Krimi

Brødre er tiltalt for begge at have dræbt ven på Bornholm

Den dræbte boede ikke længere på Bornholm, men havde holdt fast i sit venskab med brødrene.

To brødre er nu tiltalt for drabet på deres fælles ven, som blev mishandlet og slået ihjel ved et shelter i Nordskoven nær Rønne på Bornholm 23. juni 2020.

Den 28-årige Phillip Mbuji Johansen med dansk-tanzaniansk baggrund havde mødtes med brødrene på 23 og 25 år i skoven for at tænde bål og drikke øl - men mødet endte med, at han blev dræbt og fundet af en forbipasserende tidligt om morgenen.

Ifølge tiltalen fremgår det, at brødrene efter politiets opfattelse skal have begået drabet "efter aftale eller i fælles forståelse", og at den dræbte blev påført svær smerte og bevidstløshed, inden han døde.

Talrige kvæstelser

Phillip Mbuji Johansen skal efter politiets opfattelse være blevet væltet ned på ryggen, hvor han blev pacificeret med et knæ mod halsen, han blev slået mange gange på benene med en granrafte, slået med en granrafte og en flaske i hovedet, sparket og trampet i hovedet og på kroppen - herunder med træsko, stukket på hænderne med muligvis en kniv, sparket og trampet i skridtet - igen med træsko, og slået i hovedet, på kroppen og højre arm og hånd med brandvarme ildragere.

I alt blev den dræbte påført 39 læsioner i hovedet, på halsen, på kroppen, i skridtet, på arme, hænder og ben, herunder med 2. og 3.gradsforbrændinger til følge, ligesom slagene mod hans hoved førte til skader i hjernebarken og begyndende hjerneskade.

Desuden viser de retsmedicinske undersøgelser, at Phillip Mbuji Johansen havde flere tegn på at være blevet udsat for kvælning, ligesom sener og knogler i venstre og højre hånd var skåret over.

Han var kvæstet i skridtet, begge ben var brækket - og kvæstelserne tilsammen samt især akut luftoverfyldning af lungerne, der opstår ved kvælning, førte til, at Phillip Mbuji Johansen døde på et tidspunkt inden 02.21 om natten til 23. juni.

- Tiltalen afspejler sagens alvorlighed, siger chefanklager Benthe Pedersen Lund til TV 2.

Ikke tiltale for hadforbrydelse

Et sag og et voldsomt drab, der gav genlyd i både Danmark og andre dele af verden, da flere meningsdannere gættede på, at knæet mod halsen kunne betyde, motivet var racistisk.

Imidlertid oplyser politiet, at der ikke er rejst tiltale for en hadforbrydelse, som ellers kan være en strafskærpende omstændighed.

- Jeg mener ikke, der kan føres bevis for en hadforbrydelse, når de har været venner i så lang tid, siger Benthe Pedersen Lund.

Havde tiltalen handlet om en hadforbrydelse, skulle anklageren i retten have ført bevis for, at der lå et racistisk motiv bag drabet, og med henvisning til det mangeårige venskab mellem brødrene og den dræbte har anklagemyndigheden altså vurderet, at beviserne ikke er der.

Tilstår vold - ikke drab

I et tidligere retsmøde har en af brødrene forklaret, at deres mor skulle have fortalt, hun var blevet voldtaget af den dræbte.

Bornholms Politi har oplyst, at der ikke var anmeldt en voldtægt.

Det er ikke kommet frem, om der er beviser for en frivillig eller ufrivillig seksuel relation mellem den dræbte og brødrenes mor - eller i hvor høj grad, det vil blive et tema i retssagen.

Brødrene har tilstået, at der blev udøvet vold - men begge nægter drab.

Retssagen er planlagt til 30. november og 1. december i byretten i Rønne.