et sidste ord, hvor han først henviste til de 63.000 stemmer og siden til episoden i Digterparken:

- Jeg vil være virkelig ked af at blive dømt. Men den 5. juni stod der en mand med en kniv tre meter fra mig. Han ville slå mig ihjel. Det er trods alt værre. Jeg kan fortælle, at vi i partiledelsen i mit parti har vurderet, at vi fremover vil demonstrere mindre. Ikke på grund af sagen her, men fordi det trods alt er vigtigere, at jeg ikke bliver slået ihjel, sagde Rasmus Paludan.

Sagen om politiets skud i Digterparken behandles fortsat af den uafhængige politiklagemyndighed.