Krimi

Nu begynder retssagen om et drab på Bornholm - og den handler ikke om racisme

Retten på Bornholm har afsat to dage til en retssag om drabet på Phillip Johansen, der blev overfaldet, gennemtævet og kvalt af to venner.

Retssagen mod to brødre om et drab, der var årsag til en ophedet debat om racisme i Danmark, begynder mandag ved Retten på Bornholm.

Her er brødrene tiltalt for at have dræbt 28-årige Phillip Mbuji Johansen ved en overdækket bålplads i Nordskoven på Bornholm natten til 23. juni 2020.

Ifølge tiltalen skal brødrene, der nu er 23 og 26 år gamle, have aftalt at mødes med Phillip Johansen ved bålpladsen, hvor de efter fælles forståelse udsatte ham for torturlignende vold, inden han formentlig endte med at blive kvalt.

- Det er en tragisk sag om en ung mand, der har mistet livet, siger chefanklager Benthe Pedersen Lund.

Knæ mod halsen

Spørgsmålet om et racistisk motiv blev næret af, at den ene af brødrene havde fremvist en tatovering med hagekors på det ene ben på de sociale medier, og fordi drabet fandt sted kort efter, at en sort mand ved navn George Floyd blev offer for politivold og kvalt med et knæ på halsen i USA.

Retsmedicinske undersøgelser viste, at også Phillip Johansen skulle have fået et knæ presset mod halsen, og det blev både politiet og de danske medier kritiseret for ikke at fokusere nok på.

Politiet var ifølge kritikere for hurtige til at afvise, at drabet handlede om racisme - i stedet lød det fra chefanklageren, at sagen havde et helt andet og personligt motiv.

Kunne betyde længere dom

En teori, som både brødrene og pårørende til den dræbte har bakket op om. Og når anklageren mandag morgen læser tiltalen op i retten, er det en tiltale om drab efter den almindelige paragraf i Straffeloven - ikke et racistisk motiveret drab, hvilket ellers kunne have været en strafskærpende omstændighed.

- Jeg mener ikke, der kan føres bevis for en hadforbrydelse, når de har været venner i så lang tid, siger Benthe Pedersen Lund med henvisning til, at især storebroren og den dræbte havde haft et årelangt og tæt venskab.

Hvad der præcis skete den nat ude i skoven på Bornholm, ved kun de to brødre. Volden har de tilstået, men begge nægter, at der skulle være tale om et bevidst drab.

Påstår at voldtægt skulle være motivet

Under et retsmøde om forlænget varetægtsfængsling kom det frem, at overfaldet fandt sted, fordi Phillip Johansen ifølge brødrene skulle have voldtaget deres mor.

Bornholms Politi har oplyst, at der ikke var anmeldt en voldtægt, og det er ikke kommet frem, om der er nogen beviser for en frivillig eller ufrivillig seksuel relation mellem den dræbte og brødrenes mor.

Under alle omstændigheder vil en påstået voldtægt ikke betyde, at brødrene af den årsag bliver frikendt for drab - men begge brødres advokater fastholder, at det ikke var et spørgsmål om racisme, der fik brødrene til at gennembanke deres ven med blandt andet granrafter, glohede jernstænger og en flaske.

Advokater afviser racisme

Racismespørgsmålet har fyldt alt for meget, mener storebrorens advokat, der træt af, han skal forsvare sin klient både i retten og i pressen.

- Jeg synes, det åndssvagt, at sagen er blevet kapret politisk til at promovere en agenda, som den intet har med at gøre, siger forsvarsadvokat Peter Secher.

- Man kan ikke bare finde på ting. Der er intet belæg for, at det skulle være racistisk motiveret, siger Peter Secher.

Også Henrik Stagetorn, der repræsenterer lillebroren, afviser, at drabet skulle handle om hudfarve.

- Det er en i enhver sammenhæng trist sag, men det racistiske motiv, som nogen gerne ville tillægge den, det har aldrig eksisteret, siger Henrik Stagetorn.

Black Lives Matter har annonceret, de vil protestere på Bornholm i forbindelse med retssagen.

Sagen forventes at blive afviklet over to dage - mandag og tirsdag med forventet dom tirsdag eftermiddag.