Tom Nilsen og Tom Hagen i Kreml i 2012.
Krimi

Ven til drabssigtet milliardær: Jeg var i chok

Norske Tom Hagens hustru forsvandt i oktober 2018. Politiet søgte efter hendes kidnappere uden held, og nu er milliardæren selv sigtet for drab.

73-årige Tom Nilsen havde netop sat sig ind i sin bil, da nervøsiteten ramte ham. Hvad skal jeg sige? Hvordan skal vi starte samtalen?

Det var en morgen i maj i år, og forude ventede morgenmad med hans ven gennem 40 år. Meget var forandret, siden de to venner sidst sås.

Hans ven, milliardæren Tom Hagen, havde været varetægtsfængslet i 11 dage og var nu blevet løsladt. Sigtet for drab eller medvirken til drab på sin hustru, Anne-Elisabeth Hagen.

Tom Nilsen brugte hele køreturen på at spille samtalen mellem de to mænd igennem i sit hoved. Men det skulle vise sig at være helt overflødigt.

Forsvindingen

Da 68-årige Anne-Elisabeth Hagen forsvandt fra parrets hjem i Lørenskog, en forstad til Oslo, i oktober 2018, begyndte en af Skandinaviens mest opsigtsvækkende kriminalsager. Men på det tidspunkt var der ingen i offentligheden, der kendte til den. Heller ikke selvom pressen kort tid efter fik et tip om, at politiet arbejdede på sagen.

For journalist og krimikommentator Øystein Milli og hans kollegaer på den norske avis VG’s kriminalredaktion var kun lige gået i gang med at kontakte deres kilder i politiet, da deres chefer bad dem om at indstille arbejdet. De var blevet kontaktet af politiledelsen.

- Vi fik at vide, at vi skulle stoppe med at ringe på sagen med det samme. Hvis noget som helst slap ud, kunne vi bringe hendes liv i fare. Vi kunne med andre ord skade hele sagen og i sidste ende Anne-Elisabeth Hagen, siger Øystein Milli.

I Station 2-programmet 'Den forsvundne milliardærfrue' fortæller han om den sag, han har fulgt tæt og dækket i snart to år.

- Vi vidste, vi stod overfor en sag, der var så speciel og så usædvanlig, men vi måtte ikke skrive om den, og al den research, vi lavede, skulle foregå i det skjulte. Det var en meget speciel tid, siger han.

Kvindens mand, milliardæren Tom Hagen, har forklaret til politiet, at han forlod parrets hjem omkring klokken 9.00 31. oktober 2018 og var hjemme fra arbejde igen klokken 13.30.

Da han kom hjem, var hans hustru væk, og på et lille bord ved siden af hendes mobiltelefon lå et trusselsbrev med krav om løsepenge svarende til 67 millioner danske kroner. Brevet var flere sider langt, og de påståede kidnappere krævede pengene udbetalt i kryptovaluta. En elektronisk betalingsform, der ikke kan spores.

Kidnapningen offentliggøres

Rummet var fyldt til bristepunktet af journalister og fotografer, da politiinspektør Tommy Brøske trådte ind i rummet. 9. januar 2019 havde politiet besluttet sig for, at tiden var inde. Kidnapningen skulle offentliggøres.

Udmeldingen trak overskrifter - ikke bare i Norge, men i hele verden. Politiet håbede, at omtalen kunne føre til en opklaring, forklarer Øystein Milli. Men det store gennembrud lod vente på sig.

- Der var heftig aktivitet de første dage, men så blev der stille om sagen igen. Politiet fik en masse henvendelser, der skulle bearbejdes, men ikke noget, der førte til anholdelser.

For Tom Hagens ven Tom Nilsen var pressemødet den dag i januar første gang, at sagens alvor gik op for ham.

- Jeg vidste godt, at Lisbeth, som vi venner kalder hende, var væk, men jeg kendte slet ikke detaljerne i det. Min første tanke var jo: hvad er der sket? Hvor er hun? Er hun dræbt? Jeg sov ikke de første mange nætter, efter det blev meldt ud, hvad der var sket, fortæller Tom Nilsen til Station 2.

I sommeren 2019 - otte måneder efter Anne-Elisabeth Hagens forsvinden - virkede det udefra set som om, efterforskningen var ved at gå i stå. Familien havde stadig ikke modtaget bevis for, at den kidnappede var i live. Men så gik politiet ud med en ny hypotese om, hvad der var sket.

Drab?

