Ubådssagen

"Kør eller jeg skyder": Efter 1166 dage bag tremmer flygtede Peter Madsen med fængselsbetjente i hælene

En af Danmarks mest omtalte drabsmænd fik sin frihed. Men kun kort. Her er historien om en højst usædvanlig fangeflugt.

Peter Madsen gik beslutsomt langs cykelstien med en taske over skulderen. Så drejede han til venstre ind mellem bygningerne og satte i løb. Alt, hvad han kunne.

Bag ham løb flere betjente fra fængslet, og de råbte til ham.

- Peter! Stop!

De kendte ham. De vidste, at han var landets formentlig mest kendte drabsmand. En mand, der kunne finde på hvad som helst. Og nu var han på flugt.

- Peter! Læg dig ned!

Videooptagelser, som TV 2 og Ekstra Bladet har fået adgang til, viser Peter Madsens flugt på vej ud i friheden efter mere end tre år bag tremmer.

Kort forinden havde han taget en kvindelig psykolog som gidsel og truet sig ud af Herstedvester Fængsel.

Nu løb han med fængselsbetjentene i hælene gennem et industrikvarter, hvor han kortvarigt ledte efter et skjulested, inden han opgav og fortsatte sin flugt.

En flugt, der førte Peter Madsen videre til en hvid varevogn i et boligområde ikke langt derfra.

Han løb hen til bilen og flåede døren op i passagersiden, mens han rettede en pistollignende genstand mod bilens chokerede chauffør.

- Kør, kør, kør. Hvis ikke du kører, så skyder jeg.

Trak våben midt på gaden

Frank Schaarup-Jensen og hans kæreste var på vej ned i det lokale indkøbscenter i Albertslund for at købe ind til en fødselsdagsmiddag i anledning af hans 53-års fødselsdag.

Idet de passerede den hvide varevogn på den modsatte side af vejen, brød kaos løs i det ellers fredelige område på Nyvej.

Mellem de grå boligblokke på den ene side og villakvarterets havehegn på den anden stormede uniformerede betjente pludselig frem med våbnene trukket.

Betjentene råbte højt og omringede den hvide Mercedes-varevogn, der holdt halvt oppe på fortovet.

Fra sin lejlighed i en af boligblokkene kunne Stiig Schønveller ikke undgå at høre optrinnet nede på vejen. Det var ikke helt normalt.

Han kiggede ud og så en udenlandsk udseende chauffør med hænderne over hovedet træde ud af bilen og blive ført væk af politiet.

Den anden mand i bilen blev kort efter trukket ud fra passagersiden og lagt i håndjern på jorden.

Pludselige bakkede flere af betjentene væk. Nogen havde råbt noget, som fik dem til at reagere.

- Væk, væk, lød det kraftfuldt fra en af betjentene, mens han viftede med armen mod en hvid personbil på den nærliggende parkeringsplads.

Bombebæltet

Imens så Frank Schaarup-Jensen og hans kæreste måbende til på fortovet få meter længere nede ad vejen.

Til kæresteparret råbte politiet, at manden på jorden muligvis havde et bombebælte på.

- I skal trække væk nu, lød det fra politiet.

Frank Schaarup-Jensen fik ikke kastet et nærmere blik på den anholdte, som politiet placerede siddende op ad et af plankeværk med hænderne bag ryggen.

Havde han fået det, havde han måske genkendt manden som hovedpersonen i den mest omtalte drabssag i nyere dansk historie.

Manden ved hegnet

Manden var iklædt blå jeans, brune sko og en åbentstående mørk jakke.

På ryggen bar han en taske. Under jakken, midt på maven, sad ganske rigtigt en genstand.

For betjentene var det svært at fastslå, om mavebæltet indeholdt sprængstoffer, men det var bestemt en mulighed. Det lignede umiddelbart en bombe.

Betjentene vidste godt, hvem manden var, og hvad han var i stand til. De tog ingen chancer.

Klokken var 10.26 denne tirsdag formiddag i oktober, da manden blev lagt i håndjern, og snart var både politiets indsatsstyrke, forsvarets ammunitionstjeneste og robotten rullemarie tilkaldt.

Imens begyndte interessen at sprede sig for politiaktionen i Albertslund. Både blandt de lokale, der fulgte med bag politiets afspærringer, og hos medierne.

Klokken 11.19 fik offentligheden så kendskab til baggrunden for aktionen, da Københavns Vestegns Politi udsendte et tweet.

- Vi arbejder aktuelt på Nyvej i Albertslund, hvor en mand er anholdt efter forsøg på fangeflugt. Vi har undersøgelser på stedet, som er afspærret. Efterkom venligst vores anvisninger. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke give yderligere info – mere følger senere.

Politiet nævnte ikke navnet på den anholdte.

Det gjorde til gengæld Ekstra Bladet, der kort forinden havde breaket nyheden. Her kunne avisens læsere samtidig se de første billeder af manden, der sad lænet op ad hegnet på Nyvej.

Foran ham lå politiets finskytter fladt på vejen med sigtet rettet mod den anholdte.

Selvom politiet ikke ville bekræfte det, levnede billederne ikke megen tvivl:

Manden på græsset var Peter Madsen. Ubådsbyggeren, der burde sidde bag tremmer i Herstedvester Fængsel og afsone en livstidsdom for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Efter 1166 dage bag tremmer havde han igen fået smagen for frihed.

Og han havde erobret den. Tilkæmpet sig til den. Men kun i få minutter.

Spørgsmål stod i kø

Herstedvester Fængsel ligger mindre end en kilometer fra den stribe græs på Nyvej, hvor Peter Madsen nu sad omringet af politiet.

