Politiets mistanke: Udstyr til Peter Madsens flugt kom udefra

Fængselsformand vurderer, at Peter Madsen ikke vender tilbage til Herstedvester Fængsel i "en rum tid".

Medgerningsmænd kan have hjulpet Peter Madsen ved at skaffe ham ting, der muliggjorde flugten fra Herstedvester Fængsel tirsdag.

Det skriver K√łbenhavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

- Om disse personer var klar over, at deres hj√¶lp skulle bruges til et flugtfors√łg, eller om de var uvidende om form√•let, skal den fremadrettede efterforskning s√łge at afklare, siger senioranklager Rasmus Kim Petersen.

Tidligere i dag fortalte anklagemyndigheden, at det var politiets vurdering, at nogen kunne have hjulpet Peter Madsen i hans flugt.

Det nye er, at politiet nu bliver mere konkrete og formoder, at medgerningsm√¶nd bidrog med genstande, siger TV 2s retsreporter Astrid S√łndberg.

- Man har konstateret, at han har fået hjælp. Nu skal politiet vurdere, om de pågældende personer var klar over, at deres hjælp blev udnyttet til at flygte fra fængslet. Om de havde forsæt, siger hun.

Tre typer forsæt

Det er normalt en betingelse for ansvar efter straffeloven, at gerningsmanden har s√•kaldt fors√¶t. Det foreligger hos den, der handler med viden og vilje, eller som anser det for overvejende sandsynligt, at de til forbrydelsen h√łrende elementer er til stede, eller at forbrydelsens f√łlger vil indtr√¶de ved at udf√łre en bestemt handling.

Der er flere grader af forsæt:

- Direkte fors√¶t - "handlen med viden og vilje", hvor gerningsmanden p√• 100 pct. sikkert skal anse f√łlgens indtr√¶den som sandsynlig.

- Sandsynlighedsfors√¶t, hvor gerningsmanden med "overvejende sandsynlighed" ved, at f√łlgen vil indtr√¶de.

- Eventualitetsfors√¶t, s√•kaldt dolus eventualis, hvor gerningsmanden med "en vis sandsynlighed" har indset, at f√łlgen vil indtr√¶de, hvis handlingen bliver udf√łrt, men accepteret denne risiko og foretaget handlingen alligevel. Denne fors√¶t-type bruges sj√¶ldent. I januar 2012 blev en tysk taxachauff√łr i H√łjesteret d√łmt for at have brudt udl√¶ndingeloven ved at k√łre tre afghanere fra Hamborg og til Danmark, selv om de ikke m√•tte indrejse. Taxachauff√łren havde indset, at "det var muligt, at de tre udl√¶ndinge ikke lovligt kunne indrejse i Danmark, og at han psykologisk forholdt sig accepterende til denne mulighed for det tilf√¶lde, at det faktisk forholdt sig p√• denne m√•de". Dermed var han skyldig.

L√¶s mere om fors√¶t p√• Folketingets hjemmeside i dette h√łringssvar.

Du kan læse om en straffesag, hvor alle tre typer af forsæt blev brugt her.

Peter Madsen nægtede ellers gennem sin advokat, Anders Larsen, tidligere i dag, at der skulle være medgerningsmænd til flugten.

Varetægtsfængslet i 14 dage

Den 49-årige ubådsbygger blev onsdag varetægtsfængslet 14 dage til 4. november af dommeren i Retten i Glostrup.

Peter Madsens forsvarsadvokat valgte ikke at k√¶re afg√łrelsen.

Varet√¶gtsf√¶ngslingen af Peter Madsen sker af hensyn til efterforskningen, s√• denne ikke kan fors√łges p√•virket.

Anklagemyndigheden havde p√• forh√•nd beg√¶ret om lukkede d√łre til retsm√łdet, og det valgte retsformanden at f√łlge trods protester fra pressen.

Dermed fik offentligheden og pressen ikke mulighed for at h√łre, hvad politiet mener at have af beviser mod Peter Madsen.

På fri fod i fem minutter

Livstidsfangen Peter Madsen nåede at være på fri fod i fem minutter, inden han tirsdag blev anholdt knap en kilometer fra Herstedvester Fængsel, hvor han afsoner en livstidsdom for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Flugten startede kort f√łr klokken 10.21, hvor politiet fik besked fra Herstedvester F√¶ngsel om, at Peter Madsen var flygtet.

If√łlge institutionschef for Herstedvester F√¶ngsel, Hanne H√łegh Rasmussen, truede han sig ud af f√¶ngslet med en pistollignende genstand.

Politiet ved endnu ikke, hvor Peter Madsen fik genstanden fra.

Flugten endte, da politiet trak ham ud af en hvid varebil, som han var sprunget ind i.

Idet politiet pågreb Peter Madsen, smed han den pistollignende genstand fra sig, men bar stadig noget, der lignede et bombebælte.

Derfor trak politiet sig tilbage og tilkaldte blandt andet en bomberobot, ofte kaldet Rullemarie. Derudover deltog ogs√• en mobil kommandostation, hundevogne, finskytter samt en indsatsleder under aktionen, f√łr det lykkedes at f√• Peter Madsen anholdt.

Fængselsansattes formand: Madsen flyttes fra Herstedvester

TV 2 √ėstjylland har talt med John Hatting, der er landsformand i Kriminalforsorgsforeningen.

Han vurderer, at Peter Madsen efter flugten ikke kommer tilbage til Herstedvester F√¶ngsel, men i stedet flyttes til Storstr√łm F√¶ngsel p√• Falster, Nyborg F√¶ngsel eller Ennermark F√¶ngsel uden for Horsens.

Uanset hvor han forts√¶tter sin afsoning, vil der v√¶re et √łget fokus p√• Madsen.

- Han vil f√• langt f√¶rre frihedsrettigheder internt i f√¶ngslet. Hans mulighed for at deltage i de aktiviteter, der er, vil blive underlagt al den sikkerhedskontrol, der kan lade sig g√łre, siger John Hatting.

De seneste 20 år har der ikke været andre fangeflugter ’over muren’ fra Herstedvester.