Krimi

Retssag om hadforbrydelse og hærværk mod gravplads begynder

Homoseksuelle og jøder var ifølge politiet målet for flere hadforbrydelser begået af to mænd fra en lille gruppering på den yderste højrefløj.

Fredag begynder retssagen mod to mænd på 28 og 39 år, der er tiltalt for racisme og flere tilfælde af hærværk af propagandalignede karakter - blandt andet på den jødiske gravplads i Randers.

Her blev 84 gravsten 9. november 2019 overhældt med grøn maling, seks gravsten blev væltet og en enkelt sten blev skændet med en nazistisk inspireret davidstjerne med teksten 'Jude'.

Hærværket fandt sted på årsdagen for Krystalnatten, som var en nat i 1938, hvor 7500 jødiske forretninger og 200 synagoger blev ødelagt af nazisterne i Tyskland. Navnet kommer fra de store mængder smadret glas fra forretningernes ruder.

Desuden er begge mænd tiltalt for at have sprøjtet maling på en husmur ved en bank, hvor et relief i muren viser to davidsstjerner, ligesom de er tiltalt for at have udført eller stået bag overmalingen af en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk i Aarhus.

- Der har været tale om særligt planlagt hærværk af systematisk eller organiseret karakter. Det er også vores opfattelse, at handlingerne er sket som led i propagandavirksomhed, hvor formålet har været at true, forhåne eller nedværdige en gruppe med baggrund i deres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende, siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

Hadforbrydelser mod jøder og homoseksuelle

Efter overmalingen af bænken, hvor en tredje mand skal have deltaget, er de tiltalt for efterfølgende at skrive på en hjemmeside, at overmalingen handlede om, at 'normale mennesker' skulle kunne sidde på bænken uden at blive mindet om 'unaturlig livsstil og fordærvet adfærd'.

Begge mænd blev anholdt af politiet få dage efter hærværket mod gravpladsen, og under efterforskningen forbandt politiet mændene med de øvrige forhold i sagen.

Begge mænd nægter sig skyldige, men under et grundlovsforhør er det kommet frem, at der blev fundet jakker og sko med pletter af grøn maling hjemme hos dem begge, ligesom en sms-korrespondance skal beskrive, at malingen skulle transporteres i ballonner.

Racismeparagraf i spil

Hærværket er ifølge en ny opgørelse fra Rigspolitiet en af 120 sager, der er rejst i forbindelse med hadforbrydelser begået i 2019. I alt blev der anmeldt 569 hadforbrydelser i 2019 mod 449 året før.

Ifølge politiet skal den 39-årige mand have en ledende rolle i en lille gruppering på den yderste højrefløj, der kalder sig 'Den Nordiske Modstandsbevægelse'.

Han er også tiltalt for i september 2019 for sammen med tre andre personer at have påklistret plakater med foreningens navn og malet graffiti på bygningen ved Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus. Han er ikke anklaget for selv at have deltaget, men for at have deltaget i planlægningen og forsynet de tre øvrige med materialer.

- Det er en alvorlig sag, hvor der er rejst tiltale efter den såkaldte racismeparagraf. Og det betyder, at sagen har været forelagt både for statsadvokaten og rigsadvokaten, inden der er rejst tiltale, siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

Trusler på russisk medie

Den 39-årige er desuden tiltalt for på et russisk socialt medie at have delt flere opslag, som politi og anklagemyndighed mener er en overtrædelse af racismeparagraffen.

I alt blev der delt syv opslag i perioden fra marts 2018 til december 2018, hvor den tiltalte med tekst og billeder skal have truet, forhånet eller nedværdiget både jøder og personer med mørk hudfarve eller anden etnisk oprindelse.

Retssagen begynder fredag i Retten i Randers, og der forventes at blive afsagt dom fredag 16. oktober eller torsdag 22. oktober.