Krimi

Borgmester inden drabssagen på Bornholm: - Jeg tror først og fremmest, at vi er lamslåede

Det forventes, at der allerede i morgen falder dom i sagen.

Mandag begynder retssagen i den meget omdiskuterede drabssag fra Nordskoven på Bornholm.

To brødre på nu 23 og 26 år er tiltalt for at have slået deres ven Phillip Mbuji Johansen ihjel, og sagen har sat sine spor i bornholmske lokalsamfund, fortæller øens borgmester Winni Grosbøll (S).

- Jeg tror først og fremmest, at vi er lamslåede. Fordi det er en sag, der er så rå, voldsom og afstumpet i hele sit omfang. Jeg tror, at den har lagt en dyne af lamslåethed hen over øen, siger hun til TV 2, kort inden retssagen begynder mandag formiddag.

På en ø med blot 40.000 indbyggere mærkes en drabssag som denne ekstra meget, da mange af de lokale kender sagens parter, siger borgmesteren.

- Her på Bornholm har vi tillid til hinanden. Vi går hjemmefra uden at låse døren, derfor rammer sagen ned i vores forestilling om, at Bornholm er et dejligt sted at bo.

Winni Grosbøll ønsker ikke at forholde sig til spekulationerne, der har floreret, om at sagen skulle indeholde et racistisk motiv.

- Det er ikke min opgave at vurdere, hvad der har været motivet. Det gør anklagemyndigheden, det gør domstolene. Mit fokus er, at det her er en dybt, dybt tragisk sag, som vi skal hjælpe hinanden med at komme videre fra.

Lang liste af voldshandlinger i anklageskrift

De to brødre er tiltalt for at have dræbt 28-årige Phillip Mbuji Johansen ved en shelterplads i Nordskoven på Bornholm 23. juni 2020.

Ifølge tiltalen skulle de to brødre have aftalt at mødes med den dræbte ved shelterpladsen, hvor de efter fælles forståelse udsatte ham for torturlignende vold, inden han formentlig endte med at blive kvalt.

Begge brødre nægter sig skyldig i drab, men erkender at have udøvet vold. Retssagen vil derfor handle om, at anklagemyndigheden skal bevise, at de to brødre måtte have forstået, at volden kunne ende med at koste Phillip Johansen livet.

I anklageskriftet fremgår en lang liste over voldshandlinger. Blandt andet står der, at Phillip Johansen skulle være blevet slået mange gange på benene med en granrafte, slået med en granrafte og en flaske i hovedet samt sparket og trampet i hovedet og på kroppen - herunder med træsko.

Derudover skulle han blandt andet være blevet stukket på hænderne med muligvis en kniv samt sparket og trampet i skridtet - igen med træsko.

Ingen tiltale for racisme

Allerede dagen efter Phillip Mbuji Johansens død begyndte spekulationer på internettet om, at der skulle være tale om et racistisk motiv bag drabet.

Et motiv, chefanklager Benthe Pedersen Lund dog ikke har rejst tiltale for.

- Jeg mener ikke, der kan føres bevis for en hadforbrydelse, når de har været venner i så lang tid, siger Benthe Pedersen Lund til TV 2 forud for retssagen med henvisning til, at især storebroren og den dræbte havde haft et årelangt og tæt venskab.

Phillip Johansens mor har et billede af sin søn stående på et bord derhjemme.

I stedet mener anklageren, at der skulle være tale om et personligt motiv.

Brødrene selv siger, at Phillip Johansen skulle have voldtaget deres mor. Bornholms Politi har oplyst, at det ikke har modtaget nogen anmeldelse om en voldtægt. Der er heller ikke kommet andre beviser frem for, at der skulle være foregået en frivillig eller ufrivillig seksuel relation mellem den dræbte og brødrenes mor.

Forsvarsadvokater afviser racisme

Spørgsmålet om et racistisk motiv blev næret af, at den ene af brødrene havde fremvist en tatovering med hagekors på det ene ben på de sociale medier, og fordi drabet fandt sted kort tid efter, at afroamerikaneren George Floyd blev offer for politivold og kvalt med et knæ på halsen.

Retsmedicinske undersøgelser viste, at Phillip Johansen skulle have fået et knæ presset mod halsen, og det blev både politiet og de danske medier kritiseret for ikke at fokusere nok på.

Den ældste af de to brødre poserer her med sixpence og V-tegn - symboler, der trækker tråde til partiet Stram Kurs.

Ifølge storebrorens advokat har racismespørgsmålet fyldt alt for meget. Han er træt af, at han skal forsvare sin klient både i retten og i pressen.

- Jeg synes, at det åndssvagt, at sagen er blevet kapret politisk til at promovere en agenda, som den intet har med at gøre, siger forsvarsadvokat Peter Secher til TV 2.

- Man kan ikke bare finde på ting. Der er intet belæg for, at det skulle være racistisk motiveret, siger Peter Secher.

Også Henrik Stagetorn, der repræsenterer lillebroren, afviser, at drabet skulle handle om hudfarve.

- Det er en i enhver sammenhæng trist sag, men det racistiske motiv, som nogen gerne ville tillægge den, det har aldrig eksisteret, siger Henrik Stagetorn.

Black Lives Matter, der har været en af de fremmeste kritikere af fraværet af racismetiltale, har annonceret, de vil protestere på Bornholm i forbindelse med retssagen.

Sagen forventes at blive afviklet over to dage - mandag og tirsdag - med forventet dom tirsdag eftermiddag.