Krimi

Brødre får 14 års fængsel for drab på Bornholm

Brødrene havde nægtet sig skyldige i drab, men erkendt vold med døden til følge.

To brødre, Mads og Magnus Møller, er begge idømt 14 års fængsel for drabet på deres ven Phillip Johansen i Nordskoven på Bornholm.

Samtlige dommere og nævninge er enige i domsafsigelsen.

De to brødre sad ret op og ned, da de modtog deres dom. Begge ankede de straks dommen til frifindelse for det, de ikke har erkendt – altså drab. Derudover ønskede de også en formildelse af straffen.

Brødrene havde nægtet sig skyldige i drab, men erkendt vold med døden til følge.

Men retten har altså nu afgjort, at brødrene måtte anse det som overvejende sandsynligt, at deres vold ville føre til Phillip Johansens død – derfor er de kendt skyldige i drab.

Dommere og nævninge lagde vægt på, at de to brødre over længere tid havde udsat den dræbte for "særdeles kraftfuld, mangeartet og brutal vold".

Under første retsmøde mandag forsøgte anklagemyndigheden at overbevise retten om, at brødrene måtte have indset, at deres vold ville føre til Phillip Johansens død.

Her gennemgik anklagerne en lang liste af voldshandlinger, der i alt havde påført den dræbte 39 læsioner.

Brødrene forklarede, at de blot ville give Phillip Johansen en lærestreg.

- Men vi er milevidt fra en lærestreg, lød det fra den ene af de to anklagere, Anna Moe.

Voldsomme skader

Drabet fandt sted 23. juni 2020, hvor de to brødre sammen med den dræbte var taget ud i en skov nord for Rønne på Bornholm for at drikke øl.

Det endte med, at brødrene overfaldt Phillip Johansen med blandt andet granrafter og en ildrager.

Blandt voldshandlingerne var både andengradsforbrændinger, brækkede ben og fingre, begyndende hjerneskade og knivstik.

Skaderne var så voldsomme, at retsmedicineren til stede i salen måtte erkende, at hun aldrig havde oplevet noget lignende.

Selv forklarede brødrene, at de ikke tænkte, det var nødvendigt at tilkalde en ambulance, og at de så Phillip Johansens brystkasse bevæge sig.

I rettens kendelse står der, at samtlige nævninge og dommere lægger vægt på, at de tiltalte flere gange under voldsudøvelsen holdt pauser, når forurettede forekom bevidstløs.

- Og at de genoptog voldsudøvelsen, når forurettede kom til bevidsthed, herunder når de tiltalte bragte ham til bevidsthed ved spark.

Retten lagde i sin kendelse vægt på, at volden mod Phillip Johansen var sket i forening og over et tidsforløb på "ikke under 15-20 minutter".

Mens rettens kendelse blev læst høj, sad begge tiltalte stille. Den yngste drak lidt vand af sin flaske.

I retten lagde samtlige dommere og nævninge også vægt på, at de to brødre havde efterladt Phillip Johansen i hjælpeløs tilstand, da de udover de mange voldshandlinger også havde brændt Phillip Johansens telefon og sko.

Følg sagen minut for minut

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg var til stede i Retten på Bornholm under begge retsdage. Du kan læse hendes liveblog minut for minut lige her.

Ingen af brødrene ønskede at afsige en sidste kommentar, inden dommere og nævninge trak sig tilbage for at votere dommens længde.

Begge brødres forsvarsadvokater argumenterede for en straf på 12 år, mens anklagemyndigheden ønskede en straf på mellem 14-16 års fængsel.

Alle dommere og nævninge mente, at der er tale om væsentlige skærpende omstændigheder, hvorfor brødrene altså bliver straffet med 14 års fængsel hver.

Anklagere kunne ikke løfte bevis for et racistisk motiv

Inden retssagen havde flere debattører kritiseret anklagemyndigheden for ikke at rejse tiltale for et racistisk motiv.

I retten mandag forklarede den ene af sagens to anklagere, Anna Moe, hvorfor det dog endte med, at der ikke blev rejst tiltale for racisme.

- Der har været mange spekulationer over, om motivet var racistisk. Vi ved ikke, hvad der foregik oppe i hovederne på de tiltalte. Derfor kan det ikke 100 procent afvises, at motivet var racistisk – men anklagemyndigheden kan ikke bevise det, lød det fra anklageren.

Selv har brødrene forklaret, at motivet skulle være, at Phillip Johansen havde udsat deres mor for uønsket seksuel adfærd.

Bornholms Politi har dog ikke modtaget nogen anmeldelse af voldtægt. Ved første retsmøde mandag blev en sms fra den dræbte til brødrenes mor fremlagt. Her skrev Phillip Johansen:

- Sover du (morens navn, red.)? Lyst til at putte lidt :) :)

Du kan læse mere om brødrenes forklaring her.

Black Lives Matter har anmeldt en demonstration foran Retten på Bornholm 14.30, da organisationen vil protestere mod, at medier, politi og anklagemyndighed ikke har udråbt drabet på Phillip Johansen som racistisk. Lokale bornholmere har arrangeret en moddemonstration.