Krimi

Politiet advarer: Flere og flere unge tager lattergas og kører bil

Der blev fundet lattergaspatroner i den bil, en 21-årig mand i onsdags flygtede fra, efter han havde påkørt og dræbt en femårig pige.

Politiet ser en bekymrende trend hos unge bilister i hovedstadsområdet.

Den gamle kending lattergas, som tidligere har været diskuteret ivrigt, fordi mange unge tager det i stor stil og smider kapslerne fra sig, er nemlig nu også blevet et trafikproblem.

- Vi ser gentagne gange, at unge førere af køretøjer har indtaget lattergas og dermed bliver påvirkede, fortæller Jørgen Bergen Skou, der er chefpolitiinspektør i Københavns Politi.

21-årig havde brugte patroner i bilen

Lattergas har været diskuteret ivrigt før. I visse kvarterer i landets byer er de brugte patroner i perioder kunnet ses som metallisk konfetti, strøet ud over gader og stræder som et sikkert vidne om trendens popularitet.

Årsagen til, at emnet igen er blevet relevant, skal findes i en tragisk sag fra i onsdags, hvor en 21-årig mand påkørte og dræbte en femårig pige på Peter Bangs Vej i Valby.

Jørgen Bergen Skou fortæller nemlig, at der blev fundet brugte lattergaspatroner i den bil, som den 21-årige flygtede fra til fods efter påkørslen.

Eftersom lattergas forsvinder fra systemet relativt hurtigt og gerningsmanden først blev anholdt torsdag, kan det være vanskeligt at fastslå, om han var påvirket af gassen, da han ramte den lille pige og hendes mor. Men sagen har alligevel givet anledning til, at politiet nu råber vagt i gevær over for de unge, der suger de sølvfarvede patroner og sætter sig bag rattet.

- Det er en sag, hvor vi igen må konstatere, at det må være vores mistanke og vores tese, at den mistænkte har været påvirket under kørslen, siger Jørgen Bergen Skou.

Overlæge: Derfor er det alvorligt

For mange af os er lattergas måske noget relativt uskyldigt, som især børn kan få tilbudt hos tandlægen. Men gassen bruges også som bedøvelse i hospitalsvæsenet, og de patroner, som de unge tager, er særligt stærke, forklarer misbrugsekspert Henrik Rindom.

- Den lattergas, man køber i forretningerne, er kendetegnet ved, at det er ren gas. Når vi bruger gas på sygehuset, er den blandet op med 50 procent ilt, siger han.

Den meget koncentrerede gas betyder altså, at man ikke kan få noget ilt med ned i lungerne, når man indånder den. Derfor vil kroppen meget hurtigt løbe tør for ilt, hvis man tager gentagne indåndinger af lattergassen i træk. Og det kan være meget farligt i kombination med at føre en bil.

- Det kan have meget store konsekvenser for, hvordan man kan orientere sig. Man kan blive diffus, svimmel og få alvorlig kvalme, forklarer Henrik Rindom.

Det kan have store konsekvenser at sætte sig bag rattet, mens man er påvirket af lattergas. Video: Oliver Louis Weise Hellum

Kan skabe afhængighed

Som nævnt kan det altså ikke påvises, om den 21-årige gerningsmand var påvirket af lattergas, da han onsdag eftermiddag blæste igennem en ubetinget vigepligt og ramte moderen og barnet, der gik på fortovet, hvor barnet blev klemt op mod en mur og døde på stedet.

Men politiets budskab om, at flere og flere unge benytter sig af gassen, kan Henrik Rindom bekræfte.

- Vi var haft adskillige, der er blevet afhængige af lattergassen, fordi den indeholder morfin. Så når man tager den flere gange om ugen, kan man faktisk udvikle en morfinafhængighed, fortæller han.

Den 21-årige bilist er fredag blevet varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for syv forskellige forhold - blandt andet uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.