På et pressemøde 26. juni fortalte politiinspektør Tommy Brøske, at politiet ikke længere troede, at Anne-Elisabeth Hagen var blevet kidnappet. De troede, hun var blevet dræbt. En del af grunden var det manglende tegn på, at kvinden var i live.

Men politiet holdt også deres øvrige beviser tæt til kroppen. Mulige spor i parrets hus på Sloraveien i Lørenskog skulle ifølge flere norske medier også være en af grundene til politiets ændrede hypotese.

Advokat Svein Holden, der siden oktober 2018 har været Tom Hagens bistandsadvokat, så pressemødet i fjernsynet. Og Tommy Brøskes ord chokerede ham.

- Vi vidste intet, og det kom som en kæmpe overraskelse for os, siger Svein Holden.

Tom Nilsen så også pressemødet. Og det gav næring til hans bange anelser. Medierne havde flere gange fremhævet drabsstatistikker, hvor tallene viser, de oftest er begået i den nærmeste familie. Mon politiet var begyndt at mistænke hans ven Tom Hagen? Han slog tanken væk. Det ville være for absurd. Tom Hagen havde jo et alibi, og hvorfor skulle han slå sin hustru ihjel?

Men Øystein Milli hørte fra sine kilder i politiet, at det netop var en af efterforskernes teorier.

- Det blev tydeligt, at der blev diskuteret, om hele kidnapningen var iscenesat. Flere i politiet mente, at det var den. At kidnapningen var konstrueret, og at hun var blevet dræbt i hjemmet, fortæller Øystein Milli

Ifølge norske medier indledte politiet en hemmelig overvågning og aflytning af Tom Hagen, og i slutningen af april ændrede sagen sig drastisk.

Anholdelsen

En isnende fornemmelse bredte sig ned ad ryggen på Tom Nilsen. Nordmanden sad på sin faste plads i en sort læderbetrukket lænestol i sin lejlighed i Lørenskog og havde netop tændt for nyhederne. I teksterne, der rullede i bunden i skærmen, stod der: TOM HAGEN ARRESTERET.

Tom Nilsens telefon ringede. Og ringede. Igen og igen. Det var familiemedlemmer. Venner. Og journalister, som ville have en kommentar til anholdelsen af hans ven. Men Tom Nilsen svarede ikke. Han havde brug for at sunde sig. Den snakkesalige pensionist var tom for ord.

For hvad siger man, når ens gode ven gennem 40 år bliver anholdt og sigtet for at have dræbt sin kone?

- Jeg var simpelthen i chok. Men jeg begyndte også at tænke over situationen. Tom har sagt ærligt og åbent, at han intet har med det at gøre, og jeg stoler virkelig på ham. Selvfølgelig kan han have løjet for mig, men jeg tror det virkelig ikke. Jeg kan ikke få øje på et motiv, siger Tom Nilsen

For knap 50 år siden blev 19-årige Anne-Elisabeth Rasmussen gift med Tom Hagen. Parret flyttede sammen til Lørenskog uden for Oslo og har boet i huset på Sloraveien siden 1984. Sammen har parret tre voksne børn og fem børnebørn. Ifølge Tom Hagens ven var der ingen problemer i ægteskabet.

- Jeg har aldrig hørt Lisbeth sige et ondt ord om Tom. Måske at han skulle have været lidt mere hjemme og lidt utilfredshed med projekter på huset, han ikke fik lavet, men ikke noget alvorligt som jeg kender til. Jeg har også rejst meget med Tom og boet på dobbeltværelse med ham. Jeg har aldrig hørt ham tale dårligt om Lisbeth. Aldrig, forklarer Tom Nilsen.

- Men det er jo umuligt at forestille sig, at man har været sammen i næsten 50 år, uden at der har været lidt blæsevejr indimellem, tilføjer nordmanden.

Rygterne svirrede i medierne. Hagen-parret skulle have haft et turbulent forhold, skrev de. Det afviste både deres tre fælles børn og Svein Holden, som nu var blevet Tom Hagens bistandsadvokat. Pressen skrev også, at der blev fundet en skilsmisseerklæring i huset, som kun Anne-Elisabeth Hagen skulle have underskrevet for en del år siden.

Pressen kom også på sporet af en ægteskabspagt fra slutfirserne, som indeholdt en ulige fordeling af parrets ejendele. Tom Hagen kunne ved skilsmisse beholde sin formue, mens Anne-Elisabeth Hagen ville få et sommerhus, en almindelig personbil og 200.000 norske kroner. Ægtepagten var så ulige, at juridiske eksperter i norske medier har vurderet, at den ville blive erklæret ugyldig ved skilsmisse. Tom Hagen kunne derfor risikere at miste mere af sin formue, hvis parret blev skilt.

