Station 2

Ringede til sin bror efter møde med præsten - otte minutter senere havde han mistet næsten hele sin familie

En 26-årig mand fik tre års fængsel for spirituskørsel, uagtsomt manddrab og at flygte fra gerningsstedet - langt fra nok, mener betjent og pårørende.

Som politibetjent har Jacob Kjær Christensen prøvet det mange gange. Han har banket på døre og givet dem, der åbnede, besked om, at de ikke kom til at se en af deres kære igen. Hver gang har han gjort sig tanker om, hvordan beskeden ville ændre deres liv.

I dag ved Jacob Kjær Christensen, at han aldrig før rigtig har forstået, hvor voldsomt det er. For om aftenen 28. juni 2020 modtog den 40-årige mand selv den livsændrende besked, da hans telefon ringede.

Per Sleimann

Mange timer tidligere samme dag gav Per Sleimann sin kone Inge et kys, før han satte sig i sin bil og forlod Vissenbjerg på Fyn for at køre hjem mod Ribe. Han efterlod Inge hos hendes bedste veninde Anne Marie, der netop havde mistet sin mor. De skulle tale med præsten sammen med Anne Maries ene søn, Mads. Per tænkte i bilen på vej hjem, at hans kone altid havde været god til at støtte andre i svære tider, så det kom ikke bag på ham, at Inge havde tilbudt at tage med til mødet med præsten.

Jacob Kjær Christensen

Mens de tre familiemedlemmer begyndte mødet med præsten hjemme i mormorens hus, lyttede Jacob med via medhør på telefonen. Det føltes underligt ikke at være der fysisk, men han havde aftalt med sin bror, at Jacob skulle blive i Løkken og fortsætte campingferien med sin kone og deres tre drenge, selvom Jacob og Mads’ mormor lige var død.

Nicolaj Bjerre Poulsen

Nicolaj Bjerre Poulsen havde været på sit værksted siden middagstid for at reparere på sin bil.

Fra værkstedet tog han hjem til en ven, hvor de drak et par øl. Efter et par timer tømte han sin tredje øl, og så gik de to venner ud til Nicolajs Porsche Cayenne. Før Nicolaj satte sig ind i den, tog han nogle tomme øldåser fra bunden af bilen og stillede dem ud på vejen. Så kørte de ned på Røde Kro, hvor de gav sig til at drikke flere øl, har han forklaret i retten.

Jacob Kjær Christensen

Jacob talte stadig i telefon med familien på Fyn. Mødet med præsten gik godt, og der kom hurtigt styr på praktikken omkring begravelsen, og resten af tiden brugte de på at dele minder fra de 87 gode år, hans mormor havde haft. De fortalte historier fra hendes liv under krigen som kogekone – og dengang hun arbejdede på et gartneri.

Da samtalen med præsten var forbi, forlod de tre familiemedlemmer mormorens hus for at køre mod Vissenbjerg igen.

Nicolaj Bjerre Poulsen

Selvom hastighedsbegrænsningen på Odensevej er 50 kilometer i timen, passerede Nicolaj Bjerre Poulsen og hans ven Circle K med mindst 105 kilometer i timen i Nicolajs sorte Porsche Cayenne. Han vidste godt, de kørte for stærkt. Men de havde travlt. De skulle til Søndersø og hente mad, og restauranten lukkede om en halv time. Han kunne godt lide lyden fra udstødningen. Han havde ændret den, så det larmede mere, når han trådte på speederen. Alt det har han fortalt i retten.

Jacob Kjær Christensen

Ti minutters tid efter telefonmødet med præsten fandt Jacob telefonen frem igen og ringede op til sin lillebror Mads. Jacob havde talt med sine tre sønner og ville give familien hjemme på Fyn besked om, at de nu også vidste, at deres oldemor var gået bort.

Mads sad i bilen med deres mor og faster, da han tog telefonen. Selvom det var Anne Marie, der kørte, og Mads, som holdt telefonen, bad Jacob dem om at holde ind til siden, mens de snakkede, så de bedre kunne fokusere på samtalen.

Michael Lauritzen

Det havde været en ganske almindelig søndag hos Anette og Michael Lauritzen i deres parcelhus i Bogense. De havde spist aftensmad på terrassen og sad nu i sofaen og så nyhederne.

Pludselig trængte en høj lyd ind i stuen og stjal deres opmærksomhed fra TV’et. Det lød som en motorcykel, der accelererede. Lyden blev højere og kom nærmere.

Mikkel Daugaard

Ikke langt derfra stod 19-årige Mikkel Daugaard i familiens indkørsel, da han også hørte en bil med en stærk motor.

Han interesserede sig meget for biler, så det var noget, han måtte optage. Han fandt sin telefon frem, trykkede på optag og filmede sig selv, mens lyden larmede i baggrunden. Der var ingen bil at se, men han syntes, at det lød helt sindssygt.

