Station 2

Pludselig stod Lillebroren i deres have: - Det er Phillip, der er død

I sommer blev en dansk-tanzanisk mand fundet død i Nordskoven på Bornholm. Men hvorfor endte han der?

Denne historie er udgivet første gang 28. september. Mandag 30. november begynder drabssagen ved Retten på Bornholm, derfor genudgiver vi nu artiklen.

En mandag aften i juni tikkede en besked ind på Mikkel Mox’ telefon.

  1. Phillip Mbuji Johansen

    Godaften hr mox. Løst til besøg, af mig, brøderne [...] og lidt øl :-)

  2. Mikkel Mox

    Skal arbejde i morgen. Så blir en anden dag

  3. Phillip Mbuji Johansen

    Okay :-) Vi sidder ude i skoven og lave r lidt bål og drikker en øl :-) Sov godt og go arbejdslyst i morgen :-)

Da Mikkel Mox lagde telefonen fra sig den nat, vidste han ikke, at beskederne ville blive de sidste fra hans ven.

Morgenen efter vågnede han i sit kolonihavehus til nyheden om, at en person var fundet død på hans fødeø, Bornholm.

Klokken 06.11 havde en hundelufter fundet et lig ved et bålsted i Nordskoven to kilometer nord for Rønne.

I kolonihavehuset gik samtalen i gang mellem Mikkel Mox og hans kæreste, Victoria Ipsen. Måske det var en turist eller måske en mand, der havde overnattet i shelter, tænkte de.

Efter en halv times tid blev deres spekulationer bragt til ende, da en af deres venner pludselig kom gående ind i kolonihaven. Vi kalder ham 'Lillebroren'.

Lillebroren var bleg i ansigtet og virkede fortabt i sine øjne, fortæller parret til TV 2. Langs hans ene finger løb en flænge hele vejen ned mod hånden.

- Har du hørt, hvad der er sket ude i Nordskoven?, spurgte Mikkel Mox.

- Ja, det er Phillip, der er død.

Liget i Nordskoven var deres gode ven, dansk-tanzanisk Phillip Mbuji Johansen. Lillebroren var kommet for at lægge alle kortene på bordet, sagde han, men Mikkel og Victoria kunne mærke, at han holdt igen, fortæller de.

- Hvad har du gjort?, spurgte Victoria.

- Jeg har bare brugt dem her, svarede Lillebroren og viste sine knyttede næver.

Hvad der helt præcist skete den skæbnesvangre nat, ved kun han og hans storebror. Begge er nu er sigtet i årets mest omstridte danske drabssag. En drabssag, der skal afklare, hvorfor Storebrorens gode ven endte med at miste livet.

Station 2 har i forbindelse med programmet 'Drabssagen på Bornholm' talt med en række kilder tæt på forløbet for at kortlægge, hvad der skete den nat i juni.

Spekulationerne begynder

I dagene efter 28-årige Phillip Mbuji Johansens lig blev fundet i Nordskoven, begyndte flere og flere at spekulere i motivet på sociale medier.

Havde Phillip mistet livet på grund af sin brune hudfarve?

Tyder på, det var racistisk motiveret

Retsordfører Rosa Lund (Ø) på Twitter dagen efter Phillips død

Efter brødrene var blevet fremstillet i et grundlovsforhør, kom sigtelsen til offentlighedens kendskab.

Phillip Mbuji Johansen var blevet dræbt som følge af brutal og koordineret vold, lød det i sigtelsen. Talrige slag i ansigtet og på kroppen, slag med en flaske og granrafter, brændemærker og knivstik havde kostet ham livet.

Begge brødre erkender at have begået volden, men nægter sig skyldige i drab.

Trods den lange liste af grove voldshandlinger sprang én detalje fra sigtelsen i offentlighedens øjne: Phillip havde fået trykket et knæ mod halsen af en af brødrene.

Knæet var Lillebrorens, siger hans daværende forsvarsadvokat, Asser Gregersen, til TV 2 under optagelserne til 'Drabssagen på Bornholm'. En oplysning Bornholms Politi dog ikke ønsker at bekræfte.

Hændelsen "vækker mindelser om betjentes drab på den sorte amerikaner George Floyd", skrev Ekstra Bladet, der som det første medie bragte beskrivelserne af den brutale vold.

Kort efter at sigtelsen så offentlighedens lys, begyndte en video af Storebroren at florere på sociale medier. I videoen løfter han op i sit bukseben og fremviser grinende en tatovering med teksten 'White Power' indrammet af to hagekors.

Samme bror havde et par uger inden Phillip Mbuji Johansens død været til poolparty hos partiet Stram Kurs. Ifølge flere af festdeltagerne var han meget højrøstet og blev smidt ud, da de opdagede nazitatoveringen på hans ben.

De nye oplysninger spædede til mistankerne om et racistisk motiv, og en uge efter Phillips død nåede spekulationerne hele vejen over Atlanten.

