Krimi

28-årig idømt 1,5 års fængsel for frihedsberøvelse, vold og trusler mod ekskærester

Flere af mandens ekskærester har det svært psykisk, går til psykolog og er sygemeldt fra deres arbejde, oplyser deres bistandsadvokat.

En 28-årig mand fra Fredericia er idømt ét år og seks måneders fængsel i en sag om frihedsberøvelse og vold og trusler mod flere ekskærester.

Det har Retten i Kolding netop slået fast.

Manden blev blandt andet fundet skyldig i vold mod flere ekskærester samt at have frihedsberøvet en af kvinderne i sommeren 2018.

Foruden fængselsstraffen blev den 28-årige idømt en ubetinget frakendelse af førerretten i tre år for en række færdselsforseelser, ligesom han skal betale halvdelen af sagens omkostninger samt bøder til en række af de forurettede.

Den 28-årige, der har siddet varetægtsfængslet siden 19. december sidste år, modtog dommen. Han stod foran at skulle prøveløslades, og derfor er han blevet løsladt efter domsafsigelsen onsdag.

Samme adfærd er skærpende omstændighed

Manden var tiltalt for 68 forhold, som strækker sig over perioden 2012 til 2020. Og netop den lange sagsbehandling var ifølge retsformanden en formildende omstændighed.

- Det er ingen hemmelighed, at der er lagt vægt på, at der er gået så lang tid siden de første forhold, sagde retsformanden.

Omvendt har retten betragtet det som en skærpende omstændighed, at den 28-årige har haft den samme adfærd over for fire ekskærester i en årrække.

Kvinderne har i retten beskrevet næsten identiske forløb. Alt var godt i begyndelsen af forholdene, men med tiden blev den 28-årige mand kontrollerende og jaloux, hvilket senere udviklede sig til både vold og trusler.

Forsvarer tilfreds med udfaldet

Den 28-årige har under hele sagen, som er forløbet over 10 retsdage, nægtet sig skyldig i næsten alle forhold. Under sin procedure argumenterede hans forsvarsadvokat, Mikkel Cramer, derfor for frifindelse, og i tilfælde af at retten fandt ham skyldig, en fængselsstraf på højst et år og tre måneder. Derfor er Mikkel Cramer tilfreds med dommen.

- Retten har fulgt min påstand og argumentation. Selvfølgelig er det hårdt for min klient at blive dømt for det, han er kendt skyldig i. Men han er også utrolig lettet over, at sagen er afgjort. Det har været en lang sagsbehandling, som har været hård for alle parter, siger Mikkel Cramer.

Anklager Iben Degnbol havde procederet for fængsel i mindst tre år og tre måneder. Hun oplyser, at anklagemyndigheden endnu ikke har besluttet, om den vil anke dommen.

Frifundet på grund af for sen anmeldelse

Retten frifandt den 28-årige for en række af anklagerne omhandlende hans ekskærester.

Blandt andet frifandt retten ham for at have udsat en ekskæreste for psykisk vold i sommeren og efteråret 2019. Frifindelsen blev begrundet med, at retten ikke har fundet tilstrækkelige beviser for, at den 28-årige har kontrolleret ekskæresten i et omfang, som har forhindret hende i at bestemme over sin egen livsførelse.

Manden var tiltalt for at have overfaldet en tredje ekskæreste på hendes badeværelse i december 2015, hvor han skulle have taget kvælertag og stukket en saks ind til hendes hals og truet hende på livet.

Det frifandt retten ham for med henvisning til, at episoden ikke blev anmeldt umiddelbart efter, det skulle være sket. Det skete først otte måneder senere, efter den 28-årige overfaldt ekskærestens far.

Ekskæresten har tidligere forklaret, at hun ikke anmeldte overfaldet på badeværelset, fordi hun frygtede, at det ville få yderligere konsekvenser for hende og hendes familie, hvis hun involverede politiet.

Den 28-årige blev kendt skyldig i at have overfaldet ekskærestens far.

Dom falder otte år efter første anmeldelse

Tobias Grotkjær Elmstrøm er bistandsadvokat for tre af de forurettede i sagen - alle ekskærester til manden - og han har tidligere kritiseret, at sagen først er kommet for retten i efteråret 2020.

- Konsekvenserne for mine klienter i den her sag er store. Der er flere af dem, der har det svært psykisk, går til psykolog og endnu ikke er kommet tilbage på arbejde, har Tobias Grotkjær Elmstrøm udtalt til TV 2.

I et interview med TV 2 Dokumentar har chefanklager ved Sydøstjyllands Politi, Michael Møller Hansen, forklaret, at en af årsagerne til den lange sagsbehandling er, at sagen i perioder har ligget stille hos anklagemyndigheden.

- Det er en kompleks sag, hvor der er et samspil mellem mange myndigheder. Derudover er det sådan, at sagen har ligget stille i nogle perioder i anklagemyndigheden her, og det er jeg den første til at beklage.

Du kan se første del af dokumentaren 'Forført af Jakob' 8. oktober klokken 20.00 på TV 2.