Nicolaj Bjerre Poulsen

Nicolaj Bjerre Poulsens opmærksomhed var rettet mod speedometeret. Farten var høj. Han så slet ikke bilen, før hans ven råbte, har han siden forklaret.

- Hvad fanden laver de?, råbte vennen.

Nicolaj kiggede op og trådte på bremsen, men det var for sent. Han havde ikke set, at bilen i t-krydset foran var svinget ud på vejen. Han forsøgte at undvige, men det var umuligt. Han kørte direkte ind i bilen foran dem med alkohol i blodet og mindst 154 kilometer i timen.

Anette Lauritzen

Den høje brummen, som overdøvede nyhederne i Anette og Michael Lauritzens stue endte med et højt og hult brag. Det var ikke første gang, parret havde hørt en ulykke fra sofaen, så de var ikke i tvivl om, hvad der var sket.

De løb ud på vejen, og allerede 2-300 meter før de nåede frem til ulykkesstedet, så Michael bildele liggende på jorden. Her gik det op for ham, at det måtte være meget alvorligt denne gang.

De besluttede at dele sig op: Michael fortsatte i retning mod ulykken, mens Anette gik i den modsatte retning for at stoppe trafikken længere nede ad vejen.

Mikkel Daugaard

Mikkel Daugaard hørte også braget. Han troede, at bilens motor sprang. Det lød helt vildt, tænkte han. Mikkel sprang ind i sine forældres bil og kørte hen mod, hvor braget kom fra. En halv kilometer væk. Imens ringede Mikkels mor til politiet.

Nicolaj Bjerre Poulsen

Da de to venner ramte bilen foran, snurrede Porschen rundt og endte med at holde i den modsatte vejbane i den rigtige kørselsretning. Nicolaj Bjerre Poulsen kom til sig selv, spurgte sin ven, om han var okay, og steg så ud af bilen.

Der stod en mand bag personbilen, de havde ramt. Nicolaj Bjerre Poulsen troede, at manden havde kørt bilen. Han besluttede sig for at løbe. Han flygtede, fordi han gik i panik, har han sidenhen forklaret i retten.

Jacob Kjær Christensen

Jacob cyklede en tur rundt på campingpladsen med børnene, da han havde talt med Mads og de andre. Det var vigtigt for ham, at drengene fik lidt ekstra omsorg den aften. De købte en is og snakkede lidt om, at de skulle til oldemors begravelse, når de kom hjem fra ferie.

Michael Lauritzen

Fremme ved ulykkesstedet så Michael Lauritzen den sorte Porsche i vejgrøften. I den anden side af vejen lå en bil på taget. På grund af de mange skader kunne han ikke se, hvilken bil det var. På vejen lå to personer, som nok var blevet slynget ud af bilen, tænkte han. Nogle af de andre naboer var nået frem til ulykken før Michael. De havde allerede ringet til alarmcentralen, og der var nogen, som var ved at yde førstehjælp. Michael besluttede at gå tilbage for at hjælpe Anette med at stoppe trafikken, så der ville være plads til ambulancerne og den helikopter, der var sendt mod stedet.

Nicolaj Bjerre Poulsen

Nicolaj Bjerre Poulsen ringede til sin kæreste, og de aftalte, at hun skulle hente ham et stykke fra ulykkesstedet. Da hun samlede ham op, kørte de hen til hans værksted, fordi han skulle hente noget tøj og andre småting, han skulle bruge om mandagen. De var der nok i fem minutter, forklarede han sidenhen i retten.

Jacob Kjær Christensen

Jacob og hans kone var ved at rydde op efter aftensmaden, da telefonen ringede. Det var Jacobs gode ven, som også er politimand. Politiet havde ikke kunnet finde ham hjemme i Vissenbjerg, og derfor ringede hans ven.

Jacobs mor og bror var døde. Hans faster var hårdt såret og indlagt i Odense.

Fra det øjeblik Jacob afsluttede samtalen, gik han i en blanding af chok og praktisk tilstand. Han tænkte mest af alt på, hvordan de kunne komme hurtigt tilbage til Fyn. Sammen med sin kone pakkede han tasker og børn sammen og kørte sydpå. I Aalborg mødtes de med nogle venner, som hjalp dem med at køre bilen hjem, fordi Jacob vidste, han ikke ville kunne køre bilen de fire timer hjem til Fyn.

Per Sleimann

Hjemme i Ribe fandt Per Sleimann en bog frem fra stakken under sengen og gav sig til at læse. Det gjorde han altid inden sengetid, for ellers var det så svært at falde i søvn. Lidt i midnat hamrede det pludseligt på døren. Der blev også trykket på ringeklokken. Ud ad vinduet kunne Per ane det blå lys fra politibilen. Der måtte være brand et sted, tænkte Per. Han gik ned for at åbne, og i døren stod to unge betjente.

- Vi vil meget gerne have dig med, sagde den ene.