”En sort mand blev tortureret og slået ihjel i Danmark, men politiet insisterer på, at det ikke handler om race”, kunne man læse i The New York Times.

Artiklen kædede episoden i Nordskoven sammen med et racistisk motiv. Et budskab som både før og siden blev fremført af flere fremtrædende stemmer i den offentlige debat i Danmark.

Hvis du vil vide noget om det mord, der sidste uge blev begået på en sort mand på Bornholm, skal du læse New York Times

Forfatter Carsten Jensen på Facebook, otte dage efter Phillips død

Ansigt til ansigt med Storebroren

Morgenen hvor Phillip Mbuji Johansen blev fundet død, sad hans mor, Mwajuma Johansen, derhjemme og ventede. Hun kunne ikke forstå, hvor hendes søn blev af.

I et af husets rum havde Phillip gjort klar til at male vægge, så han havde et fint værelse at bo på, når han var på besøg hjemme hos sin mor på Bornholm.

Da Mwajuma Johansen hørte om liget i Nordskoven, begyndte hendes bange anelser for alvor at få frit spil. Hun skrev og ringede til Phillip, men fik intet svar.

Kun iført natbluse og en jakke, som hun hurtigt trak over skuldrene, startede hun bilen og kørte ud for at finde Storebroren. Hun vidste, han havde været sammen med Phillip aftenen forinden.

Da hun endelig fandt Storebroren på hans arbejdsplads, sagde han, at han selv var kommet hjem klokken 03, men at Phillip havde festet videre, fortæller Mwajuma Johansen.

Uvidende om at hun stod ansigt til ansigt med sin søns overfaldsmand, søgte Mwajuma Johansen svar. Hvor var Phillip så nu? Storebroren trak blot på skuldrene, så hun undskyldte forstyrrelsen og kørte sin vej igen. Storebroren meldte sig selv til politiet senere samme dag.

Da det slog klik for Lillebroren

I kolonihavehuset samme morgen lånte Lillebroren Mikkel Mox' telefon og meldte sig selv til politiet gennem sin advokat.

I sine sidste minutter i friheden fortalte Lillebroren, hvorfor det endte med, at Phillip mistede livet.

Han var sur på Phillip, men det var ikke hans plan at slå ham ihjel. Ude ved bålstedet havde han kigget på Phillip i lang tid og var blevet mere og mere gal, fortalte han ifølge Mikkel Mox. Til sidst slog det klik.

Lillebrorens vrede stammede fra en episode tilbage i marts, fortalte han. Her havde Phillip, Storebroren og Lillebroren været hjemme hos brødrenes mor. De havde hygget sig og drukket sig fulde.

På et tidspunkt var brødrenes mor blevet så fuld, at hun gik ind og lagde sig. De tre venner drak videre, men da brødrene gik i seng, skulle Phillip have listet sig ind til moren.

- Jeg fik ikke rigtig detaljer på, hvad der var sket, men moren har nævnt for drengene, at hun ikke vil have deres kammerat overnattende fremover, fortæller Mikkel Mox.

En lignende fortælling blev senere fremført i Retten på Bornholm, da Lillebrorens forklaring til politiet blev læst højt. Brødrenes mor havde haft et forhold til Phillip, og Phillip skulle ifølge moderen have voldtaget hende, forklarede Lillebroren.

Bornholms Politi oplyste i den forbindelse til TV 2, at det ikke havde modtaget nogen anmeldelse om den påståede voldtægt.

Kort før episoden i Nordskoven fik Lillebroren et opkald fra sin mor, siger hans forsvarsadvokat til Station 2 under optagelserne. Her fortalte moren, at der ikke blot havde været én, men flere episoder, hvor Phillip havde gjort tilnærmelser eller voldtaget hende. Episoderne skulle være foregået over seks uger i løbet af foråret, siger forsvarsadvokaten.

Efter Mwajuma Johansen hørte voldtægtsanklagerne i retten, havde hun svært ved at forestille sig, at det skulle være hendes søn, der var tale om. Phillip var ikke nogen overgrebsmand, siger hun.

- Han har meget respekt for kvinder, han er en rigtig gentleman. Det er ikke den Phillip, jeg kender.

Blev Phillip dobbeltoffer?

Efter brødrenes motiv blev fremlagt i retten, stoppede spekulationerne om racisme ikke. Spørgsmålet blev nu, om de påståede overgreb mod moren kunne udelukke et racistisk motiv?

Ikke nødvendigvis ifølge forkvinden for Black Lives Matter Danmark, Bwayla Sørensen.

- Der er tusindvis af voldtægter i Danmark hvert år, men er der tusindvis af hævnmord?, spurgte hun, da TV 2 forholdt hende voldtægtsanklagerne mod Phillip under optagelserne til 'Drabssagen på Bornholm'.