Mens stadig flere medier og andre nysgerrige stimlede sammen, bredte ét stort spørgsmål sig: Hvordan kunne en så højtprofileret livstidsfange være undsluppet?

- Det er skræmmende, hvordan han kan komme ud af en sikret anstalt. Han må have truet sig ud med det bælte, han har på, spekulerede øjenvidnet Frank Schaarup-Jensen, da han udtalte sig på TV 2 NEWS.

Flere medier erfarede tidligt, at Peter Madsen havde truet sig ud af fængslet, men de var ikke enige om hvordan. Ifølge B.T. var det sket med truslen om en bombe, mens Ekstra Bladet erfarede, at han også havde brugt en pistollignende genstand.

På den anden side af politiets afspærring i krydset mellem Vridsløsevej og Nyvej havde pressen taget opstilling og fulgte nu dramaet på afstand.

I stand til at bygge bombe

Men det fik de ikke lov til at blive ved med. Cirka en time efter nyheden om politiaktionen kørte politiet en gul bybus på tværs af Nyvej og blokerede journalisternes udsyn.

Gennem bussens ruder kunne man dog ane betjente med bombebeskyttelse og skjold, der ankom til stedet.

Endnu vidste kun Peter Madsen, om bombebæltet var eksplosivt eller ej.

Journalist Kristian Linnemann, der har ført mange timers telefonsamtaler med den livstidsdømte morder, var dog ikke i tvivl om, at Peter Madsen var i stand til at bygge en bombe.

- Peter Madsen ved alt om kemi og teknik, så hvis han har de rette ingredienser, vil han sagtens kunne bygge en bombe, men det tvivler jeg på, at han har, forklarede Kristian Linnemann til B.T.

Aktionen afsluttes

Cirka to timer inde i aktionen bekræftede Københavns Vestegns Politi, at den anholdte var identisk med den drabsdømte Peter Madsen.

Imens nærmede det sig et klimaks ved plankeværket på Nyvej i Albertslund.

Her reagerede ammunitionsryddernes bombehunde ikke på Peter Madsens mavebælte, og også sprængstofeksperterne nåede efter længere tids undersøgelser frem til, at der formentlig var tale om en attrap.

Derfor kunne to af dem gribe fat om den anholdte og føre ham væk, mens aktionsstyrken og hundeførere så til i det tilfælde, at Peter Madsen igen skulle forsøge at stikke af.

Klokken 13.06 kom nyheden officielt fra politiets Twitterprofil.

- Anholdelsesaktionen på Nyvej er slut, og en anholdt er kørt væk fra stedet.

Afspærringen i området blev opretholdt, mens det fortsatte arbejde med blandt andet sporsikring skulle gøres færdigt.

Truede sig ud af fængslet

Tilbage stod fortsat spørgsmålet om, hvordan Peter Madsen var undsluppet. En halv time senere, klokken 13.43, fik vi svar.

Til Ekstra Bladet kunne formanden for fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, fortælle, at en kvindelig civilt ansat var blevet taget som gidsel, og at Peter Madsen havde været bevæbnet med ”en pistollignende genstand”.

- Våbnet var livagtigt, så fængselsbetjentene i porten turde ikke tage nogen chancer i forhold til gidslet, som de vurderede var i livsfare, og de vælger at lukke ham ud gennem porten.

Flugten blev anmeldt til politiet klokken 10.21. Men på grund af fængselsbetjentenes eftersættelse, kunne politiets patruljer altså bare fem minutter senere omringe Peter Madsen ved den hvide varevogn ikke langt derfra.

En usædvanlig situation

På et pressemøde tirsdag eftermiddag redegjorde Mogens Lauridsen, politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, og Hanne Høegh Rasmussen, institutionschef for Herstedvester Fængsel, for forløbet.

- Vi har haft en helt usædvanlig sikkerhedssituation, indledte institutionschefen.

Ingen var kommet fysisk til skade under flugten fra fængslet, men de nærmere detaljer om hændelsesforløbet kunne hun ikke fortælle om.

Politiet har ingen oplysninger, der peger på, at den anholdte chauffør var en del af flugtplanen. Det var bare en mulighed, der bød sig.

- Da Peter Madsen bliver anholdt, er han lige hoppet ind i bilen. Men der er ikke noget, der tyder på, at chaufføren i bilen havde noget kendskab til Peter Madsen, lød det fra Mogens Lauridsen.

Som det skulle vise sig under politiets afhøring, talte chaufføren ikke dansk, så han har formentlig slet ikke kunnet forstå Peter Madsens trussel, da han fik rettet den pistollignende genstand mod sig.

Fik hjælp udefra

Ved et grundlovsforhør onsdag kom det frem, at Peter Madsen foruden selve fangeflugten er sigtet for at have truet i alt fire fængselsansatte i forbindelse med aktionen.

Først en fængselspsykolog, der hjalp ham ud af bygningen, så en fængselsbetjent, der lukkede ham ud af porten. Derefter to fængselsansatte, der var løbet efter ham.

Desuden er han sigtet for at have truet chaufføren i varevognen og en politiassistent, der anholdt ham, ved at sige, at han havde en bombe om livet.

Peter Madsen tilstod i retten samtlige forhold.

Det er politiets opfattelse, at han har fået hjælp udefra. Det forklarer i så fald, hvordan en dømt drabsmand fra fængslet har kunnet få fat på en ”meget livagtig” pistollignende genstand og en ”meget vellignende” formodet bombeattrap.

Derfor kan en eller flere medsammensvorne fortsat være på fri fod.

De nærmere omstændigheder ved fangeflugten efterforskes fortsat.