Krimi

Redegørelse om flugtforsøg: Peter Madsen truede sig ud med "palæstinensisk bombebælte"

Peter Madsen har kunnet gå uledsaget til psykologbesøg, og han har kunnet gå rundt i fængslet med en rygsæk.

Drabsdømte Peter Madsen burde slet ikke have været placeret i Herstedvester Fængsel.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) efter en redegørelse om Peter Madsens kortvarige flugt fra fængslet i oktober.

- Først og fremmest står det med redegørelsen klart, at den indsatte slet ikke burde have været placeret i Herstedvester Fængsel, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Peter Madsen har også kunnet gå uledsaget til psykologbesøg, og han har kunnet gå rundt i fængslet med en rygsæk.

Også det medfører kritik fra Nick Hækkerup:

- Når det derudover fremgår, at den indsatte har haft mulighed for at være uovervåget i et særskilt værksted og har kunnet transportere attrapper rundt uden ledsagelse af personale, så er det jo fuldstændig åbenlyst, at der har været alvorlige huller i sikkerheden.

Peter Madsens flugtdag begyndte om morgenen omkring klokken 07.00. Her låses døren til de indsattes celler op. Kort før klokken 07.30 forlod han sin afdeling og gik til det værksted, hvor han arbejdede.

Peter Madsen var på det tidspunkt beskæftiget i fængslets bogbinderi, hvor han arbejdede med træskeer. Det havde han gjort siden maj, og værkmestrene var blevet orienteret om, at der skulle holdes et særligt øje med Madsen.

Klokken 09.15 blev værkstedet kontaktet af en fængselsbetjent, som fortalte, at Madsen skulle til samtale hos en af fængslets psykologer.

Fem minutter senere mødte Madsen op til samtalen med psykologen. Det foregik i fængslets administrationsbygning.

Herfra accelererede tingene.

"Palæstinensisk bombebælte" var produceret i fængslet

Peter Madsen fortalte psykologen - en kvinde - at han havde fremstillet en bombe og en detonator.

Han viste en anordning under sin jakke, som psykologen ifølge redegørelsen har beskrevet som et "palæstinensisk bombebælte".

Både bæltet og pistolen viste sig at være attrapper, som ifølge Kriminalforsorgens redegørelse er fremstillet i Herstedvester Fængsel.

Til psykologen fortalte Peter Madsen imidlertid, at bomben ville blive detoneret, hvis psykologen tilkaldte hjælp, eller hvis psykologen ikke sørgede for at få ham ud af fængslet.

Psykologen så på det grundlag ikke andre muligheder end at følge med den indsatte ned ad en bagtrappe mod fængslets portbygning.

Ti betjente satte i jagt efter Madsen

Psykologen ankom med Madsen til fængslets portbygning klokken 10.17. Porten var bemandet af en fængselsbetjent, som psykologen kontaktede via sin alarmtelefon.

Efter at psykologen havde talt med betjenten, tog Peter Madsen over. Også fængselsbetjenten blev truet med sprængning af bomben, og han åbnede porten.

Men Madsen var ikke ude endnu. Sammen med psykologen befandt han sig nu i en adgangssluse til fængslet. For at komme helt ud, skulle en port i det ydre hegn også åbnes. Derfor holdt han psykologen som gidsel, til han var helt ude.

Ved den ydre port gav Madsen telefonen tilbage til psykologen, og han flygtede i rask gang fra fængslet. Først da Madsen var et stykke væk fra psykologen, kontaktede fængselsbetjenten vagtmesterkontoret.

Herfra blev det beordret, at Peter Madsen skulle jagtes. Cirka ti fængselsbetjente satte efter den flygtende mand.

Men en af dem blev truet med en pistollignende genstand. Det skulle efterfølgende vise sig at være en attrap.

Klokken 10.21 blev politiet alarmeret, og ved hjælp af instrukser fra fængselspersonalet kunne ordensmagten pågribe Madsen klokken 10.25 i et nærliggende beboelseskvarter.

Peter Madsen sad tilbageholdt på jorden i et par timer, inden politiet kørte ham væk. Først skulle man nemlig være sikker på, at han ikke var i besiddelse af sprængstoffer.

Fem indsatte flyttes

Kriminalforsorgen konstaterer, at der op til flugtforsøget ikke har været den nødvendige sikkerhedsmæssige opmærksomhed omkring Peter Madsen.

Blandt andet har Peter Madsen haft beskæftigelse i et særskilt værksted uden fast overvågning, ligesom han har kunnet færdes uledsaget til psykologbesøg og gå rundt i fængslet med en rygsæk.

Kriminalforsorgen konkluderer også, at der ved placeringen af Peter Madsen i Herstedvester Fængsel ikke har været et tilstrækkeligt fokus på den indsattes vilje, evne og kapacitet til at planlægge og gennemføre alvorlige og personfarlige overfald med henblik på undvigelse.

En gennemgang af de øvrige indsatte i fængsel har desuden resulteret i, at fem andre indsatte er blevet flyttet fra fængslet til andre fængsler.

Som konsekvens af flugten indføres der skærpede sikkerhedstiltag i flere af fængslets bygninger. Herunder skal indsatte nu bære ejendele i gennemsigtige poser, ligesom kameraovervågningen i fængslet vil blive øget.