Tom Hagen er blandt de 200 rigeste personer i Norge og god for omkring to milliarder norske kroner. Han er blandt andet blevet rig ved at investere i et energiselskab og i ejendomsudvikling. Ifølge hans ven er titlen som milliardær ikke noget, han bryster sig af. Vennen beskriver ham som en enkel mand, der lever et stille liv og ikke har meget fokus på sin formue.

Tom Hagen mangler om kaffebordet

Siden firserne har Tom Nilsen, Tom Hagen og deres venner drukket kaffe om lørdagen i storcentret Metro i Lørenskog.

Men efter Anne-Elisabeth Hagens forsvinden har Tom Hagen manglet om bordet. De mange nysgerrige blikke og opmærksomheden bryder Tom Hagen, ifølge sine venner, sig ikke om. Alligevel fylder han og hustruens forsvinding i snakken.

- Det er så forfærdeligt for familien, børnene og børnebørnene, vi tænker så meget på dem, siger Bjørn Torp, som har været venner med Tom Hagen i mange år.

- Jeg har utrolig svært ved at se Tom som drabsmand. Det kan jeg altså slet ikke se for mig. Jeg dømmer ikke Tom, før det modsatte er bevist i en retssal, siger Bjørn Torp.

Skilsmissepapirerne og rygter om et dårligt ægteskab giver vennerne ikke meget for.

- Det, der bliver bragt frem i pressen, ligger så langt tilbage. Og helt ærligt, hvis man har været gift i 49 år, så går det jo i bølger. Det er vel ikke et motiv til at begå drab, siger Tom Hagens ven Åge Tovan.

Efter anholdelsen af Tom Hagen gik hans forsvarsadvokat Svein Holden ud med en kritik af politiet. Han slog fast, at han mente, grundlaget for varetægtsfængsling var alt for smalt. Søndag 3. maj om aftenen sendte han sin anke over varetægtsfængslingen. Tre dommere tog efterfølgende stilling til anken.

Fredag 8. maj kom så forløsningen. Tom Hagen blev løsladt. Politiet fastholdt dog sigtelsen om drab eller medvirken til drab.

Dagen efter løsladelsen anholdt politiet en anden mand. Han blev sigtet for medvirken til drab, men blev efter afhøring løsladt igen. Manden er i trediverne og skulle, ifølge norske medier, have holdt flere møder med Tom Hagen og talt om kryptovaluta. Af samme grund blev han i den norske presse døbt 'kryptomanden'. Politiet har dog ikke uddybet den anden mands rolle i sagen, men det er kommet frem, at Tom Hagen kendte ham.

Dømt af folket

Da Tom Nilsen parkerede foran Tom Hagens arbejdsplads den morgen i maj, få dage efter løsladelsen, kørte tankerne stadig rundt i hans hoved. På vej op ad trappen til kontoret forsøgte han at finde det gode ord at åbne samtalen med.

Men Tom Hagen kom ham i forkøbet. Han stod klar med kaffekopper i hænderne og tårer i øjnene.

For første gang i løbet af deres 40 års venskab græd Tom Hagen. Og Tom Nilsen behøvede ikke sige noget. Han lod tårerne få frit løb. De mange tanker, om hvad han skulle sige, var overflødige, for samtalen gled helt naturligt. De talte om arrestationen og isolationsfængslet, og hvordan han havde haft det derinde.

Tom Nilsen håber, at politiet snart opklarer sagen, og at Anne-Elisabeth Hagens forsvinden ikke bliver ved med at være et mysterium:

- Hvis han bliver dømt og tilstår, at han har gjort det, så vil jeg selvfølgelig fordømme det, han har gjort. Jeg er jo bange for, at hvis sagen ikke bliver opklaret, så bliver han i folkets øjne dømt for resten af livet. Det er en katastrofe. Det hjælper ikke, hvis domstolen frikender dig, og folket ikke gør, for det er ude blandt folket, han skal være resten af sit liv.

Tom Hagen er fortsat sigtet for drab eller medvirken til drab på sin kone Anne-Elisabeth Hagen. Han nægter sig skyldig. Han har ikke ønsket at stille op til interview.

Du kan se 'Den forsvundne milliardærfrue' mandag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.