Krimi

Regeringen vil skærpe straffen til vanvidsbilister, efter at 26-årig dræbte tre med sin Porsche

Tre personer mistede livet i juni, da en påvirket bilist påkørte dem med sin Porsche Cayenne.

Aftensolen stod over den nordfynske landevej ved Bogense, og klokken var omkring 20.30, da en firehjulstrækker af mærket Porsche Cayenne på over to ton bragede ind i en noget mindre Citroën C4.

Det var den 28. juni i år, og tre personer mistede livet.

Bag rattet sad en 26-årig spirituspåvirket mand, som kørte alt for stærkt. Han blev 2. oktober idømt tre års fængsel og frakendt førerretten i 10 år.

Men det er for lidt, mener regeringen, som lægger op til at skærpe straffen:

- Det er normalt lovgivningsarbejde, at vi politisk tilkendegiver, hvordan strafområdet skal være i givne sager. Og vi ser gerne, at denne type sager straffes med minimum fire til fem år, siger retsordfører i Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, til TV 2.

Eftersyn af strafniveauet i grove sager

Den 26-årige mand er dømt efter straffelovens paragraf 241, hvilket dækker uagtsomt manddrab, og som under særligt skærpende omstændigheder kan give op til otte års fængsel. Men den typiske straf ligger omkring tre års fængsel.

Men en episode som sommerens i Bogens bør udløse en straf tættere på otte end tre år, siger Jeppe Bruus.

- Han sidder og kigger på speedometeret, mens han kører mere end 150 kilometer i timen og slår tre mennesker ihjel på et splitsekund. Jeg synes, det er for lavt i forhold til den strafferamme, der er, siger han.

Til grund for dommen lå blandt andet tre forhold: At den 26-årige var spirituspåvirket, at han var uopmærksom, samt at han kørte 154 kilometer i timen på en strækning, hvor man må køre 80 kilometer i timen.

Desuden lød det fra dommeren, at der var tale om særlig hensynløs kørsel, og at det var skærpende, at den nu dømte flygtede fra ulykkesstedet.

Jeppe Bruus kan ikke give et tidspunkt for, hvornår en ny lov behandles, men fortæller, at det bliver i efteråret.

Lovforslaget bliver et resultat af ”et eftersyn af strafniveauet i grove sager”, som regeringen bebudede i februar, da de præsenterede et udspil med ni tiltag mod vanvidsbilisme.

Foruden skærpede straffe har politiet fået mulighed for at konfiskere bil og kørekort på stedet.

Parter bakker op

Tidligere domme i lignende sager har også ligget omkring tre års fængsel, men nu tegner der sig et bredt flertal i Folketinget, som er klar til at se på en skærpelse af strafferammen.

Det gælder blandt andre Morten Messerschmidt, der er næstformand i Dansk Folkeparti.

- Vi synes, det er helt forrykt, at man kan nøjes med at få tre års fængsel for at tage tre personers liv, siger han til TV 2.

Og regeringen kan også finde støtte i Venstre.

- Det er personer, som med forsæt sætter sig ud i deres bil, kører som død og helvede og ender med at køre andre mennesker ihjel. Det slipper man for billigt fra i dag, siger Inger Støjberg, der er retsordfører.

Pårørende vil også have hårdere straffe

Sammenstødet ved ulykken var så voldsomt, at bagenden på Citroënen blev presset op i kabinen. Citroënen røg ud i rabatten og rullede om på taget. To af personerne i bilen blev dræbt på stedet, mens den tredje døde af sine kvæstelser morgenen efter ulykken. Føreren af bilen havde været på kro med sin kammerat i løbet af dagen.

De tre personer, der mistede livet, var to kvinder på 64 og 63 år og en 37-årig mand.

Hvad siger paragraf 241?

Den, som uagtsomt forvolder en andens død, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 8 år. Er forholdet begået i forbindelse med spirituskørsel, overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1 eller 2, eller særligt hensynsløs kørsel, anses dette som en særligt skærpende omstændighed.

Kilde: Retsinformation

Den 37-årige mand hed Mads Hoppe og var ansat som personlig assistent for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Søn, bror og nevø til de tre dræbte fra ulykken i sommer, Jakob Kjær Christensen, så gerne, at lignende sager udløser hårdere straffe:

- Man vælger at køre hurtigt i bil, man vælger at drikke sig fuld, man vælger at stikke af fra stedet. Hvor slemt skal det egentlig være, før man kommer op i den højere del af strafferammen?, sagde han uden for retten til TV 2.

Københavns Politi oplyste i starten af juli, at de øde gader og stræder under coronapandemien har ført til en stigning i antallet af sager om vanvidsbilisme.

Sidste år sigtede Københavns Politi 19 personer for vanvidsbilisme, mens 31 personer blev sigtet alene i de første seks måneder af 2020.