Krimi

72-årig dømt for giftdrab på fredet rovfugl

For første gang er en dansker blevet dømt for at slå en fredet rovfugl ihjel med gift.

En 72-årig mand er ved retten i Roskilde blevet idømt 40 dages betinget fængsel for at have forgiftet den fredede rovfugl, musvågen med det ekstremt giftige middel Carbofuran.

Anklagemyndigheden ville have retten til at fratage manden sit jagttegn, men det valgte dommeren ikke at gøre.

Det kræver ikke mere end en spiseskefuld at slå 20 børnehavebørn ihjel

Mariann Chriél, specialkonsulent ved Miljøstyrelsen

Den 72-årige havde i en årrække passet en jagt, hvor han også stod for at opdrætte fasaner til jagt. Ifølge hans egen forklaring i retten, havde en musvåge taget flere af de fasaner, han stod for at skulle sætte ud til jagt.

Manden var så frustreret over, at rovfuglen, ifølge hans forklaring, tog så mange af de fasaner, der i stedet skulle skydes af jægere, som betaler for at gå på jagt. Derfor besluttede han at forsøge at forgifte den fredede rovfugl. Det lykkedes.

Det førte 13. november til dommen ved retten i Roskilde.

Ekstremt farlig gift

Mariann Chriél, specialkonsulent ved Miljøstyrelsen, fortæller om Carbofuran, at stoffet er ekstremt giftigt.

- Det kræver ikke mere end en spiseskefuld at slå 20 børnehavebørn ihjel, siger hun.

Gravegruppen

Gravegruppen består af fem journalister med vidt forskellig baggrund. Hver uge graver de sig ned i et tip eller en aktuel sag, som er blevet sendt ind til holdet. 

På fem dage skal journalisterne se, hvor langt de kan komme med historien. 

Holdet består af:

Joachim Bindslev: Undersøgende journalist på TV 2. Han har blandt andet været med til at afsløre økonomisk storsvindel i Operation X-programmerne 'Jagten på vores milliarder' og 'Grådighedens pris'. 

Cecilie Beck: Nyhedsvært på TV 2. Hun har tidligere været undersøgende journalist, vært og redaktør på flere programmer. 

Adina Ren: Journalist og vært på Impact TV. Hun har før slået sine folder som reporter hos hedengangne Radio24syv. 

Lars Fogt: Undersøgende journalist. Han har tidligere som avisjournalist bevæget sig i forskellige gravegrupper. 

Thomas Skov: Journalist og underholdningsredaktør hos Podimo. Han har tidligere været vært på flere forskellige tv-formater, men har aldrig beskæftiget sig med undersøgende journalistik.

Chriél er en del af en særlig gruppe, som tidligere miljøminister Esben Lunde Larsen (V) nedsatte i håb om at kunne komme giftdrabene på rovdyr nærmere.

Giftstoffet Carbofuran er forbudt i EU, og har været det siden 2008. Alligevel er det det stof, der hyppigst findes i forgiftede rovfugle og andre rovdyr.

De senere år har der været en række eksempler på, at fredede rovfugle som ørne, musvåger og tårnfalke er blevet slået ihjel med giften.

Rasende jægere: - Det er slet ikke nok

Hos Danmarks Jægerforbund møder dommen for giftdrabet på 40 dages betinget fængsel hovedrysten hos formand Claus Lind Christensen.

- Domsafsigelsen er nedslående på alle tænkelige måder. De komplet uacceptable sager om giftdrab bliver jo aldrig opklaret, og når det så endelig sker, så er straffen nærmest ubetydelig, siger han.

- Det er dybt skuffende, og jeg vil på det kraftigste opfordre anklagemyndigheden til at anke dommen. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at man kan slippe med 40 dages betinget fængsel for med fuldt overlæg at forgifte fredede rovfugle og samtidig bevare retten til at gå på jagt, siger Claus Lind Christensen.

TV 2 har været i kontakt med den 72-årige dømte, men han ønsker ikke at stille op til interview eller kommentere sagen skriftligt.

TV 2s GRAVEGRUPPEN kigger i disse dage på de giftdræbte rovfugle. Så har du et tip eller ved du noget, som kan bringe os videre i sagen, så skriv til gravegruppen@tv2.dk. Hvis dit tip er særligt fortroligt, kan du bruge TV 2 Secure, som du kan læse mere om herunder.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.