Men det var ikke, fordi der var brand i gaden. Hans kone havde været ude for et færdselsuheld og var blevet fløjet med helikopter til Odense Universitetshospital, hvor hun nu var indlagt, forklarede de.

Der gik et øjeblik, før han forstod, hvad betjenten sagde. Så løb han op på førstesalen og trak i tøjet. Greb sin telefon og fulgte med betjentene, som kørte ham mod Odense i en fart.

Ventetiden på Odense Universitetshospital var ulidelig. Per Sleimann havde ringet efter deres børn, som nu sad på gangen og ventede med ham, mens lægerne opererede på hans kone. Efter nogle timer kom lægen med den nedslående besked. Der var ikke mere, de kunne gøre for at redde Inge, så de måtte komme ind for at sige farvel til hende.

På skærmen til respiratoren fulgte Per med i Inges pulsslag, som langsomt dalede. Efter to minutter var der ingen plus. Inge var død.

Jacob Kjær Christensen

Da Jacob havde båret den første, tunge kiste ud af kirken, vendte han sig om og så ind i kirken. Nu skulle han finde styrken til at gå tilbage og hente kiste nummer to.

Både da hans farmor og farfar blev begravet, var gravøllene bagefter en festlig begivenhed, hvor han delte gode minder om dem med resten af familien. Men denne gang var dagen udelukkende hård og trist. For dem, Jacob skulle drikke gravøl med, var væk. Dem, han skulle grine og mindes med, var væk.

Inge blev begravet efterfølgende. Og først derefter gik det for alvor op for Jacob, hvad der havde ramt ham. Inden for de seneste tre år havde han mistet sin far til kræft, så mormoren og nu også sin mor, bror og faster i en trafikulykke. Særligt tabet af lillebroren Mads fyldte i ham. Børnene savnede deres farmors madpakker og spurgte til deres altid glade faster Inge.

Men de var væk, fordi en ung mand havde kørt alt for stærkt.

Jacob Kjær Christensen

Selvom Nicolaj Bjerre Poulsen løb fra ulykkesstedet, fandt politiet ham. Derfor sad han nu på anklagebænken, tiltalt for uagtsomt manddrab. Det var her, Jacob så ham for første gang. Han vidste, at strafferammen for det, den 26-årige mand havde gjort, var otte år.

Men Nicolaj Bjerre Poulsen blev idømt tre års fængsel for uagtsomt at have været skyld i 37-årige Mads Hoppe, 63-årige Anne Marie Hjort og 64-årige Inge Hoppes død.

Tilbage står Jacob med to ting, som bliver ved med at fylde hans tanker: manglende retfærdighed og en følelse af skyld.

Han føler manglende retfærdighed i de tre års fængsel, som Nicolaj Bjerre Poulsen fik. For Jacob står det på ingen måde mål med det tab, den 26-årige mand har påført hans familie.

- Jeg mangler en erkendelse fra samfundet og retssystemet af, at de her personer var betydningsfulde for os. Det, der er sket, er meget voldsomt – og grunden til, at det er sket, er en person, der handlede så uagtsomt, som han gjorde. Den erkendelse føler jeg ikke, at jeg har fået med en fængselsstraf på tre år. Ikke når strafferammen er op til otte år.

Håbede på en strengere straf

Han havde forberedt sig på, at strafferammen måske ikke ville blive udnyttet til fulde, men han havde alligevel håbet på, at sagens grove karakter ville resultere i seks års fængsel.

- Jeg tænker på, hvad han skulle have gjort anderledes, før han fik flere år. Når han kører så påvirket og hurtigt, som han gør, og i så tung en bil. Når han vælger at stikke af fra stedet. Når han sidder i retten og siger, at han havde travlt med at kigge på speedometeret. Når han slår tre mennesker ihjel.

Skyldfølelse over telefonopkaldet, som gjorde, at han var den sidste, der talte med sin familie.

Otte minutter efter at han havde lagt på, kørte den tonstunge Porsche Cayenne med Nicolaj Bjerre Poulsen bag rattet op bag i Jacob Kjær Christensens mors Citroën C4.

- Hvorfor ringede jeg også lige for at fortælle dem det? Eller hvorfor ringede jeg ikke til dem i lidt længere tid og fastholdt dem lidt i huset, inden de kørte? Hvorfor blev mødet arrangeret i min mormors hus? Alle de her hvis‘er, siger Jacob Kjær Christensen.

- Det er næsten ikke til at forklare. Jeg glemmer det nogle korte, korte små sekunder, men husker det så igen, og så vælter den her følelse af skyld ned over mig en gang til. Det er frygteligt.

Jacob Kjær Christensen har skrevet under på et borgerforslag om strengere straf til vanvidsbilister, som dræber.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Nicolaj Bjerre Poulsen, men det har ikke været muligt.

Du kan se 'Station 2: De farlige vanvidsbilister' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.