Både chefanklageren og Lillebrorens forsvarsadvokat har gennem hele forløbet afvist, at race skulle spille en rolle i Phillips død, men Bwayla Sørensen kæmper fortsat for at åbne offentlighedens øjne for et racistisk motiv:

- Der er ikke nogen myndighed på Bornholm, der taler Phillips sag. Ville de have dræbt ham, hvis en hvid mand havde voldtaget moren?

TV 2 har talt med flere af Phillip og brødrenes fælles venner. Alle har de hørt om hævnmotivet, og alle afviser de racisme som motiv.

Faktisk mener Tobias von Krähmer, Phillips ven gennem ti år, at spekulationerne gør Phillip til et dobbeltoffer i denne sag:

- Et offer fordi han har mistet livet, men han bliver samtidig også offer for den her helt store sag, hvor folk vil presse et racismemotiv ned over, uden at det faktisk har noget med virkeligheden at gøre.

Sara Krogh var venner med både Storebroren og Phillip til den dag, han døde. Hun kan på ingen måde se, hvor racismen skulle være i denne sag.

- Jeg har selv siddet sammen med dem rigtig mange gange. Man så dem altid gå arm i arm sammen, lige så snart Phillip kom til Bornholm.

Storebroren og Phillip havde et tæt bånd, fortæller Sara Krogh. Et par dage inden Phillip døde, havde hun været til en fest, hvor de to venner dukkede op. Sara Krogh måtte smide dem ud igen, da deres festhumør var en del højere end værtens. Både Phillip og Storebroren tog det dog pænt.

Som så ofte før ankom de til fest i hinandens selskab og forlod den sammen. Selvom Storebroren af og til kom med spydige kommentarer om Phillips hudfarve, var det ifølge Sara Krogh aldrig noget problem for Phillip. Han blev kaldt 'Neger Phillip' af venner og bekendte, og han var stolt af det, husker hans mor.

Når Storebroren kom med spydige kommentarer om Phillips hudfarve, drillede Phillip igen, og så skålede de i øl bagefter, fortæller Sara Krogh. Storebroren kan dog have en smule racisme i sig, siger hun, men ikke på en måde, der kunne få ham til at slå sin gode ven ihjel.

- Jeg er sikker på, at han ikke er ekstrem racist, for så havde han aldrig været så tæt med Phillip.

Mikkel Mox drillede nogle gange Storebroren med hans nazitatovering på benet. Mox synes, den var dum at se på. Da han engang spurgte Storebroren, hvorfor han egentlig havde den, lød forklaringen, at han godt kunne lide at provokere.

Og det lykkedes. Selv hans egen lillebror følte afsky for tatoveringen, siger Mikkel Mox.

- Han brød sig bestemt ikke om, når hans storebror gik i shorts. Han skammede sig decideret over tatoveringen.

Selvom Storebroren var den mest provokerende og højtråbende, var folk mere bange for Lillebroren ifølge Sara Krogh. Man skulle passe på, hvad man sagde og gjorde, når han var i rummet.

- Fordi han tænder af så hurtigt. Når først han går i gang, så stopper han bare ikke.

Lillebroren har tidligere modtaget en behandlingsdom for vold, og Sara Krogh har før oplevet ham i klammeri i byen. Når han så rødt, måtte folk rive ham væk. Han kunne ikke stoppe. Det var, som om han mistede kontrollen over sig selv, fortæller hun.

Phillip kommer aldrig tilbage

Ved bålstedet i Nordskoven, hvor det hele skete, står Mwajuma Johansen. Foran hende ligger en masse blomster. Hun har selv taget en lilla buket med.

- Jeg kommer hurtigt til at føle mig kold, når jeg kommer herhen. Jeg får ikke min søn tilbage. Jeg forstår ikke, hvorfor det skulle være ham.

Om hun får hele sandheden om sin søns død at vide, er endnu uvist. Sagen skal for retten i december. Indtil da ønsker Mwajuma Johansen ikke at spekulere i et motiv. Hun vil i stedet mindes sin søn.

Fra bunken af blomster tager hun et brev op med teksten ”Sov sødt til vi ses igen”. Hun glæder sig over, at så mange har været forbi med en hilsen til hendes søn.

- Når jeg kigger på alle blomsterne, ved jeg, at det ikke kun er mig, der savner ham. Der er mange flere, der savner ham.

Og hun har ret, Phillip vil blive savnet, siger Mikkel Mox og Victoria Ipsen. Særligt hans vindende væsen og hans afsmittende personlighed kommer til at mangle i kolonihaven, lyder det.

Selvom Phillip aldrig kommer tilbage, glemmer Mikkel Mox ikke sine sidste beskeder fra Phillip den nat, det hele gik galt.

- Havde jeg for helvede da bare lukket dem indenfor, lyder fortrydelsen.

Der forventes at falde dom i sagen til december.

Du kan se programmet 'Drabssagen på Bornholm' mandag aften klokken 20.50 eller på TV 2 PLAY lige nu.

Lillebroren har efter deadline på programmet skiftet forsvarsadvokat.