Krimi

Peter Madsen var på fri fod i fem minutter - her er, hvad politiet har fortalt om aktionen

Da Peter Madsen blev pågrebet, bar han noget, der lignede et bombebælte. Indtil videre mener politiet dog, at det var en attrap.

Der er intet, der tyder på, at Peter Madsen fik hjælp under sit flugtforsøg.

Det fortæller politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi på et pressemøde tirsdag – kun få timer efter, at den drabsdømte ubådsbygger forsøgte at flygte fra Herstedvester Fængsel.

Politiet er stadig ved at klarlægge hændelsesforløbet, men alligevel udlagde Mogens Lauridsen sammen med institutionschef for Herstedvester Fængsel, Hanne Høegh Rasmussen, hvad der skete under flugtforsøget.

Truede sig ud af fængslet med "pistollignende genstand"

Flugten startede kort før klokken 10.21, hvor politiet fik besked fra Herstedvester Fængsel om, at Peter Madsen var flygtet.

Ifølge Hanne Høegh Rasmussen truede han sig ud af fængslet med en pistollignende genstand.

- Der er ikke nogen, der er kommet fysisk til skade, men det har været meget psykisk belastende for de involverede medarbejdere, fortæller hun.

Politiet ved endnu ikke, hvor Peter Madsen fik genstanden fra.

Pågrebet efter fem minutter

Ubådsbyggeren nåede dog ikke at være på fri fod særligt længe, fortæller politiinspektøren.

Personale fra fængslet fulgte nemlig efter Peter Madsen, og cirka fem minutter senere blev han pågrebet nogle få hundrede meter fra fængslet.

- Vi sendte alt disponibelt personale på gaden, og 10.26 lykkes det en af vores patruljer at anholde ham ikke særligt langt herfra, siger Mogens Lauridsen.

Peter Madsen blev fanget og lagt i håndjern, idet han forsøgte at stige ind i en hvid varevogn. Men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at bilens chauffør kendte noget til planen.

- Da han bliver anholdt, er han lige hoppet ind i en bil. Men der er ikke noget, der tyder på, at chaufføren i bilen havde noget kendskab til Peter Madsen, fortæller politiinspektøren.

Chaufføren skal dog alligevel afhøres, men ifølge politiinspektøren er der "lidt sproglige udfordringer," fordi manden ikke taler dansk.

Bombebælte og pistol var formentlig attrapper

Idet politiet pågreb Peter Madsen, smed han den pistollignende genstand fra sig, men bar stadig noget, der lignede et bombebælte

- Ifølge personalet på stedet er det ret vellignende, så man ville ikke tage nogen chancer med det, siger Mogens Lauridsen.

Derfor trak politiet sig tilbage og tilkaldte blandt andet bomberobotten Rullemarie. Derudover deltog også en mobil kommandostation, hundevogne, finskytter samt en indsatsleder under aktionen.

På TV 2s billeder fra stedet kunne man se, at Peter Madsen halvanden time efter flugtforsøget fortsat sad på græsset med hænderne fikseret på ryggen, mens finskytter pegede på ham med deres rifler.

Indtil videre mener politiet dog ikke, at bæltet rent faktisk indeholdt sprængstof, men i stedet var en bombeattrap. Desuden mener man, at den pistollignende genstand, Peter Madsen havde på sig, ikke var en ægte pistol.

Kort efter klokken 13.00 blev Peter Madsen blevet ført væk af politiet.

Han vil ifølge politiet blive afhørt i løbet af dagen, men det er endnu ikke besluttet, om han skal fremstilles ved et grundlovsforhør.