Krimi

Kopicigaretter sælges nu i stor stil på Facebook - markedet er eksploderet, mener fagmand

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Det vrimler med tilbud om ulovlige cigaretter på de sociale medier. Ifølge fagmand er salget "eksploderet" efter afgifterne blev sat op i år.

Søndag blev en 43-årig mand anholdt ved den dansk-tyske grænse.

Kort forinden havde toldere vinket mandens bil ind til kontrol, og da tolderne undersøgte køretøjet, fandt de godt 70.000 polske cigaretter, som manden forsøgte at smugle ind i Danmark, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

70.000 cigaretter lyder måske af meget, men beslaglæggelsen er langt fra enestående.

Alene i første halvår af 2020 har toldere tilbageholdt knap to millioner ulovlige cigaretter, viser en foreløbig opgørelse fra Toldstyrelsen.

- Det illegale marked er eksploderet. Der er kommet væsentlig mere aktivitet og væsentlig mere salg af kopicigaretter på det danske sorte marked, siger Christian Spohr, der er direktør i firmaet Eagle Shark, der efterforsker og overvåger det sorte marked for flere tobaksfirmaer, til TV 2 Lorry.

Han har fulgt udviklingen og mener, at smuglerne fik kronede dage, da cigaretterne i løbet af sommeren steg i pris. Faktisk trådte de forhøjede cigaretafgifter i kraft allerede 1. april 2020, men priserne er først henover sommermånederne steget i butikkerne, da detailhandlen havde opkøbt store lagre af cigaretter til de gamle priser.

Det er en udvikling, de også kan nikke genkendende til hos Toldstyrelsen.

- Det er klart, at når afgifterne stiger, og det dermed bliver dyrere at købe et produkt, og der samtidig er nogle forbrugere, der gerne vi købe det billigt, så vil der alt andet lige komme flere cigaretter ind i landet, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen Preben Buchholtz til TV 2 Lorry.

Lyssky salg på sociale medier

En del illegale cigaretter sælges i kiosker, en del bliver solgt mellem kolleger på arbejdspladser, og så er der salget på de sociale medier, som ifølge Christian Spohr for alvor har fået en opblomstring efter afgiftsstigningen.

Her er det lige nu muligt at købe en hel karton med ti pakker smuglercigaretter til typisk mellem 200 og 250 kroner.

Salget foregår over hele landet. Nogle sælgere tilbyder endda at sende smøgerne med posten, viser TV 2 Lorrys gennemgang.

- Det er ret visuelt på de sociale medier, især i de lukkede grupper, og du kan se, hvordan der nu kommer voldsomt mange flere opslag end tidligere, og så er priserne derinde faktisk også faldet, siger Christian Spohr fra Eagle Shark.

Han vurderer, at priserne bliver presset ned, fordi der nu er større konkurrence fra det voksende antal sælgere.

Handel tog 81 sekunder

Cigaretsælgerne på Facebook skriver til folk, at de skal skrive til sælgerne privat, så hele beskedudvekslingen og aftalen om salg ikke blotlægges offentligt.

Nogle sælgere bruger Facebooks eget Messenger-system, mens andre bruger besked-appen Wickr, der sender alt krypteret og automatisk sletter alle beskeder efter seks dage.

TV 2 Lorry afprøvede for nylig, hvor nemt det var at købe de ulovlige kopicigaretter, og aftalte at mødes med en sælger på et afsidesliggende sted på Amager. Sælgeren ankom kørende på en gaffeltruck med den aftalte karton cigaretter liggende bag sædet. Han var på arbejde, men kører til og fra, når der er kunder i hans private forretning.

I alt tog handlen blot 81 sekunder, og så var TV 2 Lorrys journalist i besiddelse af en karton kopicigarretter.

Ifølge sælgeren kommer cigaretterne fra et sted i Østeuropa. Skriften på pakken er engelsk, og der er ingen banderole, men udover det, så ligner det til forveksling en ægte pakke rød Prince, som den man kan købe for 61 kroner i butikkerne. TV 2 Lorry fik dem for 25 kroner pakken.

TV 2 Lorrys journalist møder cigaretsælgeren på et afsides sted på Amager. Video: TV 2 Lorry

Minister: Forkasteligt

TV 2 har forelagt skatteminister Morten Bødskov (S) oplysningerne. Han kalder det "forkasteligt" og opfordrer købere til at holde sig væk fra den lyssky handel.

- Priserne er sat op af et næsten enigt folketing, fordi vi ønsker, at færre skal blive afhængige af rygning, og at færre skal dø af kræft som følge af rygning. Svaret er derfor ikke at sætte prisen ned igen, siger ministeren.

Kopicigaretterne udgør da også mere end ét problem. Dels kan cigaretterne være produceret uden om reglerne, så de eksempelvis ikke lever op til gældende standarder og potentielt endnu mere sundhedsskadelige, end cigaretter i forvejen er.

Men staten bliver staten også snydt for afgifter. Alene de godt to millioner ulovlige cigaretter, som er blevet taget i tolden i første halvår 2020, skønnes af Toldstyrelsen at svare til et unddraget beløb på omkring 4,75 millioner kroner i told, moms og afgifter, hvis de skulle indføres lovligt i Danmark.

Skatteministeren mener, at myndighedernes fangst viser, at der er kontrol af området, men det stopper ikke her.

- Der er ingen tvivl om, at de sociale medier spiller en rolle. Vi fortsætter med at styrke kontrollen i hele Skatteforvaltningen, og der vil fortsat være kontrol af det her område, men den klare opfordring er, at man skal lade være med at købe det her, for det er farlige, organiserede kriminelle, der står bag handlen, siger Morten Bødskov.

Den 43-årige mand, der søndag blev anholdt ved den dansk-tyske grænse kan ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi se frem til en bøde på knap 124.000 kroner for brud på toldreglerne.