Ubådssagen

Peter Madsen anholdt efter flugtforsøg

Peter Madsen tog en kvindelig civilt ansat som gidsel og truede med 'pistollignende genstand'.

Den drabsdømte ubådsbygger Peter Madsen er tirsdag formiddag blevet anholdt efter et forsøg på fangeflugt.

Det bekræfter Københavns Vestegns Politi over for TV 2.

På TV 2s billeder fra stedet kunne man se, at Peter Madsen halvanden time efter flugten fortsat sad på græsset med hænderne fikseret på ryggen, og at finskytter pegede på ham med deres rifler.

Kort efter klokken 13.00 er Peter Madsen blevet ført væk af politiet. Ifølge TV 2s oplysninger er Peter Madsen blevet ført til Albertslund Politigård, hvor han vil blive afhørt og stillet for en dommer inden for 24 timer.

Nyvej i Albertslund var spærret, mens politiet arbejdede på stedet.

Operationen foregik få hundrede meter fra Herstedvester Fængsel, hvor Peter Madsen afsoner. Der har været både en mobil kommandostation, rullemarie, hundevogne, finskytter samt indsatsleder. Det samme kan ses på billedet ovenfor.

Forsvarsadvokat kendte ikke til flugt

Ifølge politiet bar Peter Madsen noget om livet, der lignede et bombebælte. Efter de indledende undersøgelser mener man dog ikke, at bæltet indeholdt sprængstof.

Ifølge Hanne Høegh Rasmussen, som er institutionschef for Herstedvester Fængsel, truede han sig ud af fængslet med en pistollignende genstand. Og ifølge formand for fængselsforbundet Bo Yde Sørensen var det den rigtige beslutning, at lade ham gå.

- Våbnet var livagtigt, så fængselsbetjentene i porten turde ikke tage nogen chancer i forhold til gidslet, som de vurderede var i livsfare, og de vælger at lukke ham ud gennem porten. Det er en beslutning, jeg bakker op om. Vi skal ikke risikere, at nogen bliver slået ihjel - så må vi finde vedkommende bagefter, siger han.

Et vidne fortæller videre til TV 2, at Peter Madsen var på vej ind i en hvid varevogn under anholdelsen - men aldrig nåede langt.

Lyn-analyse

Man kan måske undre sig over, at politiet klokken 11.19 oplyser, at han er anholdt, når vi i ganske lang tid efter kan se billeder, hvor han sidder alene op af en hæk. Men i en situation, hvor han måske har en sprængladning om livet, så kan man ikke bare slæbe afsted med ham. Så vil politiet på stedet sikre ham ved for eksempel at give ham håndjern på og så trække sig tilbage i sikkerhed. Og det er også det, man kan se på vores egne billeder. Peter Madsen kan godt sidde alene og uden at være direkte i hænderne på politiet og så alligevel være anholdt.

- Den bliver stoppet, og så går der 10 sekunder, og de er lagt ned, og politiet har trukket pistolerne, og vi bliver bedt om at trække væk, siger Frank Jensen, der var på vej ud at handle med sin kæreste.

Peter Madsens forsvarsadvokat, Bettina Hald Engmark, fortæller til TV 2, at hun ikke ved noget om sagen, og at hun ikke har hørt om den mulige fangeflugt, før TV 2 og andre medier ringede hende op.

Peter Madsen blev 26. september 2018 idømt fængsel på livstid for drabet på journalisten Kim Wall.

Peter Madsen har siddet fængslet siden 11. august 2017, hvor han blev reddet i land i Dragør Havn, efter ubåden Nautilus sank i Køge Bugt. Han blev dømt for drab, anden seksuel omgang end samleje, usømmelig omgang med lig og flere brud på søfartslovgivningen.

Ubådsbyggeren har hele tiden nægtet sig skyldig i både drab og seksuel mishandling, men har erkendt partering, og han har også tilstået brud på søfartslovgivningen, men nægtet, at det skal være sket under særligt skærpende omstændigheder.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt. Har du oplysninger om sagen, så kontakt os gerne på 1234@tv2.dk.

Den drabsdømte ubådsbygger Peter Madsen er tirsdag formiddag blevet anholdt efter et forsøg på fangeflugt. Video: BYRD