Krimi

Peter Madsen truede sig ud af fængslet: Her er seks af de mest omtalte danske fangeflugter

Ser man alene på de lukkede fængsler i EU-landene, tager Danmark en tredjeplads på listen over lande, hvorfra flest flygter fra fængslet.

Det trak overskrifter både i Danmark og udlandet, da den drabsdømte ubådsbygger Peter Madsen tirsdag formiddag flygtede fra det topsikrede fængsel Herstedvester.

Med en pistol og et bombebælte, der begge formentlig var vellignende efterligninger, truede han sig vej ud i friheden, inden han blev pågrebet kun fem minutter senere.

Men Peter Madsen er langt fra den første, der bryder ud af et dansk fængsel under spektakulære omstændigheder.

Faktisk er Danmark et af de europæiske lande, hvor flest lykkes med at flygte fra fængslerne. Det viser en rapport fra Europarådet fra 2018, hvor Danmark lå på syvendepladsen i antallet af fangeflugter i åbne og lukkede fængsler, skriver Kristeligt Dagblad.

Ser man alene på de lukkede fængsler, tager Danmark en tredjeplads.

Gennem tiden har der været flere meget omtalte fangeflugter fra danske arresthuse og fængsler. Her har vi samlet seks af de mest opsigtsvækkende.

Gemte pistoler i kage

I november sidste år lykkedes den fængslede bandeleder Hemin Dilshad Saleh at flygte fra den psykiatriske afdeling på Slagelse Sygehus - ved hjælp af en kage.

Den lignede umiddelbart en helt almindelig kage i en bradepande pyntet med glasur og flødeskum, men indeholdt også en hemmelig ingrediens - nemlig to pistoler. Kagen blev båret ind på hospitalet af en ung mand, som påstod, at han var fætter til bandelederen, og sammen med Hemin Dilshad Saleh fik han udleveret tallerkener og bestik i et besøgslokale.

Men kort tid efter dukkede de to op med hver sin pistol, som de brugte til at bane sig vej ud i friheden. Det skete blandt andet ved at sigte på to ansatte og skyde ned i gulvet. De blev dog begge efterfølgende anholdt i henholdsvis Hamborg og Barcelona.

Bulldozer brød gennem muren

Sådan flygtede Brian Bo Larsen fra Vridsløselille

En bulldozer uden nummerplader væltede i august 1995 muren ind til Vridsløselille Statsfængsel, hvor adskillige fanger var på gårdtur. Tolv kriminelle, der alle afsonede lange straffe, tog flugten.

En af de undslupne var den erfarne flugtfange Brian Bo Larsen, som er flygtet mere end 20 gange fra danske fængsler og arresthuse. Siden flugten i 1995 har han blandt andet også savet en tremme over til sin celle og er kravlet ud og over et tag, hvorfra han med en hjemmebygget rebstige firede sig 15 meter ned og ud i friheden.

Langt de fleste fanger, der flygtede efter episoden med bulldozeren, fik kun et par uger i friheden, inden de igen var bag tremmer. Kun en enkelt nåede til udlandet, hvor også han blev anholdt.

Flygtede under lastbil

En anden af Danmarks store flugtkonger, Hans Enrico Nati, var på spil 26. marts 1999, hvor han formåede at flygte fra fængslet Vridsløselille i Albertslund.

Først savede han tremmerne over i sin celle. Dernæst hægtede han sig fast i bunden af en Coca-Cola-lastbil, og på den måde blev han uset fragtet ud i friheden. Nati blev først opdaget, da han stak af fra lastbilen, som gjorde holdt ved et supermarked cirka 500 meter fra fængslet. Det var hans sjette flugt.

Gravede sig ud med bestik

To udenlandske varetægtsfanger - en nordmand og en kineser - benyttede sig af den helt klassiske metode med lagener og bestik, da de om aftenen 11. februar 2001 flygtede fra Blegdamsvejens Fængsel på Nørrebro i København.

Nordmanden var på et tilladt besøg i kineserens celle, og de to arrestanter brugte tiden alene til sammen at grave et hul i den 75 centimeter tykke fængselsmur med bestik. Herefter bandt de nogle lagener sammen og firede sig ned til et halvtag seks meter nede.

Herfra løb de hen til et trådhegn, der omgav fængslet, kravlede over og landede i en baggård i Ryesgade, hvorfra de stak af, skrev Ekstra Bladet dengang.

Samlet op af taxa uden for fængslet

Nogle gange kræver en flugt øjensynligt ikke den helt store planlægning - heller ikke fra topsikrede fængsler. Tilbage i sommeren 2012 lykkedes det bandechefen Mohammed Figuigui, kendt som 'Maler-Mohammed', eller blot 'Maleren', at flygte fra Statsfængslet Østjylland ved Horsens.

Bandelederens flugt fra statsfængslet gav personale og ledelse røde ører. Han bluffede sig simpelthen ud ved at bytte identitet med en medfange, der skulle på uledsaget udgang. Personalet i porten fik ikke tjekket fangens identitet og låste porten op for 'Maleren', der sprang ind i en taxi, som kørte ham bort.

'Maler-Mohammed' havde to gange tidligere forsøgt dramatiske flugter, hvor han skulle befries af bevæbnede venner. Begge flugtforsøg mislykkedes dog. Det lykkedes Figuigui at være på flugt fra politiet i halvandet år, inden han blev anholdt i en lejlighed på Københavns Vestegn, hvor politiet var til stede i anden anledning.

Byttede identitet med gæst

Der var også tale om et bluffnummer, da Anwar Daadoue flygtede fra Vestre Fængsel 1. august 2018. Anwar Daadoue sad fængslet med henblik på at blive udleveret til Italien, hvor han er mistænkt for omfattende økonomisk kriminalitet samt finansiering af terror.

I stedet spadserede han lige ud af fængslets port, som om intet var hændt.

Inden da havde han haft besøg af en mandlig gæst. Da besøget var slut, blev gæsten ført ind i det visitationsrum, hvor den indsatte ifølge procedurerne skulle visiteres efter besøget.

Her blev han undersøgt og efterfølgende ført ind i fængslet. Derfor kunne den indsatte sammen med andre besøgende gå hen til skranken. Her fik han udleveret den billedlegitimation, gæsten havde afleveret ved sin ankomst. Det skete, uden at den ansatte ved besøgsskranken kontrollerede, om det faktisk var de rigtige personer, der var på billederne.

Daadoue kunne derfor uhindret spadsere ud af fængslet med gæsterne. Få minutter senere gik det op for fængselsbetjentene, at de havde fat i en forkert mand. Men der var Anwar Daadoue over alle bjerge.