Krimi

Sigtet for drab på Maria From Jakobsen søgte på "olietønder" og "havdybder"

Nordsjællands Politi ønsker kontakt med eventuelle vidner, der har set den forsvundne kvindes bil - eller den sigtedes.

En 44-årig mand, der er sigtet for at have dræbt Maria From Jakobsen på ukendt sted og ukendt måde, har ifølge Nordsjællands Politi opført sig påfaldende mistænkeligt.

Derfor valgte Retten i Hillerød mandag at varetægtsfængsle ham i 14 dage sigtet for drab – selvom Maria From Jakobsen fortsat er meldt savnet og ikke fundet død.

Det fremgår af en kendelse fra Retten i Hillerød, der finder, at politiets mistanke mod den 44-årige mand kan være begrundet.

Selv nægter han sig skyldig.

Søgte på havdybde og olietønder

Blandt andet indgår det i politiets beviser, at manden efter 26. oktober 2020, hvor Maria From Jakobsen forsvandt, har foretaget en række søgninger på internettet, som måske kan forbindes med et drab.

Søgningerne har relation til havdybde, olietønder, selvmord, forsvinden og rensemidler – ligesom politiet har fundet ætsende kemikalier i ikke ubetydelige mængder hos den sigtede.

Internetsøgningerne og kemikalierne kan have en naturlig forklaring, men ifølge dokumenter fra Retten i Hillerød fremgår det, at politiet finder det mistænkelig – formentlig med henvisning til, at den 44-årige mand kan have interesseret sig for, hvordan man skaffer sig af med en afdød.

Kan ikke forklare sin færden

Desuden fremgår det, at den sigtede både før, efter og på selve forsvindingsdagen skal være kørt til et område i Brønshøj, hvor Maria From Jakobsens bil blev fundet 30. oktober, uden at han har kunnet forklare, hvad han skulle i området.

Endelig talte Maria From Jakobsen om morgenen, inden hun forsvandt, med et nært familiemedlem, der ikke mener, hun virkede nedtrykt. Ligesom hun skal have haft en aftale om at mødes med familien dagen efter.

I første omgang blev den forsvundne kvinde efterlyst med oplysninger om, hun skulle have forladt hjemmet i nedtrykt tilstand – nu mener Retten i Hillerød altså, at der er begrundet mistanke om, at den 44-årige i stedet kan have dræbt hende.

Vil finde Maria From Jakobsen

Politiets efterforskning handler først og fremmest om at finde Maria From Jakobsen, og derudover skal både hendes og den 44-årige mands færden i dagene omkring hendes forsvinden kortlægges.

- Det helt afgørende nu er, at vi finder hende. Både med henblik på at finde ud af, om der er foregået en forbrydelse, og med henblik på at kunne retsforfølge eventuelle gerningsmænd, hvis det skulle være tilfældet, siger vicepolitiinspektør Lau Lauritzen.

Biler, computere og mobiltelefoner skal gennemgås af politiets kriminalteknikere, og en række pårørende og mulige vidner skal afhøres.

Desuden er det et almindeligt efterforskningsskridt, at eventuelle overvågningsbilleder indsamles, ligesom teledata skal indsamles og analyseres.

Politiet mener, at den 44-årige mand vil kunne påvirke vidner og beviser, hvis han er på fri fod, og på den baggrund valgte Retten i Hillerød mandag at varetægtsfængsle ham frem til 30. november 2020.

Leder efter vidner

I forbindelse med den videre efterforskning vil Nordsjællands Politi meget gerne høre fra borgere eller vidner, der kan være med til at klarlægge, hvad der er sket i dagene op til og umiddelbart efter, at Maria From Jakobsen blev meldt savnet.

Politiet er interesserede i oplysninger om en hvid Chevrolet Spark og en grå Suzuki Baleo i perioden fra 25. oktober til 4. november samt eventuelle personer, der er set i eller omkring bilerne på Rødkildevej og Frederikssundsvej i København, ved et sommerhus på Vesterled i Nykøbing Sjælland eller ved en genbrugsplads et sted på Sjælland.

Den grå Suzuki har anhængertræk og kan muligvis have haft en trailer med sig.

- Det er naturligvis en sag, som vi behandler med meget stor alvor, og jeg håber, at de borgere, som har oplysninger, der kan hjælpe os videre i efterforskningen, vil kontakte os, siger vicepolitiinspektør Lau Lauritzen fra Nordsjællands Politi.

Nordsjællands Politi kan kontaktes på telefon 114.

Hus og sommerhus undersøgt

Maria From Jakobsen blev meldt savnet 27. oktober, hvor det blev oplyst, at hun dagen forinden skulle have forladt sit hjem på Nialsvej i Frederikssund i stærkt nedtrykt tilstand.

Signalementet lød på, at hun er 177 centimeter høj, almindelig af bygning med skulderlangt lyst hår og var iført sort halvlang dunjakke mørke bukser samt sorte gummistøvler.

Både Maria From Jakobsens bopæl på Nialsvej i Frederikssund og et sommerhus på Vesterled i Nykøbing Sjælland bliver som led i efterforskningen undersøgt af politiets teknikere.

Den 44-åige mand er beskyttet af et navneforbud.