Krimi

Hærværk mod jødiske gravsten udløser et års fængsel

De to mænd har nægtet sig skyldige.

En 39-årig mand fra Hobro er ved Retten i Randers idømt et års fængsel for hærværk mod en jødisk gravplads 9. november 2019.

En 28-årig mand findes medskyldig, men hans straf udmåles først efter en mentalundersøgelse.

De to mænd har nægtet sig skyldige, men de har begge afvist at udtale sig i retten.

Forsvarsadvokaterne krævede de to mænd frifundet grundet manglende beviser.

Men en enig domsmandsret finder det bevist, at de to mænd stod bag, og at der er tale om en religiøst motiveret hadforbrydelse.

Ifølge retsformanden er hærværket udøvet som led i de to mænds virke i den højreradikale bevægelse Nordfront.

- Jeg er meget tilfreds med, at retten har fundet det bevist, at det var de to tiltalte, der stod bag disse tre grove tilfælde af hærværk, og at retten var enig med anklagemyndigheden i, at hærværket samtidig var en overtrædelse af racismeparagraffen, og at handlingerne dermed var en besked med det formål at true, forhåne eller nedværdige bestemte grupper på grund af deres tro, etniske oprindelse og seksuelle orientering, siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen i en pressemeddelelse.

Væltede og malede gravsten

De to mænd kendes skyldige i at hælde maling på 84 gravsten, vælte seks gravsten og sætte et klistermærke med en jødisk davidsstjerne med teksten ”Jude” på en af gravstenene. De samme mænd er også kendt skyldige i at have begået hærværk på en bygning på Rådmands Boulevard i Randers, hvor de havde kastet maling på facaden, der er dekoreret med to davidsstjerner.

Derudover er de kendt skyldige i have overmalet en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk, der stod på Stadion Allé i Aarhus i juli 2019.

Den 39-årige anses af politiet for at spille en ledende rolle i bevægelsen, og han er desuden dømt for flere overtrædelser af racismeparagraffen ved blandt andet at have delt flere opslag på et russisk socialt medie samt for at have stået bag hærværket på Spartakus Bogcafé i Aarhus, hvor der blev malet på væggen og påklistret plakater med Nordfronts logo.

Bogcaféen i Aarhus har rødder i det kommunistiske studentermiljø.

Hans forsvarsadvokat har oplyst, at man vil bruge de næste to uger på at overveje, om dommen skal ankes.