Krimi

Her er tre ting, vi lærte fra første dag i drabssagen fra Bornholm

Dansk-tanzaniske Phillip Johansen blev udsat for en lang række af grove voldshandlinger, som der blev gået i detaljer med ved dagens retsmøde.

Mandag kom den meget omtalte drabssag fra Bornholm for retten. To brødre er tiltalt for at have dræbt deres ven Phillip Johansen.

Drabssagen har været omdiskuteret, da flere debattører mener, at der burde være rejst tiltale for et racistisk drab. Men inde i retslokalet var det andre ting, der fyldte.

Her er tre nedslagspunkter fra første retsdag ud af to.

1: Kunne brødrene vide, at han ville dø?

De to brødre nægter sig skyldige i drabstiltalen, men erkender at have begået vold. Derfor forsøgte anklagemyndigheden under dagens retsmøde at føre bevis for, at brødrene måtte vide, at deres vold ville føre til Phillip Johansens død.

Anklagerne brugte en stor del af tiden på at gennemgå den lange liste af grove voldshandlinger, som brødrene udsatte den dræbte for.

Brødrene har forklaret, at han skulle have en lærestreg.

- Men vi er milevidt fra en lærestreg, mente anklageren, der kunne berette om 39 læsioner på den afdødes krop.

Blandt voldshandlingerne var både andengradsforbrændinger, brækkede ben og fingre, begyndende hjerneskade og knivstik.

Skaderne var så voldsomme, at retsmedicineren til stede i salen måtte erkende, at hun aldrig havde oplevet noget lignende.

Selv forklarer brødrene, at de ikke tænkte, det var nødvendigt at tilkalde en ambulance, og at de så Phillip Johansens brystkasse bevæge sig.

Under mandagens retsmøde kom det også frem, at brødrene havde brændt Phillip Johansens mobil.

- Ja, det er ikke sympatisk, at de brænder hans mobiltelefon og lader ham ligge, men det er ikke noget, de kan dømmes for, mente lillebrorens forsvarsadvokat, Henrik Stagetorn.

Retsmedicineren kunne under retsmødet ikke svare på, hvornår Phillip Johansen helt præcis døde.

2: Storebroren forsvarede den dræbte – men det ændrede sig

Begge brødre afgav mandag deres forklaringer på, hvorfor de overfaldt Phillip Johansen i Nordskoven. Begge forklarer de, at deres mor havde fortalt dem, at Phillip havde gjort seksuelle tilnærmelser, hun ikke brød sig om.

Dog kom det frem, at de to brødre godt en måned tidligere var kommet op at slås over Phillip Johansens forhold til moren. Lillebroren mente nemlig, at han havde set den dræbte og deres mor kysse, hvilket havde fået ham til at angribe Phillip Johansen, forklarede storebroren.

Storebroren havde lagt sig mellem Phillip Johansen og lillebroren, hvorfor de to brødre var kommet i slåskamp. Af samme årsag blev politiet tilkaldt, forklarede storebroren.

Op til overfaldet i Nordskoven havde storebroren fortalt moren, at han og Phillip Johansen ville starte en virksomhed sammen.

Moren fortalte, at hun synes, det var en dårlig idé, fordi Phillip Johansen skulle have forgrebet sig på hende, forklarede storebroren.

Derfor aftalte de to brødre, at de ville give Phillip Johansen tæsk, lød det.

- Vi skulle ud i skoven. Han skulle have et par på hovedet, sagde storebroren i retten.

Anklageren fremlagde i retten en sms fra Phillip Johansen til moren, hvor der stod:

- Sover du (morens navn, red.)? Lyst til at putte lidt :) :)

Sms'en blev afsendt seks dage inden Phillips Johansens død.

Bornholms Politi har ikke modtaget nogen anmeldelse om voldtægt, oplyste det, inden retssagen begyndte. Moren selv var ikke indkaldt som vidne i sagen.

3: Anklagere kunne ikke løfte bevis for et racistisk motiv

Inden retssagen havde flere debattører kritiseret anklagemyndigheden for ikke at rejse tiltale for et racistisk motiv.

Spørgsmålet om et racistisk motiv blev næret af, at den ene af brødrene havde fremvist en tatovering med hagekors på det ene ben på de sociale medier.

Og fordi Phillip Johansen under overfaldet havde fået et knæ trykket mod haslen, kort tid efter, at afroamerikaneren George Floyd blev kvalt med et knæ på halsen af amerikansk politi.

I retten forklarede den ene af sagens to anklagere, Anna Moe, hvorfor det dog endte med, at der ikke blev rejst tiltale for racisme.

- Der har været mange spekulationer over, om motivet var racistisk. Vi ved ikke, hvad der foregik oppe i hovederne på de tiltalte. Derfor kan det ikke 100 procent afvises, at motivet var racistisk - men anklagemyndigheden kan ikke bevise det, lød det fra anklageren.

Retssagen fortsætter tirsdag, hvor nævningetinget skal afgøre, hvorvidt de to brødre er skyldige i drab eller vold med døden til følge, og hvilken straf de i så fald skal have.